Ticaret Dairesi tarihi hatalarına devam ediyor.
Usulün ne olduğunu az çok bilen bir daire müdürünün yaptığı yanlış icraatlar, maalesef ki üreticinin isyan etmesine neden oldu.
Bu işi anlayan yapsın Allah aşkına.!
Sırf birkaç kişi memnun olacak diye üreticinin malı tüccara peşkeş çekiliyor. Kim için? Ne için? Elbette ki şahsi çıkarlar ve siyasi rantlar uğruna yapılan bu uygulama üreticiyi iflasa götürecektir.
Her dönem ayni konu gündeme geliyor. Üreticinin elinde kalan domates ve ithal edilen domates.
Tarım Bakanlığı ithal domatese izin vermezken, Ticaret Dairesi müdürü nasıl bir hakla ithal domatese izin vererek, üreticinin malının tarlada kalmasına neden oluyor.
Küçük bir ülkeyiz. Toplasan kaç tane domates üreticisi var ki? Emin olun ki elle sayılacak kadar azdır. Ama Ticaret Dairesi bu üreticilerin malına göz dikmiş ki Türkiye’den ithal domates gelmesine izin vermiş. 6 TL’nin pahalı olduğu ileri sürülerek domates fiyatlarını aşağı indirmek adına yapılan bu girişim tüccara yaradı. Sonuçta denetleyen olmadığı için 6 TL’ye satılmak için raflara konulan ithal domates amacından sapmıştır. Ne bir denetleyici ne bir kontrol mekanizması var. Böylesine bir başıboşluğun neler doğurabileceği de ayrı bir sorudur.
Raflara bilerek ve isteyerek üreticinin kötü domatesini konuyor. Hâlbuki üreticiler bu domatesleri verirken kötü domatesleri içerisinden alarak veriyor. Hayvanlara bile verilmeyecek domatesler satışa sunulurken, hiç kimsenin vicdanı bile sızlamıyor.
Emeğin temsilcisi CTP hükümette olmasına rağmen bu duruma müdahil olmuyor, olamıyor. UBP’nin uhdesinde olan bir dairenin bu denli başı boşluğu sanırım hükümet ortağını rahatsız etmiyor.
Her ne kadar bu konuda savunma yapılsa da endişe verici diğer bir durum da Türkiye’den ithal edilen domateslerin RUM ordusuna satılmasıydı. Hatta ve hatta bu domatesler basına zehirli olarak yansıtıldı. Türkiye’den gelen ve direk olarak RUM tarafına giden domateslerin akıbeti belki henüz belli değil ama bugün bizler, Rum tarafında yenilen ve zehirli olduğu iddia edilen domateslerden daha kötü domatesleri yiyoruz. Belki zehirlenmiyoruz ama hayvanlara birle verilmeyecek kadar kötü domatesleri tüketiyoruz.
Sırf bu yüzdendir ki üretici isyanda. Üretici kaliteli domatesi satmasına rağmen raflara konulan domatesler çöpe atılacak domatesler. Ticaret Dairesi amacından sapan kararlar alarak hem üreticinin malına köstek oluyor, hem de tarlada ürün kalmasına neden oluyor.