Ülkede güzel şeylerin olduğunu görmek doğrusu hoş oluyor…
Aslında olan güzel şey değil de, çirkin şeylerin önünü kesmek için yapılan bir takım girişimler…
Hatırlanacağı üzere 3 Mayıs 2014 tarihinde “Bu ihaleye dikkat” başlıklı bir yazı kaleme almıştık…
İşte o yazıdan bir alıntı:
İddia şu;
Bu ihale aynı şirket için hazırlanmış adrese teslim bir ihaledir ve ilgili şirket yaklaşık 9 milyon TL kadar haksız kazanç sağlayacaktır.
Burada Kıb-Tek yönetim kuruluna iki çok ciddi sorumuz var;
Birincisi;
Rum kesiminde bile parekende fiyatı 80 Euro olan sayaç belli ki yine 145 Euro ya da ona çok yakın bir rakama satın alınacaktır.
Her şeyden önce bu ihale teknik komiteden geçti mi?
Bize gelen iddialar geçmediği yönündedir...
Bu durum yönetim kurulu başkanı İsmet Akim'e bildirildiği ve 'olamaz böyle bir şey' dediği halde niçin hemen ertesi gün ihaleye çıkılmıştır?

Bu yazı yayınlandıktan sonra şükürler olsun ki hem Kıb-Tek yetkilileri ve başta İsmet Akim hem de Sayıştaylık devreye girdi.
Geçen hafta Sayıştay’da yapılan toplantıya tüm katılımcı şirketler çağrıldı.
Ortaya şöyle bir sonuç çıktı;
“Bu ihale şartnamesinde bir takım gariplikler vardır ve ihaleyi alacak firma şimdiden bellidir!”
Peki kimmiş bu ihaleye katılan şirketler;
Mors Limited (Ltd),
Kıymet Trading Ltd,
Elparts Ltd,
Bob Diesel Ltd,
AKSA,
ECK Engineering,
Enes Ltd ve
Aydınlık Ltd.
Yani bu da demektir ki yangından mal kaçırır gibi çıkılan ihale yukarıdaki 8 şirketten birisine özel yani adrese teslimdir…

Sonra yine olumlu bir gelişme oldu;
Kıb-Tek yönetim kurulu başkanı İsmet Akim Kıb-Tek yönetim kurulundan iki üyenin üyeliğinin düşürülmesi için Sayıştay’ın raporunu gündeme getirdi.
Bu raporları siz okurlar için Sayıştay’dan aldık ve burada yayınlıyoruz;
Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na hitaben yazdığı ve diğer yetkili bakanlık ve birimlere de bilgi verdiği yazısında şöyle diyor;
“Üyeler atandıkları tarihten üç aya kadar, atandıkları tarihte sahip oldukları veya kendi yararlarına doğrudan veya dolaylı olarak ilgileri bulunan her hangi bir elektrik işletmesindeki tüm hisseleri satarlar veya elden çıkarırlar: idare üyelerinin mevkilerini işgal ederken elektrik işletmelerini-e ait hisse satın almaları veya kendi yararları için bu işletmelerle ilişki kurmaları yasaktır ve idarenin her hangi bir üyesi, vasiyet veya tevarüs sonucu her hangi bir elektrik işletmesi hissesine, kendi yararı için hak kazanırsa, söz konusu hisseleri hak kazandığı tarihten üç aya kadar satar veya elden çıkarır…
…,
“İdarenin herhangi bir üyesi bu madde kurallarına aykırı olarak her hangi bir elektrik işletmesi hisselerini alıkoyar, satın alır, elde eder veya onlarla ilişki kurar veya ilişki kalırsa, üyelikten mahrum edilir ve üyeliği boşalmış sayılır…
Bakanlar Kurulu’nun 20.09.2013 tarih ve 56-2013 sayılı kararı ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Başkan ve üyeliklerine atama yapmış olduğu, kurum idare üyeleri içerisinde bulunan Yılmaz Nasiboğlu ve Yılmaz Öztürk’ün aşağıda belirtildiği üzere bazı firmaların hissedarı olduğu tespit edilmiştir.
Adem Yılmaz Nasiboğlu, Direnç Elektrik Ticaret Ltd. Hisse miktarı: 1
Yılmaz Öztürk, Rio Elektrik, Hisse miktarı: 28.
Bu arada Yılmaz Nasiboğlu’nun DP-UG tarafından, Yılmaz Öztürk’ün de CTP-BG tarafından yönetim kurulu üyeliğine atandığını bir dip not olarak verelim.

“Yukarıdaki açıklamalar ışığında Başkanlığımızca yapılan değerlendirmede boşalan Yönetim Kurulu Üyeleri yerine Bakanlar Kurulu tarafından yeniden atama yapılması gerektiğini bilgilerinize saygı ile arz ederim.
Osman Korahan
Sayıştay Başkanı…”

Birincisi akıllı sayaç ihalesinin şartnamesinin değiştirilerek rekabete açık hale getirilmesi.
İkincisi de şu anda halen yönetim kurulu üyesi olan iki kişinin o makamları yasa dışı olarak işgal etmesi…
Ve çok daha önemlisi Merkezi İhale Komisyonu atlanarak Kıb-Tek satın alma komisyonuna havale edilen 28 Milyon Euro gibi çok müthiş bir rakam olan akıllı sayaç ihalesinin hangi şirket için düzenlenmiş olması!
Bu ihale ile devletin çok büyük zarar görmesi direkten dönmüş olabilir ama kim hangi menfaat karşılığı hangi şirket için ısmarlama bir ihale şartnamesi hazırladı, işin püf noktası budur…

NOT: YOĞUNLUK NEDENİYLE BUGÜN MESAJ KUTUSUNU YAYINLAYAMIYORUZ. OKURLARIMIZDAN ÖZÜR DİLERİZ.