Güney Kıbrıs’ın AB’yle imzaladığı memorandum çerçevesinde ortaya koyduğu bütçe hedeflerinin aşırı iyimser kaldığı, Rum Maliye Bakanlığı’nın Temmuz ayı için öngörülen hedeflerin tutturulması yönünde yoğun çaba sarf ettiği bildirildi.

Kathimerini gazetesi, Güney Kıbrıs’ın ekonomisinin ilk üç ay için yüzde 4,1 oranında gerilediğini, işsizlik oranının şimdiden yüzde 15,5’e ulaştığını ve vergilerden sağlanan gelirlerde düşüş görüldüğünü belirterek, bu veriler ışığında 2013 yılı için memorandumda öngörülen hedeflerin tutturulamayacağı yorumunda bulundu.

Gazete, bu çerçevede, Güney Kıbrıs’ın 2014 bütçesinde, memorandumda talep edilen kesintilerden de daha ağır kesintiler yapılmasının olası olduğunu vurguladı.

DEVLET BORCUNU TAŞINMAZ MAL VEREREK ÖDEYECEK

Öte yandan Politis gazetesi, Rum hükümetinin 2004 yılında AB’ye katılmadan hemen önce Rum Merkez Bankası’ndan aldığı ancak daha sonra unutulan borcun, Troyka tarafından kamu borçları arasında dahil edildiğini, bu borcun devlet tarafından taşınmaz mal verilerek ödenmesinin gündemde olduğunu yazdı.

Habere göre, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis konuya ilişkin açıklamasında, Troyka’nın talebi doğrultusunda memorandumda yer alan, Güney Kıbrıs “devletinin” sahip olduğu tüm taşınmaz malların kayda geçirilmesi çalışmasının başladığını duyurdu.

Yeorgiyadis, ilk aşamada devlet ve hali arazilerin, devlete ait bina ve diğer taşınmazların dökümünün çıkarılacağını, ardından da gerekirse KİT’lerin, belediyelerin ve diğer devlet kuruluşlarının da taşınmaz mal dökümünün yapılacağını belirtirken Rum Tapu Dairesi’nin ilk aşamayı birkaç hafta içerisinde tamamlamasının beklendiğini söyledi.

Yeorgiyadis, Rum Merkez Bankası’ndan 2004 yılında alınan ve “unutulan” kredinin de taşınmaz mal verilerek ödenmesinin mümkün olacağını ifade etti.

VELCULESCU: “MEMORANDUMU UYGULAYIN”

Diğer yandan, Güney Kıbrıs’la memorandum müzakerelerini gerçekleştiren Troyka üyesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcisi Delia Velculescu, Güney Kıbrıs’ın ekonomik çıkmazı aşabilmesi için memorandumu harfiyen ve zamanında uygulaması gerektiğini söyledi.

Fileleftheros gazetesine verdiği söyleşisinde Velculescu, Güney Kıbrıs’ın kamu borçlarının, aşırı büyüyen bankacılık sistemine olan bağımlılığı sebebiyle sürdürülebilir olmadığını hatırlattı ve “yolunun zor olduğunu ve halkın büyük fedakarlıklar yapması gerektiğini” ifade etti. 
Editör: TE Bilisim