Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Tarım Daireleri son günlerde gazetelerimizde manşet oluyor. Gıda Güvenliği konusunda Gıda Daireleri oluşumu çalışmaları yapılırken diğer yandan bakanlıkta ziraat mühendislerine ayrılan kadrolarının yarısı nerdeyse boş olarak duruyor. Bu boşluklar gerekli denetimlerin daha da aktif olabilmesi için doldurulmadığı sürece ülkemiz ziraat alanlarında ne denli başarıyı yakalayabilir orası tartışılır işte.

Bugün yüzlerce ziraat mühendisi kendi işini yapamıyor. Hatta bırakın kendi işini yapmamayı işsiz olarak evde oturuyor. Ülkemizin önde gelen geçim kaynaklarından biri de ziraattır. Yani hayvancılık, çiftçilik ve ziraat yapan binlerce üreticimiz var. En büyük sorun da bu alanlarda var. Yok, olmakla karşı karşıya kalan narenciye bahçeleri, tarlada kalan sebze, dalında kalan meyve, toplanmayan enginar ve daha birçok sorun halen üreticiye ümitsizlik veriyor.

Geçim kaynakları günden güne kısıtlanırken devletin de elini taşın altına koymaması düşündürücüdür.

Üreticicinin ayağına gidecek, üretim sahalarına üretici ile buluşacak ziraat mühendisleri daha etkin olabilme adına devlet tarafından görevlendirilmeli ve bu alanda yaşanan sıkıntılar tespit ederek, çalışmalar yürütmelidir.

Gerek ziraat mühendisleri gerek Veteriner Dairesinde çalışan kamu görevlileri daha aktif rol üstlenerek bu yönde etkili çalışmalar yürütmelidir. Tabi ki burada esas görev hükümete düşmektedir. Hükümet özellikle son zamanlarda kötüye giden ülke ekonomisini güçlendirme adına ülke genelinde çalışmalar yapmalı, hatta ve hatta üreticiye destek olmalıdır.

Bugün Türkiye’den gelecek olan suyun nerelerde daha etkin kullanılacağı hesaplanmış ve bu alanda bir takım çalışmalar yaparak raporlar hazırlanmıştır. Henüz tam olarak netleşmese de ülkemiz suyun gelmesi ile büyük bir rahatlama yaşayacak, verimlilik ve üretim kalitesi artacaktır.

Ziraat alanında yeterli çalışma yapılmadığı ve yüzlerce ziraatçımızın evde oturduğu ülkemizde kalkınmaktan bahsetmek ne kadar doğru olur bilemem ama bugün baktığımızda devletin bu alandaki boş kadrosunu doldurmaması ayrı bir sorundur. Meslekleri ile alakalı alakasız birçok insan işe girerken, ziraat mühendislerimiz kendi alanlarındaki boş kadrolara münhal açılmadığından dolayı işsizdir. Duyarlı bir devletin bu alanda yetiştirilen ehli kişileri kadrolarına alması ülkemize kazançtır.