Bazı reklam ajansları, sosyal medya devinin kullanıcılarının video izlemeye harcadıkları ortalama süreyi şişirdiğini iddia etti. Facebook’un bu eylemine son verecek olan bir anlaşmanın ayrıntıları açıklandı. Anlaşmayı açıklayan bir özete göre Facebook, 40 milyon dolar ödeyecek. Paranın çoğu, videolarda reklam süresi satın alanlara giderken 12 milyon dolar veya uzlaştırma fonunun %30'u davacıların avukatları için tahsis edilecek.

Facebook, olaydan etkilenen videoların sadece markaların göndermiş olabileceği ücretsiz videolar olduğunu ve ücretli video reklamlarının etkilenmediğini söyledi ancak reklamverenler, mahkemede 18 ay boyunca sunulan hatalı ölçümlerin, video reklamlar için fazladan ödeme yapmalarına neden olduğunu ve kabaca 1,35 milyon reklamverenin potansiyel olarak etkilendiğini iddia etti. Facebook, basında çıkan haberlerde hesaplarda manipülasyon yapmakla suçlandı. Şikâyetlere göre Facebook, ortalama izleyici ölçümlerini %150 ile %900 oranında şişirmiş.

Sahtekarlık yapma, haksız rekabet yasasını ve sözleşmeyi ihlal etme suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Facebook, reklamverenlerin mağduriyetine itiraz ederek reklam zamanı satın almaya karar verirken bu ölçümlere gerçekten güvenip güvenmediklerini sordu. Davadaki ilk dönemde, Facebook hâkimin taleplerini ortadan kaldırma konusunda başarılı olmasına rağmen bir uzlaşma açıklanana kadar dolandırıcılık dâhil olmak üzere iddiaların birçoğu hâlâ gündemdeydi. Facebook anlaşmaya varmak için 40 milyon dolar ödemeyi kabul ettikten sonra bile bu kararın haksız olduğu savunuluyor.

Davacılar, mahkemeye gittiklerinde 100 milyon dolar ile 200 milyon dolar arasında tazminat alabileceklerini tahmin ediyorlar. ABD Bölge Mahkemesi ve yargıç, anlaşmanın adil olup olmadığını inceledikten sonra kararını verecek.

Editör: TE Bilisim