Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Alman Federal Parlamentosundan bir heyeti kabulü sırasında, ayrıntılı belgelerle Güney Kıbrıs’ın kara para aklama ülkesi olmadığını ortaya koymaya çalıştığı belirtildi.

Alithia gazetesi Alman Sosyal Demokratlar Partisi Milletvekili Wolfgang Tiefensee önderliğinde Alman Parlamentosu Ekonomi ve Teknoloji Komitesi üyelerinin Güney Kıbrıs’a yönelik suçlamaları incelemek üzere Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu; dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve Maliye Bakanı Mihalis Sarris ile görüştüğünü aktardı.

Habere göre Omiru, Milletvekilleriyle yaptığı görüşmede, ayrıntılı belgelerle, Güney Kıbrıs’ın ne kara para aklama ülkesi, ne de vergi cenneti olduğunu belirtti.

Görüşme sonrasında konuşan Omiru, milletvekillerine, Güney Kıbrıs’ın AB’ye katılımı sırasında kara para aklamayla ilgili araştırma yapıldığını ve Güney Kıbrıs’ın uluslararası ve Avrupai meşruluk sınırları içerisinde hareket ettiğinin saptandığını anlattığını söyledi.

O zaman kimsenin bir şey söylenmediğine dikkat çekerek, bugün neden bu iftira niteliğindeki suçlamaların ileri götürüldüğü sorusunu soran Omiru, Milletvekillerine, mevduatların tıraşlanmasının olacağı yönündeki tartışmaların akla hayale sığmadığını, bunun daha önce hiçbir yerde olmadığını, yasadışı olduğunu vurguladığını belirtti.

Görüşmede, Güney Kıbrıs’ın, AB’nin dayanışmasını beklediğini, ayrıca Güney Kıbrıs halkının onurlu olduğunu, küçük düşürücü uygulamayı kabul etmediğinin üzerinde durduğunu vurgulayan Omiru, önkoşullar olmadan AB’nin desteğini istediklerini dile getirdiğini de aktardı.

Habere göre Alman Parlamento Heyeti, Omiru’ya, Kara Para Aklamayla Mücadele Birimi (MOKAS) Başkanının Güney Kıbrıs’ın kara para aklamayla mücadele konusundaki yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinden şüphe duyanlara bilgi vermek üzere, Alman Parlamentosu’na çağrılmasının incelendiğini belirtti.

Gazete ayrıca Rum Meclisinden bir heyetin, Almanya Parlamentosu’nda temsil edilen partilerle görüşmek üzere Berlin’e gideceğini yazdı.

HEYETİN SARRİS’LE OLAN GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Heyetin başkanı Wolfgang Tiefesee, Sarris ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, gerek Kıbrıs halkının başkanlık seçimlerindeki oy verme şeklini, gerekse Euro Bölgesi’nde kalması için ülkeyi destekleme arzusunu olumlu algıladığını belirtti.

Troyka ile müzakerelerde bulunmakta olan Güney Kıbrıs için, önemi bir dönemde adada bulunduklarına dikkat çeken Tiefesee, Sarris ile önemi ve yoğun bir görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Mevduatların tıraşlanmasının Güney Kıbrıs’ın yararına olup olmayacağı ve Güney Kıbrıs’ın Euro Bölgesi için sistemik olup olmadığı sorusu karşısında ise bu tür konuları görüşmediklerini söyleyen Tiefesee, Güney Kıbrıs halkının tutumunun ve Rum Hükümetinin görüntüsünü ne kadar olumlu algıladıklarını anlattı.

“KARA PARA AKLAMADA GÜNEY KIBRIS ALMANYA GİBİ”

Öte yandan gazete yukarındaki başlıkla verdiği haberinde Amerika Dışişleri Bakanlığının Narkotik Kontrol Stratejisi Yıllık Raporunda (Narcotics Control Strategy Report), Güney Kıbrıs’ın, kara para aklama konusunda, Euro bölgesi üyesi birçok ülkeyle aynı kademede yer aldığını aktardı.

AB üyesi birçok ülkenin, kara para aklamaya karşı Güney Kıbrıs yasal çerçevesinin denetlenmesini, borç anlaşmasının ileri götürülmesine şart olarak koştuğuna dikkat çeken gazete; raporda Almanya, Fransa, Avusturya, Yunanistan, İtalya İspanya, Lüksemburg, Hollanda gibi birçok ülkenin de Güney Kıbrıs’la aynı kademede bulunduğunu belirtti.

LÜKSEMBURG MALİYE BAKANI’NDAN GÜNEY KIBRIS’A DESTEK

Simerini gazetesi ise Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden, kara para aklama konusunda Güney Kıbrıs’a destek çıktığını kaydetti.

Habere göre katıldığı bir radyo programında konuşan Frieden, Güney Kıbrıs’ta kara para aklandığını savunan ve sorunun sistematik olmadığını söyleyenlerin, onu desteklemek istemeyenler olduğunu belirtti.

Frieden, aralarında Güney Kıbrıs ve Lüksemburg’un da olduğu tüm ülkelerde sorunla mücadele etme yönünde uluslararası kanunları uygulanmakta olduğunu belirtti.

ZİNON’DAN “SUNDAY TIMES”E YANIT

Simerini gazetesi bir başka haberinde, Güney Kıbrıs’ın İngiltere’deki Yüksek Temsilcisi Aleksandros Zinon’un, Güney Kıbrıs’ın Ruslar tarafından kara para aklamada kullanıldığına dair “Sunday Times” gazetesince çıkan habere yanıt verdiğini yazdı.

Zinon, diğer unsurların yanı sıra, Güney Kıbrıs’ın 2012 yılında, kara para aklamayla alanındaki saygın ve yetkili uluslararası örgütlerin tüm denetimlerinden geçtiğini savundu.

Editör: TE Bilisim