Son günlerde yaşadığımız siyasi kaostan da görüleceği gibi , KKTC’de artık daha iyi bir demokrasi, daha iyi bir ekonomi,daha iyi bir devlet,daha iyi bir siyaset için, derneğimiz İŞAD, “ köklü bir paradigma değişimine ” gitmek gerektiğine inananmaktadır. Çünkü, Kıbrıs sorununun çözümsüzlük şartlarında oluşturduğumuz ve kendimize has siyasi ,yönetsel ve idari düzenimiz , ne yazık ki halkımıza kaliteli bir yaşam,refah ve istikrar sunmak yerine belirsizlik ve karmaşa sunmaktadır.

Bugünlerde iktidar partisinde ortaya çıkan kriz ve erken seçim , aslında bu ihtiyacın ne kadar önemli ve acil olduğunu göstermektedir. Yönetsel sistemimizde değişikliğe hemen gitmek ve eş zamanlı olarak TC-KKTC Ekonomik Programını uygulamağa başlamakla daha sürdürülebilir bir geleceğe başlama şansımız vardır. Elbette,Kıbrıs sorununun çözümü veya çözümüne giden yolun açılması , tek başına bu değişimi tetikleyebilecek kabiliyettedir.

Sistem Değişikliği Şart

Her şeyden önce,istikrarlı,hızlı karar alabilen,kaliteli bir yönetişimi-koordinasyonu olan,verimli,hesap verebilir,sahiplik ve sorumluluk bilinci yüksek bir sistem kurmalıyız.İŞAD olarak bu özelliklerde bünyemize en uygun yönetim biçiminin başkanlık rejimi olduğuna inanıyoruz.Bu sisteme veya bahsettiğimiz özelliklere sahip seçilecek herhangi bir sisteme uygun seçim sistemi,siyasi partiler yasası,yasama-yürütme-yargı mekanizmalarını yeniden kurgulanması gerekmektedir. .Erken seçim kararını toplumsal bir fırsat olarak görüp,sistemi değiştirmemiz için hep birlikte,sivil toplum örgütleri ve medyanın da insiyatifiyle harekete geçmemiz gerekir.Bu insiyatif şu an ,Meclis başkanımız önderliğinde veya siyasi partilerin bir araya gelmesini sağlayabilir. Sistemin değişmesi ile ilgili toplumsal bir çabaya ve konsensusa ihtiyacımız vardır. STÖ ler ve yurtsever halkımız ,önümüzde görünen erken seçimi bir fırsat bilerek bu değişimi her fırsatta taleb etmelidir.

TC-KKTC Ekonomik Programı
Çözüm veya çözümsüzlük halinde KKTC’nin sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşması şarttır.Bunun için kapsamlı bir ekonomik programa-rehbere ihtiyacımız vardır.İŞAD olarak , 2013-2015 TC-KKTC Ekonomik Programını bu kabiliyette görüyor ve bu bahsettiğimiz değişimin çok önemli bir mihenk taşı olarak algılıyoruz.Ancak,mevcut yürütme ve yasama modelimiz ve buna bağlı performansımız böylesi programların uygulanmasına ne yazık elverişli değildir. Geçtiğimiz süreci göz önüne alırsak bu programa sadık kalacağını açıkca vaadeden mevcut iktidar maalesef yeterli çabayı ve performansı gösterememiştir. Yani bu sistemle her hangi bir ekonomik programı uygulamak mümkün görünmmektedir.

Kıbrıs Sorununda Çözüm Fırsatı

Referandum tarihinden yaklaşık 10 yıl sonra,Türkiye’nin ulaştığı bölgesel ve global pozisyon,bu bağlamda uluslar arası aktörlerin bölgesel ve global ekonomi-politiği dinamikleri,bölgedeki enerji politikaları ve Güney Kıbrıs’taki kriz,Kıbrıs sorununda yakın gelecekte çözüme yönelik çok önemli fırsatlar yaratmıştır.İŞAD olarak, bu konuda hareketlenmeye başlayan dışsal dinamiklere hem katkı hem de menafaatlerimiz doğrusunda yön verebilmek için sivil ve siyasi düzeyde taraf olmamız gerektiğine inanıyoruz.Müzakerelerin bir an önce başlaması ve takvimlendirilmiş bir sürede sonuçlandırılmasını istiyoruz .Bu sürecin başlaması için karşı tarafı rencide edici değil,cesaretlendirecek bir uslup kullanılmalıve ekonomik krizle ilgili de empati yapmamız bu oyundaki en önemli kural olarak unutulmamalıdır.

Kıbrıs Adasındaki Doğal Kaynakların Kullanımı
Elbette,ideal olan Kıbrıs’ta bulunan petrol ve doğal gaz kaynaklarının bir çözümle birlikte her iki toplum tarafından hakça kullanılmasıdır.Ama çözümün gecikmesi veya gerçekleşmemesi halinde,mutlaka sahip olduğumuz doğal kaynakların Kuzey-Güney-Türkiye ve bölge ülkeleri ile işbirliği tahtında hakça kullanılması lazım.Bu konuda tarafların yeni ve yaratıcı bir işbirliği modeline ihtiyaç vardır. Adada kalıcı bir çözümü arzulayan Türkiye Cumhuriyetinin mevcut ve planlanan hedeflerdeki başarısı Kıbrıs sorununun çözülmesindeki en büyük gücümüzdür. 2014 Mart ayında kullanılımına başlayacağımız su ve bilahare tesis edilecek enerji bağlantısı, adamızın geleceğinin şekillendirilmesinde çok çok önemli olacaktır.

Özet
Belirtilen husular ile Uluslararası konumdaki pozisyoların muhafazası yani AB hedefinde yürüyüşümüze devam etmemiz arzulanan hedeflere en kısa zamanda ulaşılmasında etken olacak katalizatör olarak durmaya devam edecektir. Yeni bir Kıbrıs yaratılırken Türk tarafının pozisyonunun 2003 yılındaki pozisyon tersine , lokomotif veya itici güç olacağı da artık açıkca görülmektedir. İşte bu şartları iyi okuyup gereğini yapabilecek siyasi bir iktidar yapısı ve hükümeti arzulamaktayız. Halkımızıdan bu vizyonu göstebilecek yetenekteki poletikalara itiabar ve talebkar olmasını dilemekteyiz.

Saygılarımızla
İŞAD YÖNETİM KURULU ADINA
METİN ŞADİ
BAŞKAN