Geçtiğimiz günlerde birkaç kez elektrik kesintisi yaşandı. Bu ne ilkti ne de son.

Yaşanan elektrik kesintileri bizlerin işini aksatsa da çok büyük zarar vermedi belki. Ama herkes için ayni şeyi söylemek mümkün değildir.

Bu işten çok zarar gören bir devlet kurumu var. Karayolları Dairesi…. Karayolları Dairesi yaşanan elektrik kesintisine isyan etti. 3 gün boyunca jeneratör çalıştırmışlar. Tabi bedava çalışmayan bu jeneratörün astarı yüzünden pahalı gelmiş. Bu durum böylesine zor durumda olan kurumlara aslında büyük bir külfet. Tekelcilik kötü iş. Ama ülkemizin hemen hemen her sektöründe tekelcilik var. tek adam tek memleket hesabı. Elektrik kesintilerinden muzdarip olan Karayolları Dairesi nerdeyse 20 saate yakın jeneratör kullanmış. Bunun maliyetini düşünün bir. Elektrik kesintileri kısa süreli görünmüş olsa da o sürelerin toplamı 20 saati bulmuş. Dairenin müdürü de isyan etti haliyle. Araçların hepsini kuruma hapsedeceğim dedi ve sıkıntısını dile getirdi. Bu kurum ayakta durmak adına canla başla çalışırken hem sayaçta yazılı elektriği ödüyoruz hem de bize jeneratörlerin yaktığı benzini, mazotu. Ben bir taraftan ekonomik davranayım derken diğer taraftan zarar ettiriyorlar kurumu. Bugün elektrik kesintileri kime yarar diye düşündüğümüz zaman tek isim geliyor akla o da AKSA.

Aksa bu ülkede kabullenilmedi. Ama ortada olan bir gerçek var. Bizler kendi kendimizi idare edemeyecek bir sitemle çalışıyoruz. Hiçbir sistemin doğru dürüst çalışmadığı ülkemizde halen bir şeyler için çaba sarf ediyoruz. Halkın cebinden çıkan paraların haddi hesabı yok. Bugün elektrik santrali yeterli hizmeti veremiyorsa bu sorgulanmalıdır.

Sayaçların okunması da bir garip. Geçtiğimiz gün bir arkadaş sayaç numarası ile elindeki elektrik faturası üzerindeki sayaç numarasının tutmadığını gördü. Güldük doğrusu. Henüz sayaç numarası elektrik kurumunun yazdığı sayaç numarasına bile ulaşmamış. Çok komik. Nerden nasıl yazıyor bu adamlar bu sayaçları. Zaten elektrik faturalarındaki ani fırlayış da dikkatten kaçar gibi değil. 400 TL öderken bir anda iki katı elektrik faturası öder olduk. Hangisine yanalım. Elektrik yakmak zorunda olmamıza mı yoksa abartılı gelen faturaların nasıl yazıldığına mı?

Adam kahvede oturarak karşı evin faturasını yazıyor. Kim kime dum duma kısacası. Bence elektrik faturalarının bedelini ödemek bu kadar zor olmamalıydı. Çok sıcak bir ülkeyiz ve yaz aylarında kullandığımız elektrik gözden geçirilerek devletin de bu halka katkı koyması şarttır. Eskiden elektrik kurumunda memur olanların maaşlarına kullandıkları elektrik kadar para yansıyordu. Ohh ne ala memleket. Yani ister 100 TL’lik elektrik yakın isterseniz 1000 TL’lik. Sonuçta size faturanızı Elektrik Kurumu ödeyecektir.