Rum kesiminin, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan ve Afrodit olarak adlandırılan 12’nci parseldeki doğrulama (teyit) sondajı çalışmalarının başlamasıyla ilgili olarak, dün “okun resmen yaydan çıktığı” yorumu yapıldı.

Haberi “Afrodit 2 için motorlar çalıştı” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi’nin uluslararası “Navarea III” kanunları aracılığıyla, denizcilere yönelik yayımladığı 245/2013 sayılı talimatla, 12’nci parselin büyük bir kısmını teşkil eden belirli bir bölgeyi, doğal gaz araştırmalarıyla ilgili faaliyetler için bağladığını duyurdu.

Esas olarak, bugünden itibaren Rum kesimi için hidrokarbon yatakları konusunda yeni bir dönemin başlamakta olduğunu yazan gazete, bahse konu bölgenin bağlanmasının, Norveç şirketi PGS’ye ait “Pamfort Sovereign” adlı ultramodern sismografi gemisi tarafından, üç boyutlu sismik araştırmalar yapılmasıyla alakalı olduğunu kaydetti.

PAZARTESİ SABAH ERKENDEN 12. PARSELDE

Geminin bu amaçla Kuzey Denizi’nden Rum MEB’ine ulaşacağını haber veren gazete, geminin ilk sismik araştırmalara başlamak için, önümüzdeki Pazartesi sabahın erken saatlerinden itibaren 12’nci parsel bölgesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

6 HAFTA SÜRECEK

Sismik araştırmaların şu aşamada 6 hafta sürmesinin beklendiğini kaydeden gazete, bugünden itibaren 1 Ekim’e kadar 12’nci parseldeki “Afrodit 2” isimli teyit sondajında ENSCO 5006 adlı sondaj platformuna hizmet verecek İsrail’e kayıtlı “Noble Bell 412SP” helikopterinin de, dünden itibaren Limasol limanındaki EDT Offshore Heliservices helikopter üssünde hazır olduğunu bildirdi.

Ulaştırma Bakanı Tasos Mitsopulos ile Enerji ve Ticaret Bakanı Yorgos Lakkotripis’in katılımıyla, bugün, doğal gaz yataklarıyla ilgili yoğun teknik çalışma ve operasyonlarla ilgili yeni bir turun başlayacağını kaydeden gazete, bu çerçevede, yeni Limasol limanında bulunan, EDT Oil & Gas Shorebase isimli, sondajın güvenliğiyle ilgili ultramodern çamur üretme tesisinin açılışının yapılacağını da ekledi.

“BAŞKANIN İLGİSİ”

Gazete “Başkanın ilgisi” ara başlığıyla yayımladığı haberinde ise, elindeki bilgilere dayanarak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de yeni tesislere büyük ilgi gösterdiğini, çünkü artık sondaj ve platformla ilgili bütün destekleyici teknik ve denizcilik çalışmalarının, Güney Kıbrıs tarafından yapıldığını haber verdi.

Haberde, ilk sondajın hemen ardından, Solon Kasinis başkanlığındaki Enerji Dairesi’nin, tüm destekleyici çalışmaların Rum kesimi tarafından yapılmasını şiddetli şekilde istediğini ve bunun sondajı yapan Noble şirketine de şart koştuğu belirtildi.

“ZARARLARIN TELAFİ EDİLMESİ İÇİN 300 MİLYON EURO’LUK SİGORTA”

Teyit sondajıyla ilgili bütün sürecin, bir önceki deneme sondajına göre, çevre kanunları açısından çok daha sıkı bir çerçeveye konduğunu haber veren gazete, yine elde ettiği bilgilere dayanarak, Çevre Dairesi’nin talebiyle, Noble Energy şirketinin, olası kazalara karşın 300 milyon Euro’luk bir sigorta teminatı gösterdiğini yazdı.

Deneme sondajında bu sigorta teminatının yalnızca 1 milyon Euro olduğunu anımsatan gazete, sondaj makinesinin, herhangi bir teknik problemle karşılaşılmaması durumunda, 72 gün boyunca aralıksız çalışmasının öngörüldüğünü belirtti.

Ensco 5006 isimli platformun, sondajdan önce ve sonra hazırlık yapılması amacıyla, sondaj yapılacak bölgede 90 gün boyunca kalmasının öngörüldüğünü kaydeden gazete, şimdiden platformun çapalarının gireceği sekiz noktada, derinlikle ilgili çalışma yapıldığını haber verdi.

Bu araştırmanın, bölgede, çalışmalardan etkilenecek doğal veya yaşamsal oluşumlar, daha da önemlisi bölgede herhangi bir arkeolojik kalıntı olup olmadığının tespiti amacıyla yapıldığını anlatan gazete, deneme sondajı sırasında yapılan benzer araştırmalarda, çapanın girmesi için seçilen bir noktada arkeolojik bir batığa dair izler bulunmasının ardından, sondaj noktasının birkaç yüz metre değiştirilmesine karar verildiğini anımsattı.

RUM KESİMİNİN İSRAİL’DEKİ BÜYÜKELÇİSİ: “LNG TESİSİ İNŞA EDİLMESİ KESİNDİR”

Gazete başka bir haberinde ise, Güney Kıbrıs’ın İsrail Büyükelçisi Dimitris Hacıargiros’un, Jarusalem Post’a verdiği demece yer verdi.

Gazeteye göre, Hacıargiros, İsrail ile Güney Kıbrıs’ın doğal gaz ihracatındaki işbirliğinin, sıvılaştırılmış doğal gaz tesislerinin maliyetini düşüreceğinden dolayı, karşılıklı faydalı ve kârlı olacağını belirtti.

İtalya, Kore ve Fransa’dan doğal gaz arama ve çıkarma şirketlerinin, Rum kesiminin denizaltı zenginliğine gösterdikleri ilginin önemli olduğuna da dikkati çeken Hacıargiros, şirketlerin, bir şey olduğunu bilmemeleri halinde, bu meseleyle ilgilenmeyeceklerine işaret etti.

Rum büyükelçi, Rum kesiminden ihraç edilecek doğal gazın, 12’nci parselde yeni keşfedilen Afrodit yatağına göre, çok daha büyük olacağını da ifade etti.

Gazeteye göre Rum büyükelçi, doğal gaz sıvılaştırma tesisi inşasının, maliyetinden ötürü muhtemelen riskli olarak düşünülmesine ve Rum ekonomisinin sorunlarına rağmen, LNG tesisi inşa edilmesinin kesin olduğunu sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim