Toplumsal Varoluş Hareketi, 2009 yılından bugüne kadar ülkede 5 bin 100 kişiye vatandaşlık verildiğini ve bunların ülkedeki “demografik yapıyı bozmaya dönük, pervazsızca dağıtıldığını” savunarak, bu vatandaşlıkları bugün düzenlediği eylemle protesto etti.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı önünde gerçekleştirilen eylemde, “Dayatma Vatandaşlık Dağıtımlarına Hayır”, “AKP dayatması + Kukla UBP = Kıbrıs Türkü’nün Yok Oluşu” ve “Dayatmaları ve UBP İhanetini Reddediyoruz” pankartları açıldı.

Toplumsal Varoluş Hareketi, dayatma, özelleştirme girişimleri ve ülkenin demografik yapısının değiştirilmesine asla izin vermeyeceğini ve seyirci kalmayacağını belirterek, “Saldırı büyüktür, direnç de halkımızla birlikte büyütülecektir” dedi.

Polis eylem öncesinde geniş güvenlik önlemi aldı ve eylemcilerin İçişleri Bakanlığı önüne girmesine izin vermedi. Eyleme katılan TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ile CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Kadri Fellahoğlu da bu kapsamda içeriye alınmayınca eylemciler ile polis arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

Polisin yaptığı bazı görüşmelerin ardından milletvekillerine giriş izni verildi ve bakanlık giriş kapısı açıldı ancak eylemciler de girmek isteyince kısa süreli arbede yaşandı. Bunun üzerine milletvekilleri ile eylemciler dışarı çıkarak basın açıklamasını bakanlığın dış kapısı önünde yaptı.

BIÇAKLI

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı eylemde yaptığı konuşmada, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve muhalefetteki siyasi partilerin oluşturduğu Toplumsal Varoluş Hareketi’nin ülkeye sahip çıkmak amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Bıçaklı, hareketin ilk eylemini bugün yaptığını ve “golifa” gibi dağıtıldığını savunduğu vatandaşlıkları protesto etmek istediğini, ancak “yine” polis engeliyle karşılaştıklarını savundu.

“Ülkede artık milletvekillerinin bile devletin malına giremediğini, bunun için müsteşarın müsaadesine gerek duyulduğunu” iddia eden Bıçaklı, ülkede artık yapılması gerekenin bunlara “Dur” demek olduğunu öne sürdü.

Bıçaklı, hareketin yapacağı eylemlerin şiddetinin önümüzdeki haftadan itibaren artacağını da bildirdi.

ORTAK AÇIKLAMA

Toplumsal Varoluş Hareketi’nin basın açıklamasını ise KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan okudu.

Kaptan, UBP hükümetinin göreve geldiği günden itibaren vatandaşlarına “ekonomik ve sosyal olarak zulüm ettiğini”, ekonomik olarak fakirleştirdiğini ve özelleştirmelere hız verdiğini öne sürdü.

Hükümetin diğer taraftan üretimi ve üreticiyi batma noktasına getirdiğini iddia eden Kaptan, tüm bunların yanında vatandaşlıkların da “dağıtılmaya” devam ettiğini savundu.

Ülkesinin ve gençliğinin geleceğinden endişe duyan örgütler ile siyasi partilerin “Toplumsal Varoluş Hareketini” kurduğunu ifade eden Kaptan şöyle devam etti:

“Bizler; adalet, hakça bir düzen, emeğin yüceltilmesi, demokrasi, siyasi irade, eşitlik, özgürlük, çevre, üretim, varoluş, barış, çağdaş bir ülke için yan yana duracağız. Başarana kadar ayakta, kazanana kadar sokakta olacağız.

“5 BİN 100 VATANDAŞLIK VERİLDİ”

Bugün buradayız, çünkü ülkemiz artık koltuk uğruna pervazsızca dağıtılan vatandaşlıkları taşıyamıyor. UBP koltuk için 2009 yılında 936, 2010 yılında 635, 2011 yılında 1421, 2012 yılında 1955 ve 2013’ün ilk 15 gününde 150 kişiye vatandaşlık verdi. Yani toplamda 5100 kişi.

Dün olduğu gibi bugün de bizler gerek ekonomik olarak yok edilmemize, gerekse demografik yapımızın daha fazla değiştirilmesine seyirci kalamayız. Kıbrıs Türk toplumunun kendi kendini yönetme iradesi yeniden tesis edilinceye kadar, mücadeleyi halkımızla birlikte sürdüreceğiz.

Asla dayatma ve özelleştirme girişimlerine boyun eğmeyeceğiz. Asla demografik yapımızın değiştirilmesine seyirci kalmayacağız. Saldırı büyüktür, direnç de halkımızla birlikte büyütülecektir.”

HAREKETİ OLUŞTURAN PARTİ VE ÖRGÜTLER

Toplumsal Varoluş Hareketi’ni oluşturan örgütler şöyle:

“CTP, TDP, YKP, BKP, KTMMOB, KTEZO, KTGB, Zeytin Üreticileri Birliği, Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği, Kıbrıs Türk Taksiciler Birliği, Güzelyurt Lefke Narenciye Üreticileri Birliği, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, TÜRK-SEN, DEV-İŞ, BES, GÜÇ-SEN, TIP-İŞ, ÇAĞ-SEN, BASIN-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN, KOOP-SEN, HAVA-SEN, EL-SEN, TEL-SEN, DEVRİMCİ-GENEL-İŞ, EMEK-İŞ, PETROL-İŞ, MAĞUSA TÜRK GENEL-İŞ, BANK-SEN, GIDA-SEN, SAĞLIK-SEN, HTKS.”

Editör: TE Bilisim