Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında oluşu ormanlarımızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Çam kese böceği Akdeniz ülkelerinde özellikle kızılçam ormanlarında sıklıkla görülen bir zararlıdır. Ülkemiz ormanlarının büyük çoğunluğunun kızılçamdan oluşması, küresel ısınma, kuraklık gibi iklimsel değişimler, ülkemizdeki ormanların zayıf ve bozuk karakterde olması bu böceğin popülasyonunun zarar derecesinin üzerine çıkarmasına neden olmaktadır.

Çam kese böceğinin 4 evresi vardır: Kelebek(ergin), yumurta, larva, pupa. Böcek tırtıl döneminde çam ibrelerini yiyerek ağaca zarar vermekte görsel kirliliğin yanında ormanlarımızda artım kayıplarına neden olmaktadır. Dıştan bakıldığı zaman kurumuş gibi görünse de vejetasyon döneminde ağaç tekrardan ibrelerini açarak eski görüntüsünü kazanmaktadır.

I. Ergin Dönemi II. Yumurta Dönemi

III. Larva(tırtıl) Dönemi IV. Pupa(krizalit)Dönemi

Ülkemizde geçmişten günümüze kadar kimyasal, mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları kullanılmıştır. Orman Dairesi olarak kimyasal mücadelenin çevreyi olumsuz etkilemesi nedeniyle bu yöntemden vazgeçilmiş ve daha öncede zaman zaman uygulanan biyolojik entegre mücadele perspektifi genişletilmiştir. Biyolojik Mücadele, doğal dengenin tesisine yardımcı olması, ileriye dönük uzun vadede bile olsa kesin sonuçların alınması, istenilen hedefe varılması bakımından en çok uygulanması gereken bir mücadele şeklidir. Kısaca zararlı böcekleri doğal düşmanları vasıtası ile yok etme şeklidir.
Dairemiz bütçesi çerçevesinde entegre biyolojik mücadele yöntemlerinden olan adacıkların kurulması, yumurta koçanı ve keselerin toplatılması, ormanlarımıza kuş yuvaları asılması ve Calasoma üretim çalışmalarına ağırlık verilmiştir.

Bu amaçla adacık yönteminde Çam kese böceğinin tırtıl parazitlerinden Phryx caudata, Laboratuvar ortamında ise çam kese böceği yırtıcılarından olan Calasoma sycophanta’nın çoğaltılması hedeflenmektedir. Bu faydalı böcekler vasıtasıyla yapılacak Biyolojik Mücadelede esas, yürütülecek Mekanik Mücadele çalışmalarında faydalı tırtıl parazitleri ve yırtıcıların biyolojisine uygun bir zamanlama yaparak çam kese böceğine karşı bu gibi faydalılara üstünlük sağlanarak çoğaltılması ana amaçtır.

ADACIKLARIN KURULMASI:
Yumurta koçanlarının en yoğun olduğu orman alanlarında adacıklar kurulmuştur. Mekanik + biyolojik entegre mücadele şekli olan adacıklarla mücadelede toplan keseler de, parazit sinek Phryx caudata’ nın ergini topraktan çıkıp çiftleştikten sonra çam kese böceği tırtıllarına yumurta bırakır.
Mekanik olarak toplanan 250-300 adet kese özel olarak yapılmış adacıklara konulmuştur.


CALOSOMA LABORATUARI:
Calasoma sycophanta Çam Kese böceği ile biyolojik mücadelede önemli faktörlerdendir. Tırtıl ve ergin döneminde çam kese böceğinin hem tırtılını hem de pupasını yemektedir. Calasoma sycophanta erginleri ortalama günde 10 adet çam kese böceği larvasını parçalamakta, bunlardan 7 tanesini de yemektedirler. Yaşam süresi 3-4 yıldır.
.
Dairemiz’e bağlı Alevkaya Bölge Şefliği’nde 2 oda 55 metre kare Calasoma üretme laboratuvarında Türkiye’den larva ve ergin halde laboratuvarımıza gelen bu faydalı böcekler laboratuvar ortamında yetiştirilerek çam kese böceğinin yoğun olduğu alanlara bırakılmaktadırlar.
Calasoma sycophanta’lar Şubat ayı içerisinde Serhatköy ağaçlandırma sahasında doğal ortamlarında tespit edilmişlerdir. Bizleri sevindiren bu alana ve çevresine laboratuvar ortamında yetiştirilen herhangi bir böcek bırakılmamasıdır. Bu da şunu gösteriyor ki bu böcekler adamızda geçmişte de var olup halen daha yaşam kabiliyetlerini korumaktadırlar.
Calasoma sycophanta’ların Çam kese böceği ile entegre mücadele yöntemi içerisinde çok büyük bir rolü olduğu doğal dengenin tesisi için bu faydalı böceklerin üretiminin kat kat artırılması gerekliliği bir kez daha önem kazanmıştır.
Ormanlarımızda bulunan çam kese böceği ile etkin mücadelemiz Dairemiz bütçesi çerçevesinde entegre biyolojik ve gerek görülmesi halinde biyolojik metotlarla sürdürülecektir. Ancak doğada yaşayan canlıların yaşam alanlarına insanlar tarafından yapılan müdahaleler,
sonuçta birçok olumsuz etkiler yaratmaktadır. Çam kese böceklerinin en büyük
düşmanları olan kuşlar; İbibikler, Tahtalı Güvercinleri, Adi İspinoz kuşları ve Bülbüllerdir.
Bu kuşlar yavrularını yağ ve protein açısından zengin olan çam kese böceği
tırtıllarından karşılarlar. Ancak eski yıllarda yoğun olan bu kuşlar
günümüzde çok azalmıştır. Burada önemli olan doğal dengenin bozulmamasıdır.
Bizler ormanlardaki kuşları gerek kimyasallar gerekse bilinçsiz avcılık yaparak
yok etmezsek, doğa zaten kendini koruyacaktır. Çam kese böcekleri
gibi zararlıları yiyen diğer türler azaldıkça, zararlı türlerin çoğalması kaçınılmaz olacaktır.





























 
Editör: TE Bilisim