Tüm dünyada ikinci dalgalarla birlikte etkisini artırarak devam eden koronavirüs salgını bugüne kadar 1 milyona yakın can kaybına sebep oldu. Toplam 30 milyon kişiyi etkilenen salgın dünya genelinde etkili olmaya devam ederken iyileşen insanların sayısı da 22 milyona yaklaştı. Ekonomiden sağlık sistemine, eğitimden sosyal yaşama kadar her alanı etkileyen salgının ne zaman biteceği sorusu gündemdeki yerini korurken Dünya Sağlık Örgütü Uzmanı Dr. Nabarro’dan ürkütücü bir açıklama geldi. Salgının korkunç bir durum olduğunu ifade eden Nabarro, “Hiçbirimiz böyle bir şeyi tasavvur edemezdik. Durum bilim kurgu filmlerinkinden daha korkunç ve daha başlangıcındayız” şeklinde konuştu.

İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nin sorularını yanıtlayan Nabarro, “Bu korkunç durum salgınlarla ilgili herhangi bir bilim kurgu filmindekinden çok daha kötü. Salgının vereceği zararları daha yeni görmeye başladık, daha ortalarında bile değiliz” dedi.

“Hepimiz mevcut durumu korkunç, utanç verici buluyoruz” diyen Dr. Nabarro, “Bir sağlık meselesi öylesine kontrolden çıktı ki, şimdi dünyayı sarsıyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınının dünyayı yalnızca resesyona sürüklemeyeceği uyarısını yapan Dr. Nabarro, “Muhtemelen yoksulların sayısını ikiye katlayacak, yetersiz beslenen insanların sayısını ikiye katlayacak, yüz milyonlarca küçük işletmenin iflasına yol açacak, birçok gencin eğitim fırsatını elinden alacak devasa bir ekonomik daralmaya sürüklüyor” yorumunu yaptı.

‘Dünyaya vereceği zararları daha yeni görmeye başlıyoruz’

Dr. Nabarro, “Hiçbirimiz böyle bir şeyi tasavvur edemezdik. Durum bilim kurgu filmlerinkinden daha korkunç ve daha başlangıcındayız” dedi ve ekledi:

“Dünyaya vereceği zararları daha yeni görmeye başlıyoruz. Avrupa’da her şeyin geri dönüşüne tanık olduğumuz bu aşamada, durum daha da kötüleşiyor.”

Hükümetlerin salgına ilişkin hazırlıklarını da eleştiren Dr. Nabarro, “Pandemi hazırlıklarına daha fazla yatırım yapılsaydı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Ocak’ta yaptığı acil durum uyarılarına daha fazla tepki verseydi bu durum önlenebilirdi” dedi.

Dünyada Eylül ayında koronavirüs vaka sayısı 29 milyonu, Covid-19 kaynaklı can kaybı da 928 bini aştı. Karantina önlemleri nedeniyle tüm dünyada ekonomik zorluklar baş gösterirken, hükümetler destek paketleri açıklayarak ekonomilerini ayakta tutmaya çalışıyor.

Öte yandan koronavirüse karşı aşı çalışmaları hız kazanmasına rağmen henüz bir aşı adayı testlerin tümünü tamamlayıp yaygın dolaşıma sokulmuş değil.

Editör: TE Bilisim