Akıl satın almak mümkün mü? Mümkünse satın alır mıyız? Sanırım almayız. Herkes kendi aklından memnunken bu mümkün mü? Tabii ki değil.
Biz toplum olarak akıl satın almayı benimser miyiz? Hiç sanmıyorum. Ancak zora girince belki.
Gelişmiş toplumlarda bu uygulama sanırım daha yaygın ve kabul gören bir durum.
Tabii, akıl satın almak derken, alıp da beynimize koyma anlamında değil. Kendi bilgimizin yeterli olmadığı zamanlarda, o işi bildiğine inandığımız kişilere ne kadar başvururuz.
Gelişmiş ülkelerde bu konularda bir çok konularda danışma yerleri olduğunu görürüz. Bizim ülkede, bazı makamlar danışman istihdam eder ancak çoğu kez ona danışmamaktadırlar.
Ne zaman akıl satın almak durumundayız. Örneğin paralar verip yiyip içiyoruz. Kebaplar, tatlılar öncelikli tercihlerimiz. Günün sonunda da kiloları artırırız. Kilo alıp sağlığı bozunca da zorunlu olarak akıl alma yönüne gideriz. Nasıl mı? İşin uzmanı bir doktora veya diyetisyene giderek. Gerçi diyetisyene gitmeden önce çevremizde bedava akıl veren çok kişi olur. Uzman olmayan birinden alınacak bilgi ile zayıflama, başka sorunlara neden olmaktadır. Çaresiz kalınca da geç de olsa uzmanına gitmek zorunda kalıyoruz.
Yani işin uzmanında akıl, fikir alırız. Bu durumu genişletmek mümkün. Örneğin rahatsızlanınca, kendi kendimize ağrı kesiciler, antibiyotikler alırız. Fayda görmeyince ve iş zora girince de doktora koşarız. Bir de gün içinde gitmek yerine gecenin geç saatlerinde doktorun yolunu tutarız.
Araç tamirinde, inşaat yapmada da durumlar aynı. Yani işin içinden çıkılamayacağı durumlarda ilgilisinden akıl ve bilgi satın alıyoruz.
Tabii, size akıl ve bilgi satacak olanın o alanda ehil olması gerekir. Zaman zaman, doktorlardan, mimarlardan, mühendislerden ve de makinistlerden yakınan haberler görürüz. Bazıları verdikleri hizmetlerle vatandaşı memnun etmemektedirler. Bazıları da verdikleri hizmetin ederinden çok para elde etmeğe çalışmaktadırlar. Bir yerde vatandaşı hizmet edecek kişi olarak değil para olarak görürler. Bunlardan olduğunca uzak durmak gerekir. Hak etmediğinden fazla bedel almak isteyenler olabilir. Bir de her şeyi bilenlere de dikkat etmek ve kanmamak gerekir.
Neticede, yaşam sürecinde bir kişinin her şeyi bilmeyeceğini dikkate alırsak farklı alanlarda yetişmiş bilgili ve tecrübeli kişilerden akıl fikir almalıyız.