Fransa’da en çok kazanan milyonerlerden % 75 oranında vergi alınmasının gündeme gelmesi, diğer ülkelerde en zenginlerden alınan vergi oranlarını da tartışmaya açtı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın 1 milyon Euro üzerinde geliri olanlardan % 75 oranında ‘süper vergi’ alma politikası şimdilik Fransa Anayasa Mahkemesi’nden dönse de Hollande yönetiminin gelecek sonbaharda uygulamayı tekrar gündeme getireceği belirtiliyor.

Öte yandan Fransa’daki kamu ve bütçe açıklarının kapatılması için 2011’de Fransa’nın en zenginleri arasında yer alan 16 iş insanı kendilerinden ‘özel katkı’ alınmasını talep etmişti. Benzeri bir talep Amerikalı fenomen yatırımcı Warren Buffett’ten gelmiş ve en zenginlerin vergi paylarının artırılması bizzat, dünyanın en zengin 4. insanı Buffett tarafından önerilmişti. (Buffett’ın mirasa karşı olduğu, çocuklarına herhangi bir miras bırakmayacağı biliniyor. Servetinin % 99’unu bağışladığı iddia edilen Buffett ‘Büyük Bağışçılar’ adında bir yapı kurarak, dünyanın sayılı zenginlerinin öldükten sonra servetlerinin yarısını bağışlamasına ön ayak olması ile tanınıyor ve ‘Büyük Bağışçılar Dilekçesi’ni imzalayan, ölümünden sonra servetlerinin yarısını bağışlayan iş insanı sayısının yakında 100’ü bulacağı tahmin ediliyor.)
Buffett pek hayırsever ve bu hayırseverlik de tartışmaya açıktır ama başkaları hiç de onun gibi düşünmüyor. Fransa’da, geliri 1 milyon Euro’nun üzerindeki, yaklaşık 1.500 kişiden % 75 vergi alınmasının hedeflenmesi nedeniyle Fransız aktör Gerard Depardieu ülkesini terk edeceğini açıklamış, ardından Belçika’ya yerleşmiş ve Rusya Devlet Başkanı Putin’le özel bir görüşme yaptıktan sonra Rusya pasaportu almıştı. Hollande’ın seçim vaatlerinden biri olan uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda Fransa’yı terk edeceklerin % 500 artacağı kaydediliyor.
El Cezire’nin haberine göre, İsveç’te 320 bin Dolar’dan daha fazla kazananlardan % 56.6; Danimarka’da 74 bin Dolar’dan fazla kazananlardan % 56 vergi alınıyor. İspanya’da 390 bin Dolar’dan fazla kar eden herkes % 52 vergi ödüyor. Belçika’da ise 47 bin Dolar’dan fazla kazananlar, İngiltere’de ise 243 bin Dolar’dan fazla geliri olanlar % 50 vergi ödüyor. Türkiye’de ortalama yıllık gelir vergisi % 30 iken KKTC’de, yıllık geliriniz ister 1.000 TL ister 1 milyon TL olsun ödediğiniz vergi gösterdiğiniz gelirin sadece %23.5’idir! 50 bin TL de kazansanız, 5 milyon TL de, KKTC’de ödeyeceğiniz gelir vergisi kazancınızın sadece % 23.5’inden ibarettir…
Kamunun küçülmesi için özel sektörün desteklenmesinin yanı sıra özel sektörde sendikalaşmanın başlatılması nasıl gerekliyse, kamu ve bütçe açıklarının kapatılması için de üst dilim kazanç sahiplerinin daha fazla vergi vermesi gerekiyor. Çalışanların ellerini taşın altına sokmasını istiyoruz da, işverenlerin yurtseverliklerini kanıtlama zamanı neden bir türlü gelmek bilmiyor? Hükümet asgari ücreti yükseltmezken ve zincirleme zamlar yaparken çok kazananlardan neden daha fazla vergi almayı gündeme getirmiyor? İktidarlar kredi aldıkları bankalardan nasıl daha fazla vergi almayı talep edecek diye sorarsanız, haklısınız. İyi de her şeyimizin eşitlendiği Türkiye’de bile gelir vergisi % 30’larda seyrediyor!
Bu, kuşkusuz gereksiz istihdamların son bulacağı, toplumsal uzlaşı yoluyla kendi bütçemizi kendimiz kapatmayı amaçlamakta ciddiysek gündeme getirilecek bir uygulamadır. Yoksa devleti yönetenler kamuda daha fazla istihdam yapabilsinler diye daha fazla vergi ödemeyi kabul edecek bir iş insanı dahi bulamazsınız. Fakat bir toplumsal uzlaşı olacaksa, herkes kendine düşeni yapacaksa, iş insanlarını daha fazla vergi ödemeye zorlamak ve bunu başarmak mümkündür. Neden mümkündür, gayet iyi biliyorsunuz. Çalışanların aksine pek çok şirketin geliri, devlete beyan ettiğinden çok daha fazladır…