Müşterilerinin yatırdıkları paranın kaynağını daha iyi bilmesi için altyapısını güçlendirerek kara para ile mücadele yasalarına uyumlu hale getirilmesine dair planı 60 günde sunması istenen banka, bireysel bankacılıktan çekildi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son yıllarda bu ülkedeki yabancı bankalara yönelik başlattığı sıkı denetimlere takılan Ziraat Bankası’nın New York Şubesi, müşterilerine gönderdiği birer mektupta, bireysel (perakende) bankacılığa son verdiğini duyurarak müşterilerinden hesaplarını kapatmalarını istedi.

Geçen haziranda Fed’in denetimine takılan Ziraat Bankası New York Şubesi, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Servisi (DFS) ile bir sözleşme imzalayarak müşterilerinin yatırdıkları paranın kaynağını daha iyi bilmesi için altyapısını güçlendirerek kara para ile mücadele yasalarına uyumlu hale getirilmesine dair bir planı 60 günde sunması istenmişti. Ancak, özellikle Türkiye bağlantılı hesapları Fed’e anlatmakta zorlanan Ziraat Bankası yönetimi, çareyi ABD’de bireysel, yani perakende bankacılıktan çıkmakta buldu.

ABD’de 1983’ten bugüne hizmet veren Ziraat Bankası, perakende bankacılığı askıya almasına rağmen kurumsal bankacılığa devam edecek. Yaklaşık 4 yıl önce New York’ta küçülmeye giden banka, yaklaşık 35 olan çalışan sayısını 10’a indirmesine ve son 2 yıl boyunca bir müdür atamamasına rağmen, bir ara kapatılması dahi gündeme gelen şube, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ısrarı ile açık tutulmuştu. Hürriyet.com.tr’nin haberine göre, Ziraat Bankası New York Şubesi, Türkiye-ABD arası ticaret yapan özellikle savunma sektöründeki büyük Amerikan ve Türk şirketlerinin işlemlerini yapmaya devam edecek.

Ziraat’ın Fed ve tarafların imzaladıkları 25 Haziran 2014 tarihli 20 maddelik anlaşma metninde; 1 Temmuz 2012 ile 31 Aralık 2012 arasında New York Şubesi’nde gerçekleştirilen işlemlerinin bağımsız bir danışman tarafından “yüksek riskli müşteriler veya işlemlere dair şüpheli aktivitelerin usulüne göre tanımlandığını ve raporlandığını belirlemek üzere” incelenmesine karar verilmişti. Fed, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu ve New York Şubesi yönetiminden banka gizlilik kanunu ve kara paranın aklanmasının önlenmesi (BSA/AML) için gerekli olan uyumun banka tarafından gözetimini sağlamlaştırmasını istemişti. 
Editör: TE Bilisim