Kalp veya yürek , özel bir kastan oluşmuş, içi boş, kendiliğinden kasılma özelliğine sahip kuvvetli bir pompadır.
Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yerine getirir.
Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 çarpma arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Normal bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin kalbi kendi yumruğu büyüklüğündedir.
Geçen hafta Kanser haftası idi. Bu hafta ise Kalp haftası.
7 – 14 Dünya Kalp haftası dolayısıyla KKTC Sağlık bakanlığı, Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Derneği, Kalp Derneği ve Tabipler Birliği işbirliğinde bir dizi etkinlik yapıldı. Kalp sağlığının önemine dikkat çekmek için Sağlık Bakanı basın toplantısı düzenledi. Bunun yanında kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek için pazartesi günü kalp sağlığı yürüyüşü yapıldı.
Kalp hastalığı kanser gibi ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. Yılda 700 kişinin kalp rahatsızlığından öldüğü belirtiliyor. Kalp hastalığının başlıca sebeplerinin yaşam şekli, kötü alışkanlık, diyabet ve hareketsiz yaşam olduğu ifade edilmektedir.
Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler. Hayatın artık vazgeçilmez unsurlarını yaratan ve bağımlılık derecesine gelen teknoloji, ne yazık ki sağlığımızı da olumsuz etkiliyor.
Ne yazık ki kapalı ortamda, masa başında, hiçbir fiziksel aktivite yapmadan harcanan bu zamanların artması, kullananların sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve ülkemizde ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir.
Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıklarına, felçe, akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir.
Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir.
Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Hiç değilse günlük yürüyüşler yapmalıyız.
Uzmanlar kalp sağlığını korumak İçin şunları önermektedirler; Sağlıklı beslenme, aktif olma ve kalp sağlığını kontrol altına alma, tütün kullanmama, alkolü ise çok az tüketme, vücut ağırlığını koruma, kan basıncını kontrol altında tutma, kan değerleri ölçümünü düzenli olarak yaptırma.
Vücudun vazgeçilmezi kalp için, şiirler,şarkılar, türküler, romanlar ve de her türlü aşk ve sevgi sözleri yazılmış ve dünya durdukça da yazılacaktır. Kalp, rahtsızlık konuları hariç, çoğu zaman sevgi ile ve aşkla anılmaktadır. Gençlerin çoğu aşklarını ağaçlara, duvarlar çizdikleri kalp ve üzerine sapladıkları okla ifade etmektedirler. Görülen o ki kalplerimiz maddi ve manevi yükümüzü çekmektedirler.
Her türlü yükümüzü çeken kalplerimize iyi bakmalıyız.