İçinden geçmekte olduğumuz Yakın Çağ’da yaşam bir tür akvaryumda başlar ve biter. Dünyanın her bölgesini içine alan devasa akvaryumda özgür olmaya dair umutların tükendiği ve akvaryum varoluşunu kabullenmiş bir insanlık peyda olmuştur. Her nereye giderseniz gidin sıradanlaşan ve eski cazibesini çoktan yitirmiş dünya akvaryumunun sınırları, sınırınızdır. Akvaryumdan zıplayıp akvaryumun dışında bir dünya, yeni bir dünya kurmaktan vazgeçmeyecek kadar mücadeleci olabilmeliyiz yine de…

Tematik dünya akvaryumunda Kıbrıslı Türklerin başına geldiği gibi, ayrı, küçük bir akvaryumda yaşamın dayatılması gerçekte sürdürülmesi mümkün olmayan bir yalıtılmışlıktır. Nitekim pek çok dünya markasının küçük akvaryuma keyfi dalabildiği, Kıbrıslı Türk markalarının büyük mücadeleler sonucunda da olsa dünya akvaryumunda sergilendiği ortada.

Küçük akvaryumda ürettiğini akvaryumdan zıplayarak dünya ortamına taşıyanlar, hem yetenekleri sayesinde hem de çok çalışarak ve akvaryumun camından adeta yüksek atlama hamleleri yaparak kendilerini dışarıya atabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiyeli yazar ve sinema eleştirmeni Giovanni Scognamillo onuruna düzenlenen Gio Ödülleri’nde Öykü Yarışması’nda ikinciliği alan Kıbrıslı Türk yazar ve aynı zamanda avukat Gürkan Uluçhan, akvaryumdan zıplayarak dünyaya açılan Meliz Redif gibi sporcularımız, imalatta yeni fikirler yaratan Meriç Erülkü gibi iş insanlarımız ve dünyayı Kuzey Kıbrıs’a getiren üniversitelerimiz var.

Enteresandır; deniz suyu veya tuzlu su akvaryumlarında, uygun karbonat sertliği, Ph değeri, tuz yoğunluğu ve akıntıyla suni bir deniz ortamı yarattığınızda akvaryum içindeki balıkların daha hareketli olduğuna tanık olursunuz. Tatlı su akvaryumu balıkları ise hayatlarına bir akvaryumda başladıkları için yavaş hareket eden ve dış ortama ilgisiz balıklardır.

İçinde canlı kaya, mercan ve deniz çayırları bulunan bir tuzlu su akvaryumundaki meleklerin, iri levrek ve kefallerin, deniz atlarının, istakoz türlerinin ve deniz kestanelerinin hareketleri ile, tatlı su akvaryumlarındaki lepistes, çöpçü ve japon balıklarının bön hali kıyas kabul etmez.

Tatlı su akvaryumu balıkları yıllardır akvaryum ortamında üretilen balıklar oldukları için deniz ortamından bihaber, denizin güzelliklerinden, denizdeki kıyasıya mücadeleden nasibini almamış, yaşamları akvaryumda başlayan, hayatları akvaryumda sonlanan balıklardır.

Kuzey Kıbrıs’ta yetişen yeni nesil Kıbrıs Türk toplumu için yaratılan tatlı su akvaryumunda gözlerini dünyaya açtı. Yeni kuşağın çoğu üyesi tatlı suya özgü bir yaşam içinde büyüdü. Aralarından sadece bazıları tatlı su lepistesi olmayı reddederek, deniz balığı gibi hareket etti ve dünyaya açıldı.

Gözümüz kulağımız tatlı su akvaryumundan büyük efor sarf ederek zıplayanlarda olmalı. Tuzlu ve yakıcı ortama toleransı yüksek şahsiyetler ve onların katettiği mesafe, tatlı su ortamında memur olmaktan ötesini düşünmeyenlere vizyon sağlamalı ve güç verebilmeli.

Zaten önce büyük akvaryuma geçebilmeliyiz ki, dünya akvaryumunun dışında yeni bir dünya kurabilelim…