Kan, insan vücudunun olmazsa olmazı ve de yaşam kaynağıdır. Kan, damarlarımızda dolaşan yaşamımız için gerekli olan canlı bir sıvıdır.
Normal bir yetişkin insanın vücudunda 5-6 litre kan bulunmaktadır. Uzmanlara göre 18-65 yaş arasında ve de ağırlığı 50 kilonun üzerinde olan sağlıklı herkes kan verebilir.
Kan verme bir hasta için olabileceği gibi kişi kendi sağlığını dikkate alarak da kan bağışı yapabilir. Bir seferde kan veren kişiden yarım litreden az kan alınmaktadır.
Her isteyen kan verebilir ancak görevliler, kan yoğunluğu ile tansiyon ölçümü yaparak kan alınıp alınamayacağına karar verirler. Uzmanlar sağlıklı bir kişinin üç ayda bir kan verebileceğini ifade ederler ancak doktorunuz ne kadar sıklıkta verebileceğinizi size söyleyebilir.
Son zamanlarda, kan ihtiyacı yetersizliği karşısında kampanyalar başlatıldı. Çeşitli kurum ve kuruluş çalışanları gruplar halinde kan vermeğe başladılar. Bu tür kampanyalar yapılması güzel ancak köklü çözüm değildir. Bunu düzenli kan vermeyi teşvik etmekle sağlayabiliriz.
Malum insanımızın hasta bir yakını yoksa kan vermediği bilinmektedir. Oysa hem kendi sağlığımız hem de başkalarına yardım için kan vermeliyiz.
Ülkemizde Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bir Kan Bankası bulunmaktadır. Ben her yıl buraya gidip kan bağışında bulunmaktayım. İlk kan verişim Kan bankası sorumlusu iken beni teşvik eden Seder Terzioğlu sayesinde oldu. İlk kez 4 mart 1991 tarihinde kan verdikten sonra her yıl verdim. O günlerde bana verilen ‘Kan Bankası Depozito defterinde’ 15 kez, yenilenen ve üzerinde ‘Kan Bağış Kartı’ yazanda da 8 kez kan verdiğim görülmektedir. En son 5 Aralık 2012 tarihinde verdim. Sadece 2008’de geçirdiğim ameliyat nedeniyle kan veremedim. Bunun yanında iki yılda da iki kez verdim. Yani geçen 21 yılda 23 kez kan verdim.
Kan verme 10 dakika kadar sürer. Bir 10 dakika da dinlenmenizde fayda var. Ondan sonra istediğiniz yere gidebilirsiniz.
Kan vermenin faydalarına gelince, kendi sağlığınıza faydası olur. Bir hastanın iyileşmesi ve yaşamına katkınız olur. Kanınız, AİDS, Hepatit B ve Hepatit C yönünden tahlil edilmektedir. Gün gele sizin veya aile bireylerinizin kan ihtiyacı olursa size hemen kan verilir. Kan verdiğinizde vücudunuz onun yerine yeni kan üretir ve de hücreleriniz yenilenir, nihayette daha zinde olursunuz. Kanınızdaki yağ oranı düşer. Tansiyon gibi rahatsızlığınızın giderilmesine katkısı olur.
Kan tek kaynağı insan olan bir ilaçtır ve kan bağışı ile yapılan en önemli görev hayat kurtarmaktır.
Ülkemizde insanlarımıza kan vermenin önemi ve faydaları yeterince anlatılmadığından düzenli kan verenlerin sayısı azdır.
Bunu teşvik etmek için kan verme sayısına göre belge ve de başka ödüller vermek gerekir.
Kan verelim, hayat kurtaralım hem de sağlıklı olalım.