SİVİL TOPLUM, MESLEK ÖRGÜTLERİ, ÜNİVERSİTELER VE BELEDİYELER: ‘’ÜLKESEL FİZİK PLANININ, TOPLUMU EL BİRLİĞİ İLE AYAĞA KALDIRACAK BİR PLAN OLMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI’’

Bugün Müteahhitler Birliği salonunda gerçekleşen toplantıya Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, üniversiteler ve birçok sivil toplum örgütü yetkilileri yanında birçok iş adamı da katılarak toplantıya katkı koydu.

ÜLKESEL FİZİK PLANI OLUŞTURULAMADI
Şehir Planlama Dairesi tarafından hazırlanarak onay için Bakanlar Kurulu’na gönderilen Ülkesel Fiziki Plan ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşmacı olarak Şehir Plancısı Asilkan Berkut katılarak katılımcılara Ülkesel Fiziki Plan’nın içeriği hakkında bilgi verdi.
Toplantıda konuşan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, ülkesel fiziki planın tüm sivil toplum örgütlerini, belediyeleri ve üniversiteleri yakından ilgilendirdiğini ileri sürerek, ülkenin en önemli paydaşlarından biri olan KTİMB’nin bu konuda yapılan çalışmalarda önemli katkı koyacağına inandığını söyledi.
Gürcafer, bu planın hazırlanmasında katkı koyan kişilere de teşekkür ederek, birçok konuda eksiklikleri olduğunu da vurguladı. Bu eksikliklerin giderilmesi yönünde önemli adımlar atıldığını ancak murad edildiği gibi bir ülkesel fizik plan oluşturulamadığını vurguladı.

ÜLKESEL FİZİK PLANI BİZİM GELECEĞİMİZ İLE DİREK OLARAK ALAKALI BİR PLANDIR
Gürcafer, sözlerine şöyle devam etti; ‘Bize düşen görev, ülkesel fizik planının oluşturulan alt yapısını bunun doğru şekilde, doğru bakış açısından neticelenmesini sağlamak ve bunun en doğru şekilde şekillenmesi için gerekli katkıyı koyacak zemini hazırlamaktır. Eleştirdiğimiz en önemli nokta paydaşların katılımına gerekli önemi vermedikleri ve paydaşların katılımına müsaade etmedikleri yönündedir. Planın içerisinde de bunu görüyoruz. Yapmış olduğumuz görüşmelerde dar bir bakış açısının hâkim olduğunu ve halen daha bu zihniyetin devam ettiğini gözlemliyoruz. Ekonominin de paydaşlarından biri olarak, ekonomi hepimizin hassasiyeti olan toplumsal varlığımızla alakalı bir roldür. Eğer çocuklarımız sürekli göç ediyorsa, eğitime gidip geri dönmüyorsa bu da ekonominin bozuk olmasından ve işsizliktendir. Dolayısı ile bu planın bu tür sorunları da göz önünde bulundurarak, her yönden örtüşen bir plan olmalıdır. İnancım, eğer paydaşların bu sürece etkin katılımını sağlayabilirsek bunu başarabileceğimiz yönündedir. Bu toplantıdaki amacımız kendi özeleştirimizi de yapmamızdır. Biz paydaşlar olarak birlikte ve bir arada hareket etmenin yolunu bulmalıyız. Ülkesel Fizik planı bizim geleceğimiz ile direk olarak alakalı bir plandır.

TARIMSAL ALANLARDA YAPILAŞMA
Cafer Gürcafer’in konuşmasının ardından Şehir Plancısı Asilkan Berkut ülkesel fizik planı hakkında konuşma yaptı. Berkut, Ülkesel fizik planı için Müteahhitler Birliği’nin harcamış olduğu efora ve gösterdiği katkıya çok teşekkür ederek konuşmasına başladı.
Berkut, geçmişte bu tür toplantılar yapıldığını dile getirerek, bu planın 1990’lı yıllarda yapılıp tamamlanması gerektiğine dikkatleri çekti. Ülkesel fizik planı ile ilgili bundan sonra izlenecek surecin anlaşılabilmesi açısından 1980 yılların başına dönüp bazı bilgiler aktarmak istediğine değinen Berkut, sözlerine şunları ekledi; ‘’Şuanda ülkemizde imar ve planlamaya yönelik iki yasa vardır. 1946’da temeli atılan ve halen yürürlükte olan İMAR VE YOLLARI DÜZENLEME yasası ve bir de 1989 yılında yayınlaşmış İMAR YASASI’dır. 1989 yılına gelene kadar ülkemizde 1980 yılından da önce bazı çalışmalar vardı. 1980 yılında LEFKOŞA İMAR PLANI gündeme getirilerek Kıbrıs konusunda uzlaşı ve barış kültürü kazanması açısından, iki belediyenin ve iki tarafın teknik elemanlarının oluşturduğu güçlü bir kadro ile LEFKOŞA İMAR PLANI çalışmaları başlatıldı ve tamamlandı. O yıllarda fark edildi ki planlama yılı olarak yasal eksiklik vardı. Lefkoşa imar planı Güney Lefkoşa’da yürürlüğe koyuldu fakat kuzey Lefkoşa’da yürürlüğe koyulamadı. O dönemde yapılan imar planlarında birçok eksiklikler oldu. Yasal eksikliklerin yanında en büyük sıkıntı siyasiler yönünden yaşandı. Örneğin Haspolat’ta bugün yapılan din sitesi imar planının tarımsal alan olarak gösterdiği yerde yapılıyor ve buna benzer Haspolat’taki sosyal konutlar, Ted Koleji gibi daha birçok yerde tarımsal alan olarak gösterilmiştir. Bunun yanında Hamitköy üzerinden geçen ana hat yasal plandaki gibi değildir. Ancak 1989 yılında geçen yasa o günkü koşullarda belki doğru belki uygundu. Yapılan düzenlemeler işin sonunda beğenilse de beğenilmese de o yasa otomatik olarak yürürlüğe girdi. Esas tartışılması gereken konular bunlardır. Katılımcılığı sağlayan ortak yürütülen planlar olmalıdır ki sahiplenebilinsin. Lefkoşa imar planında açık açık kararlar çiğnenmekte ve kimse ses çıkarmamaktadır.’’

KARARLI VE KATILIMCI OLMALIYIZ
Asilkan, sivil toplumların aktif olarak görev alması gerektiğini ve eksikliklerin giderilmesi için yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.
KTMMOB Başkanı Ahmet Hüdaoğlu, KTTO Başkanı Fikri Toros, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ve DAÜ Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Ercan Hoşkara ülkesel fiziki planla ilgili görüşlerini aktararak toplantıya katkı koydu.
Toplantı sonunda konuşan başkan Gürcafer, sözlerini şöyle noktaladı;
‘’Kararlı ve katılımcı olmalıyız. Belediyelerin İmar Planı noktasında aktif şekilde katılımının yasallaşmasını hedeflemeliyiz. KTMMOB ve Reel Sektör Danışma Kurulu çatısı altında çalışmayı teknik ve ivedi olarak başlatmamız gerekir. Maalesef devlet büyüklerimiz bize kötü bir miras bıraktı. Biz gelecek kuşaklarımıza kötü bir miras bırakmamak için bu planın doğru şekilde yapılması konusunda üzerimize düşeni yapmalıyız. Tüm belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve üniversitelerimiz ile birlikte bu sorunu çözümlemeliyiz. 24 saat içerisinde önümüzdeki yol haritasını belirleyip teknik çalışmalara başlayacağız.’’
 
Editör: TE Bilisim