Geçtiğimiz yıllarda belediyelerle ilgili çalışmalarımda tanıdığım bir isimle görüşme imkânım oldu. Sevgili Derman Atik. Müthiş enerji dolu kişiliği ve sanat dünyasındaki başarıları yanında çok sıcak bir insandır.

Öncelikle Girne Belediyesi’nin dünden bugüne olan çalışmaları hakkında yazıma başlamak istiyorum. Geçtiğimiz gün ‘’GÜZELİM GİRNE’’ isimli yazım belediyenin yaptığı icraatların yetersiz olduğu noktasında değildi, sadece belediyenin yapılmayan ya da tamamlanmayan projelere müdahale etmesi anlamında kaleme almıştım yazımı. Sevgili Derman Atik ile bu konuyu ele alma fırsatı buldum...

Girne Belediyesi’nin ve bölge halkının oldukça rahatsız olduğu bir konu olan Girne Limanı gündemde. Yani Turizm Bakanlığına defalarca burasının tamamlanması adına belediyeden talep gitti. Ama nedense Turizm Bakanlığımız bu cazip teklifi sürekli reddederek geri çevirmiş. Anlamakta zorlandığım şey şudur; düşünün bir Bakanlığın tamamlayamadığı bir projenin tamamlanması için Belediye’den teklif sunuluyor üstelikte finansman olarak belediye tüm giderleri karşılamak istemesine rağmen reddediliyor. Bu nasıl bir çelişkidir?

Ayrıca Girne Kalesi’nin eski eserlerle olan bağlantısından dolayı Belediye’ye engel teşkil ediyor. Belediye buradaki hiçbir çalışmasını tek başına karar vererek yürütemiyor. Düşünün bir Girne gibi turizmin en üst düzeyde olduğu bir bölgede belediye icraat yapmak istiyor ama önüne engeller konuyor. Girne Belediyesi’nin mali durumu bu çalışmaları yürütecek düzeyde ama nedense önlerine konulan engellerle bunu istese de başaramıyor.

Geçtiğimiz dönemde belediyelerin çalışma şekli hakkında çok derin çalışmalar yürüttüm. Az çok belediyelerin işleyiş tarzlarını, yapılarını ve düzenlerini biliyorum.
Geçmişteki belediyelerle bugünün belediyelerini ister istemez kıyaslıyor insan. Bugün geçmişi aratmayacak kadar iyi bir sistem oturan birçok belediyemiz için bundan sonraki süreç çok kolay. Yani bu tür belediyelerdeki başkanlar, başkanlık görevini garantilenmiştir hatta. Bu da insanlarla olan ilişkilerden kaynaklanıyor. Eskiden tek adam tek memleket hesabı yürüten Girne Belesiyesi, bugün birçok esnaf rotasyon usulü çalışmalar yürütmektedir. Bu da gerek bölge esnafı tarafından gerekse halk tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Yani kimse adaletsiz ya da haksız yere çalışma yapmıyor.

Önemli olan belediye başkanı seçildiğiniz andan sonraki duruşunuzdur yani bugün sizi o koltuğa layık görenler, sizi tarafsız ve adil olacağınıza inanarak seçmiştir. Eğer bağımsız bir aday olarak seçilmişseniz, tarafsız ve adil hizmet vermeniz beklenir. Bugün Girne Belediyesi’nin yaptıkları ortadadır. Engellere rağmen biz yapmaya devam edeceğiz diyen bir belediye başkanı varsa, o Liman da Kale de hak ettiği görünüme kavuşacaktır.