Amerikalı ünlü sosyal psikolog Charles Horton Cooley “Ayna Benlik Kuramı” ile ilgili yaptığı çalışmalarla alanında çok tanınan bir isim.
Coolay’e göre insanlar kendilerini anlamak istiyorsa bazen karşısındaki insanların onlara karşı olan tavırlarına bakmalı.
Bu kuram basitçe; insanlar size nasıl ve ne şekilde davranıyorsa, ilişki kuruyorsa siz o özellik ve karakterde bir insansınız anlamına geliyor.
Tabii kafanız, insanların size olan bakış açısını anlayabilecek ve bundan bazı yorumlar çıkarabilecek kadar çalışıyorsa...
****
Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu’nun 14 Mart Tıp Bayramı dolayısı ile yaptığı konuşma sırasında unutulmaz bir açıklamaya imza attı.
Hatta böylece Dış İşleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’nün 2011 yılında "kimse sokağa çıkmazsa sorun çözülür... Elin gerizekalıları" şeklinde sarf ettiği sözleri bile unutturdu.
Kendisini tebrik etmek gerek.
Hasipoğlu konuşmasında muhalefetten bir bakanla başından geçen anekdotu, komik bir anı gibi anlatıyor üstelik anlattıkları ile konukların bazılarını güldürmeyi de başarıyor.
Sözlerine burada yer vermek bile istemiyorum. Duymayan veya detayları merak edenler varsa görüntüleri rahatlıkla internetten bulup izleyebilir böylece anlattıklarımda hiçbir mübalağa olmadığına kanat getirebilirler.
Zaten Hasipoğlu’nun sözleri neredeyse KKTC’de yayın yapan tüm gazete manşetlerine taşındı. Üzerine pek çok yorum yapıldı. Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin web sitelerinde bile yayınlandı. Binlerce kez tıklandı.
Hatta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bu gün öğleden sonra CNN Türk kanalında katıldığı bir canlı yayında bile konuyu değerlendirmek zorunda kaldı.

Bana sorarsanız gerçekten ortada Hasipoğlu’nun söylediği gibi bir bakanın var ve ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor.
Demek ki Hasipoğlu söz konusu kişi üzerinde öyle bir izlenim bırakmış ki aralarında bu düzeyde bir sohbet gelişmiş. Hatta kendisi de olayı o kadar normalleştirmiş ki, basının, vekillerin, doktorların ve en önemlisi toplumun önünde anlatacak kadar cesaretlenmiş.
Herkes olanlara çok şaşırdı oysa ben şaşıranların neden şaşırdığına şaşırdım!
Hiç böyle bakan olur mu diyenler de oldu olanları rezalet, hatta kadınlara hakaret olarak değerlendirenler de…
Aslında esas yapılması gereken toplum olarak biraz bakış açımızı değiştirmek.
Böylece, Cooley’in de anlatmaya çalıştığı gibi, biraz bizi temsil edenlerin kimler tarafından, nasıl seçildiğine ve kimler tarafından nasıl algılandığına kafa yormak gerek. Böylece tüm yaşananlara hiççç şaşırmamak yola devam etmek gerek…