Araba kullananların bir kısmı , her geçen gün kural tanımaz bir sürüş içindedirler. Nerdeyse kendi kurallarına göre canları çektiği gibi araba kullanmaktadırlar.
Trafik; kara, hava, deniz taşılları ile yayaların kendilerine özgü yollarda gidip gelmesi olayıdır. Bizim üzerinde duracağımız kara trafiğidir. Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla bir çok Avrupa ülkesi aralarında anlaşarak bir konsey kurdu. Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te olan bu konseyin üyeleri, zaman zaman toplanarak trafik sorunlarını görüşürler.

Bu konsey Mayıs ayının ilk cumartesi günü ile başlayan haftayı «Uluslararası Karayolu Güven Haftası» olarak kabul etmiştir. Ülkemizde de trafik kazalarının önlenmesi yolunda çaba gösteren kuruluşlarca, aynı hafta «Trafik Güvenliği ve Eğitim Haftası» olarak kabul edilmiştir. Bu hafta süresince; yayın organları, radyo, televizyon aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları anlatılır. Trafik kurallarına uyulması gereği belirtilir. Okullarda öğrencilere trafik bilgileri öğretilir.

Ülkemizde de trafik haftası dolayısı ile sürücülerin dikkat etmesi gereken kuralları hatırlatan etkinlikler yapıldı. Polis genel müdürlüğü, çeşitli kavşaklara sürücülerin dikkatli araba kullanmalarını öneren yazılar astı. Cep telefonlarına mesajlar attı. Polis genel müdürlüğünün astığı yazılardan birinde ’Kalbinizi evinizden, gözünüzü yoldan ayırmayınız’ deniyordu.

Bu arada Bayındırlık ve Ulaştırma bakanlığının trafikle ilgili ve araştırması kamuoyuna açıklandı.
1008 sürücüyle yapılan araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 65.5’i trafik kazalarında birinci derecede sorumlu olarak sürücüleri görüyor. Sürücülerden kaynaklanan trafik kazalarının nedenleriyse, dikkatsizlik (%36), aşırı sürat (%27.3) ve alkollü araç kullanmak (%14.4).
Araştırma sonuçlarını açıklayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif, trafikte devlet otoritesinin artık hissedilmesi gerektiğini söyleyerek, şoför okullarında kalite ve standardın yükseltilmesi, ayrıca trafik eğitiminin ilk ve orta dereceli okullara girmesi gerektiğini kaydetti.

Trafiğe çeki düzen vermek için trafik eğitiminin okullarda verilmesi, sürücülerin cezaları arasına trafik kurallarından yeniden sınava girmenin konması ve de yollardaki denetimlerin sıklaştırılması gerekmektedir.

Dümene oturan bazı sürücüler uyması gereken trafik kurallarını unutmaktadırlar. Ana yolda giderken sağ veya solunuzdan geçen araçların ve paket taşıyan motorluların kural tanımazlığı, çembere gireceğiniz an yanınızdan gelen başka bir arabanın önünüze geçmesi, şerit değiştiren sürücünün bir sağa bir sola yer değiştirmesi artık her gün yaşanan kuralsızlıklardır. Tali yoldaki sürücülerin bakmadan ve dikkatsizce ana yola çıkmaları, ağır vasıta sürücülerinin diğer sürücülere ehemmiyet vermemesi, kırmızı ışıkta durmamalar nerdeyse trafiğe çıktığımız her gün karşılaştığımız durumlardır.

İnsan nerdeyse bu kuralsızlıklar karşısında korkusundan araba sürmek istemiyor. Bir yerde canımız avcımızda araba sürmekteyiz.
Kural tanımaz sürücüleri yapılacak kontrollerle denetleyip ceza ile ödüllendirmedikten sonra istediğiniz kadar trafik haftası düzenleyin. Konuşma değil icraat ve denetim zamanıdır artık. Yoksa insanlar öldükten sonra ah vah çekmek bir fayda sağlamaz. Kazasız sürüş dileklerimle.