Türkiye Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''2012 Türkiye İlerleme Raporu''nun Türkiye'nin fotoğrafını çekmeye çalıştığını ancak çektiği fotoğrafın gerçeği olduğu gibi yansıtmadığını belirterek, ''İlerleme raporuna kızmamız, tutup da AB standartlarına ulaşma sevdamızdan vazgeçmemiz anlamına gelmez'' dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İtalya'da bulunun Bağış, TGRT Haber TV'nin, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği rezidansından canlı yayımlanan ''Ankara'nın Gündemi'' programına konuk oldu.

Programda soruları yanıtlayan Bağış, AB tarafından geçen hafta yayımlanan ilerleme raporuna ilişkin görüşünün sorulması üzerine, ''Aslında ilerleme raporu, Türkiye'nin fotoğrafını çekmeye çalışıyor ancak yanlış bir lensle çekmeye çalışıyor. Bazen Türkiye'ye ayna tutmaya çalışırken kırık bir aynayla yanlış bir imaj vermeye çalışıyor, ışığı ters yönden alıyor. Çektiği fotoğrafı önünüze koyuyor ama fotoğraf gerçeği olduğu gibi ya da bütün açılarıyla yansıtamıyor'' dedi.

Bağış, bu yılki ilerleme raporunda eleştiri dozunun geçmiş yıllara oranla daha yüksek olmasının nedenlerinden birinin, Türkiye'nin tanımadığı ve diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı bir ülkenin dönem başkanlığına denk gelmesi olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum kesiminin bu fırsatı değerlendirerek, özellikle Kıbrıs konusundaki negatif cümlelerin yer alması için bir lobi içine girdiğini belirten Bağış, Türkiye içinde de birtakım hassasiyetleri nedeniyle raporun içine eleştirel cümlelerin yerleştirilmesini isteyen kesimler olabileceğini, öte yandan, bazı ülkelerin de Türkiye'nin dış politikada artan rolünden, zenginleşmesinden ve güçlenmesinden rahatsızlık duymuş olabileceğini ifade etti.

Bağış, ''Raporun tamamı da eleştireldir diyemeyiz. Raporun içinde aslında Türkiye'ye çok ciddi övgüler de var. Raporda, Türkiye'nin 33 faslın 32'sinde ilerleme kaydettiği teslim ediliyor'' diye konuştu.

AZINLIKLARIN DURUMUNA İLİŞKİN ELEŞTİRİLER

İlerleme raporunda azınlıkların durumuna ilişkin yer verilen saptamaların hatırlatılması üzerine Bağış, ''Türkiye'de yaşayan herkes biliyor ki son bir yıl içinde farklı inanç gruplarına Türkiye'de yapılan yeni açılımlar, cumhuriyet tarihinde yapılan toplam açılımların kat kat üstündedir'' diye konuştu.

Bağış, raporda, buna rağmen yapılanların sınırlı kaldığının belirtildiğine işaret ederek, ''Bunu gördüğünüz zaman hakkaniyet açısından rahatsız oluyorsunuz'' ifadesini kullandı. 

''VİZE KONUSUNDA YÜZDE YÜZ HAKLIYIZ''

Vize muafiyeti konusunun, Türk vatandaşlarının en önem verdiği konuların başında geldiğinin belirtilmesi üzerine Bağış, ''Benim de bir numaralı gündem maddem. Müzakerelerde fasıl açmaktansa vize konusunda birtakım gelişmeleri elde etmeyi daha çok önemsiyorum'' dedi.

Bağış, ''Biz vize konusunda yüzde yüz haklıyız. Bu bizim hem hukuki hakkımız hem de mantıksal bir hakkımız. Ama haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak lazım'' diye konuştu.

Vize konusunda muafiyet olmasa da pek çok ülke tarafından çeşitli kolaylıklar sağlandığını kaydeden Bağış, ekonomik olarak güçlenmenin önemini de vurgulayarak, ''Belki Türkiye zenginleştikçe, bu vize konusu çözülecek'' yorumunda bulundu.

''TOPLUM, AB'YE KIZGIN''

''Toplumumuzda AB'ye karşı haklı bir kızgınlık var'' diyen Bağış, bu kızgınlığın AB standartlarına, birliğin temsil ettiği değerlere ya da AB yolunda atılan reform adımlarına değil, AB'nin Türkiye'ye karşı uyguladığı çifte standartlı yaklaşıma yönelik olduğunu bildirdi.

Bağış, ''İlerleme raporuna kızmamız, tutup da AB standartlarına ulaşma sevdamızdan vazgeçmemiz anlamına gelmez'' dedi.

2012 Nobel Barış Ödülü'nün AB'ye verilmesini de değerlendiren Bağış, ''Artık Nobel Barış Ödülü, sağlanan başarıdan çok teşvik etme, biraz da kendi görevini hatırlatma unsuru haline geldi'' ifadesini kullandı.

AB'nin kuruluş felsefesinin çok önemli olduğunu ve insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi olduğunu ifade eden Bağış, ancak AB'nin kıtasal bir barış projesi olmaya devam ettiğini, kıtanın bile tamamını kapsayamadığını belirtti.

Bağış, ''AB'nin kürselleşmesi Türkiye'nin üyeliğiyle gerçekleşecektir. Türkiye'nin AB üyeliği, Nobel'den daha büyük bir ödül olacaktır'' diye konuştu.

Editör: TE Bilisim