KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Türkiye ve KKTC ilişkilerine yönelik açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorulan Arınç, "KKTC varlığını yıllardan beri devam ettiriyor. Biz Türkiye olarak KKTC’nin iç politikasına ve içişlerinekesinlikle karışmayız. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de doğrudan ve dolaylı hiçbir müdahalemiz olmadı. Kıbrıs seçmenine şu veya bu şekilde asla telkinde bulunmadık. Türkiye-KKTC ilişkilerini ana vatan - yavru vatan benzetmesiyle bugüne kadar değerlendirenler olmuştur.

Bu analık-yavruluk meselesi değildir. Bu aramızdaki ilişkilerin özelliğini göstermesi bakımından daha derin daha samimi ilişkiler içinde bulunduğumuzu ispat eden bir tanımlamadır. Bundan kimsenin gocunmaması gerekir. Ancak Sayın Akıncı’nın tanımlamasına da saygı duymak gerekir. Bir kardeşlik ilişkisinden bahsedilebilir. Onun söylemlerine müdahale edecek noktada değiliz. Sayın Akıncı'nın yıllardan beri tavrı çizgisi bellidir. Halka verdiği güven duygusuyla da en yüksek oy oranıyla cumhurbaşkanı seçilmiştir. O mesele kapanmış gitmiştir. KKTC ve Türkiye arasındaki ilişki özellik gösteren bir ilişkidir.

Bizim başka ülkelerle ilişkimiz KKTC ile ilişkimize kesinlikle benzemez. KKTC’yle bir kardeşin diğer kardeşe ekmeğini bölüşmesi gibi bir yardımlaşma duygusu içindeyiz. Kimse bundan gocunmasın. Bu ilişki dünya durdukça devam edecek. İnşallah kapsamlı bir barışa erişilebilirse o zaman Kıbrıs'ta eşit iki toplumlu bir çözüme gidildiği takdirde bu tanımlamaların somut örneğini görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim