Gelişmiş demokrasiye sahip toplumlarda Polis, kişisel hak ve özgürlüklerin savunucusu ve güvencesi olarak, yurttaşa huzur ve güven temin etme misyonunu üstlenmiştir.
Anayasaya göre Polis Örgütü, Demokratik Hukuk Devleti ilkelerine uygun olarak ve insan haklarına saygı çerçevesinde görev yapması gerekmektedir.
Polis Örgütü uzun yıllardır askeri vesayet, emir ve denetim altında bulunmaktadır. Hiçbir medeni, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye dayalı ülkede polisin bizdeki gibi bir yapılanması bulunmamaktadır. Çünkü bu yapılanma yani askeri vesayet altında polislik görevi ifa etmek demokrasi ile tezatlık oluşturmaktadır.
Bugün polislerin angarya çalıştırılmak zorunda bırakılması, anayasal seyahat özgürlüklerinin iki dudak emriyle kısıtlanması, terfi dönemlerinde büyük rahatsızlıkların yaşanması, yapılan nakillerin ekonomik ve sosyal yıkım yaratması, insan haklarının zaman zaman hiçe sayılması ve tüm bunlara rağmen hiçbir sivil denetime tabi tutulamamasının ana kaynağı işte bu militarist vesayet örgütlenmesidir.
Ülkenin anayasal bir kurumu olmasına rağmen Polis Örgütü, sivil hiçbir makam tarafından ne denetlenebilmekte nede incelemeye tabi olabilmektedir.
Bu gerçekler nedeniyle, denetlenebilir, adil, demokratik ve şeffaf bir çalışma ortamının sağlanabilmesi için örgütün, askeri vesayetten kurtularak sivilleşmesinin zaruri, daha önemlisi demokrasinin gereği olduğunu vurgulamak isteriz.
Ülke siyasi sistemi gibi Polis Örgütü de bu yapıdan arındırılıp Meritokrasi’ye dayalı bir yapıya kavuşturulmalıdır. Ancak Polis Örgütü’nün sivilleşmesi düşünülürken partizanlığın ve adamcılığın egemen olduğu siyasi erkin kucağına da itilmemesi gerekir.
Bu anlamda Polis Örgütü’nün tarafsız ve bağımsız, sivil ve hukuki güvencelerle donatılmış, yetenekli ve üstün niteliklere sahip üyelerden oluşan özerk bir komisyon tarafından yönetilmesi en mantıklı ve doğru çözüm yolu olacaktır.
Yıllardır polisin sivilleşmesi konusunda her seçim döneminde siyasi partilerce vaadlerde bulunulmasına rağmen, iktidar olunduğunda bu konuya temas etmekten hep kaçınılmıştır.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ HAREKETİ
(a). Av. Barış Mamalı - Başkan