Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) başı çektiği ağır baskılara ve artan taleplere yeni bir müzakere unsuru eklendi. Troyka Rum tarafına, sadece 10 milyar Euro vermeyi önerdiği ve kamu borcunun sürdürülebilir olması için gereken meblağın geriye kalanını  (7 milyar Euro) başka kaynaklardan bulmasını önerdi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün gittiği Yunanistan’da yardım eli arıyor.

Fileleftheros; “Memorandum Değişiyor... Bize 10 Milyar Euro Vermeyi ve Geriye Kalanını Başka Yerden Bulmamızı Önerdiler” başlıklı manşet haberinde Troyka’nın Rum Yönetimi’ne yaptığı ve gazetenin “müzakerelerdeki yeni unsur” olarak nitelediği öneriyi şöyle aktardı:

“Bize sadece 10 Milyar Euro kredi vermeyi önerdiler ve kamu borcunun –kendi hesaplarına göre-sürdürülebilir olması için geriye kalan 7,5 milyar Euro’yu başka kaynaklardan bulmamızı önerdiler. Bu öneriye Lefkoşa’nın cevabı bekleniyor ancak Troyka’nın talepleri acı olmaya devam ediyor. Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) 2016’ya kadar özelleştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor ve hükümetin bir plan hazırlaması gerek.

Yine, bankacılık sektörü yüzde 40 oranında daraltılması, şirketler vergisinin yüzde 10’dan yüzde 12,5’e yükseltilmesi, mevduat faizlerinden silahlanma için alınan verginin yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılması (100 bin Euro’nun üzerinde gelir elde etmek için) isteniyor.”

ANASTASİADİS YUNANİSTAN’DAN YARDIM ELİ ARIYOR

Gazete Rum Yönetimi’nin özel mevduatların tıraşlanmamasını, para-finans işlemlerinin vergilendirilmemesini güvence altına almayı başardığını, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de dün gittiği Yunanistan’da yardım eli aradığını, Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris’in Yunan mevkidaşı Yannis Turnaras ve Yunanistan Merkez Bankası Başkanı ile temaslarda bulunduğunu yazdı, özetle şunları kaydetti:

“Kıbrıs bankalarının Yunan kamusuna bahşettiği ve bugün yaşanan ekonomik krizin kaynaklarından biri olan 4,5 milyar Euro dikkate alınırsa Kıbrıs’ın Yunanistan’dan aradığı yardım eli çok önemlidir. IMF’nin, Kıbrıs’ın kamu borcunun 2020’de GSYİH’sının yüzde 100’üne indirilmesi baskısı hükümetin ekonomi kurmaylığını ve Merkez Bankası’nı alarma soktu. Bugün Nikos Anastasiadis Yunan Başbakanı Andonis Samaras’la görüşecek, görüşmeden çıkacak sonuç Kıbrıs kredi sözleşmesinin kaderini belirleyecek.

Öğrenilen senaryolardan biri; üç Kıbrıs bankası için, Yunanistan’daki şubeleri aracılığıyla ‘ring fencing’ işletilmesi ve bunların daha sonra birleştirilmesidir. Anastasiadis’in Yunanistan ziyareti ve Başbakan Andonis Samaras’la görüşmesinin hedefi, Kıbrıs memorandumunun gerektirdiği miktarı önemli ölçüde aşağıya çekecek olan 3 milyar Euro’ya kadar bir meblağ elde etmektir.

Müzakerelerdeki zorluklar ve yeni olgular Cumartesi akşamı Köşk’te gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda siyasi parti başkanlarına bildirildi.”

Gazete KİT’lerin özelleştirilmesi, şirketler vergisinin artırılması, mevduat faizlerinden kesilen silahlanma vergilerinin yüzde 20’ye çıkartılması yanında Troyka’nın, kabul etmesi için Rum Yönetimi’nin önüne koyduğu şu unsurlar da bulunduğunu yazdı:

“100 bin Euro’nun üzerinde geliri olan gerçek kişilere uygulanan vergi oranının yüzde 35’ten yüzde 40’a yükseltilmesi, şubeleri satılmak suretiyle bankacılık sektörünün Yunanistan’da ve Kıbrıs’ta daraltılması, devlet tahvili alacak olan KİT’lerin ihtiyat sandıklarının kamulaştırılması. Kredi miktarını 17,5 milyar Euro’nun altına düşürmek için 1,5 milyar Euro daha bulunması bekleniyor.

Habere göre önümüzdeki günlerde de Moskova ile resmî istişarelerde bulunulması bekleniyor ve Rum bankalarının hisse satışı da dâhil bütün senaryoların muhtemel olduğu ima ediliyor.

SCHEAUBLE: “KIBRIS RUS YATIRIMCILARIN SEVDİĞİ BİR YER VE RUSYA’NIN İKİNCİ BÜYÜK YATIRIMCISIDIR. BU DA KARA PARA AKLADIĞI VARSAYIMLARINI DOĞURUYOR”

Aynı gazete Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Scheauble’nin “Der Standard” isimli Alman gazetesine yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın, kara para akladığı varsayımlarını yalanlaması gerektiğini söylediğini yazdı.

Habere göre Scheauble Güney Kıbrıs’ın Rus yatırımcıların en sevdiği yerlerden biri ve Rusya’nın ikinci büyük yatırımcısı olduğuna, bunun da Güney Kıbrıs’ta kara para aklandığı varsayımlarını doğurduğuna dikkat çektiği açıklamasında “yasalar/kurallar gerçekten uygulanıyor mu yoksa kağıt üzerinde mi kalıyor öğrenmek istiyoruz” dedi.

Habere göre Rum Meclis ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru, Scheauble’yi bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarını bilmeden konuşmakla suçladı ve “Alman Bakan’ın hazırlanan raporları bilmesi gerekir” dedi.

II. HRİSOSTOMOS: “LİRA İLE DE YAŞAYABİLİRİZ”

Fileleftheros Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un ekonomiye yeni bir müdahalede daha bulunduğunu ve Euro’dan çıkma senaryosuna işaret ettiğini yazdı.

Habere göre II. Hrisostomos, Anastasiadis hükümetinin Avrupalı ortaklarına, “Hedefleri Güney Kıbrıs’a yardım etmekse memnuniyetle kabul edileceğini, yok eğer mahvetmek ise o zaman ‘geçmişteki Lira ile yaşayabiliriz’ deme cesareti göstermesi gerektiğini”  söyledi.

Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, ekonomik krizden bankaları sorumlu tuttuğu açıklamalarını da eleştiren II. Hrisostomos, “Bu açıklamaları kim kınadı? Bankacılık sistemi hassastır ve bir açıklama ile her şey alt-üst olabilir” dedi. II. Hrisostomos Kilise’nin büyük hissedarı olduğu “Helenic Bank” yöneticilerinden, önceki hükümet mensupları ve bugünkü Merkez Bankası Başkanı aleyhine dava açmalarını istedi.

Politis manşet haberine “Bankacılık Sektörü İçin Yardım Eli Arıyor... Anastasiadis Bugün Samaras’a Belirli Taleplerde Bulunacak” başlığını attı ve Anastasiadis’in bugün; Yunanistan’ın bu ülkedeki Rum bankalarının yükünü üstlenme olanağını araştıracağını yazdı.

Habere göre, Samaras dışında Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas ve siyasi parti başkanlarıyla da görüşecek olan Anastasiadis’in işi “zor” çünkü Yunanistan’daki Rum bankaların yükünün Yunanistan tarafından üstlenilmesine, hem Yunan hükümetinin, hem Yunanistan Merkez Bankası’nın, hem de Troyka’nın rıza göstermesi gerekiyor. Yunanistan’ın, topraklarında faaliyet gösteren Rum bankalarının daraltılması ve birleştirilmesine koştuğu şartlar var.

Alithia “Anastasiadis Atina’da... Bankalarla İlgili Formül De Masada... Troyka’dan Ağır Baskı” başlığını attı.

Editör: TE Bilisim