Limasollu: “Birliğimizin başlıca amaçları; vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması, meslektaşların hak ve hukukunun korunması, meslektaşlar arasında işbirliğinin geliştirilmesi, mesleki eğitim faaliyetleri, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, hizmette kalitenin artırılması ve sektörde disiplinin sağlanmasıdır!”
Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği (KTEMB) hakkında kısa bilgi;
1978 yılında kurulan ve o dönem Dernek olarak faaliyetlerine başlayan Birliğin bu faaliyetleri bir süre sonra kesintiye uğradı ve uzun bir süre sonra toplanan birkaç üyenin çalışmalarıyla bugünkü kurumsal yapının temelleri atıldı. Nihayet, 2006 yılının Mayıs ayında büyük uğraşlar sonunda 51/2006 sayılı KTEMB Yasası yürürlüğe girdi ve Birlik elektrik sektöründe önemli bir rol üstlendi.
“Kaçaklarla mücadele ediyor, mesleki eğitime büyük önem veriyoruz… Üyelerimizin eğitiminin yanında meslek lisesi öğrencilerine hem staj hem de deneyim imkânı sunuyoruz”
“En önemli ortaklarımız EMO ve Kıb-Tek”
51/2006 sayılı KTEMB Yasası’na göre Birlik üyesi olmayan kişilerin kaçak konuma düştüğünü belirtmek isteriz. İyi bir yapıyla eğitim seviyesini üst seviyeye çekmek istiyoruz. Birliğimizde 100’ün üzerinde üyemiz var ve bölgesel olarak dağıtıp iş imkânı sağlıyoruz. Üyelerimiz öğrencilere belli oranda maddi katkı sağlamaktadırlar. Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığıyla yapılan protokole bağlı olarak öğrenciler üyelerimizin yanında hem staj yapıyorlar hem de pratik anlamda deneyim kazanıyorlar. Yakın zamanda üniversitelerin elektrikle ilgili bölümleriyle de staj ve seminer organizasyonları gibi işbirliğine dayalı çeşitli faaliyetlere başlıyoruz.
EMO ve Kıb-Tek ile elektrik sektörünün 3 bacağını oluşturuyoruz. 3 kuruluş birlikte sektöre etkin bir denetim getirdi. Sanırım kontrol mekanizmasının en iyi ve kayıp kaçak oranının en düşük olduğu sektör de elektrik sektörüdür. Elektrik “Müteahhidi” ile Elektrik “Mühendisi” arasındaki fark; öncelikle kelime anlamı olarak “mühendis” tek bir kişiyi, yani özel kişiyi ifade eder, ancak “müteahhit” kelimesi anlam olarak tüzel kişi veya kurumsal bir yapıyı da ifade eder. Mühendisler yapılacak olan işlerin projesini çizer, projeyi uygulayan da elektrik müteahhididir. Gerekli tüm çalışmaları süreç içerisinde mühendis ile istişare halinde yapıyoruz. Bu süreç içersinde yasal anlamda kontrol mühendisi testler yaparak yapılan çalışma inceleniyor. Üyelerimizin yaptığı tüm işler Kıb-Tek tarafından kontrol edildikten sonra enerji verilebiliyor.
“Dışarıdan gelen bir yatırımcı uygulamayı daha iyi bilemez”
Sıkıntılarımız; örneğin Türkiye’den veya üçüncü ülkelerden bir yatırımcı ülkemize yatırım yapmaya geldiğinde buradaki mevzuatı açıkça bilmemektedir. Burada ülke koşulları göz önünde bulundurulursa dışarıdan gelen bir yatırımcı uygulanacak malzeme seçimi ve uygulamayı daha iyi bilemez. Dolayısıyla tercih yerli yatırımcıdan ve iş gücünden seçilmediği için kullanıcı günlük olarak elektrikli eşyalarında veya aydınlatma sistemlerinde sorunlar yaşamaktadır. Bizler gerekli tüm yönlendirmeleri yapıyoruz. Hükümetimizin ülkeye gelen yatırımcıya telkinde bulunarak doğruyu göstermesi gerekmektedir. Bu noktada çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Önemli olan projenin nerede ihale edildiğinden çok mühendislerimizin, ilgili kişilerin ne kadar projelere dâhil olduğudur.
“Hurda bakır olarak satmak için kablolarımız hırsızlar tarafından sürekli olarak çalınmaktadır”
Üyelerimizin oldukça rahatsız olduğu bir diğer nokta da kablo hırsızlarıdır. Bizler işlerimizi tamamlayıp teslim ettikten sonra ertesi gün orada olmadığını, talan edildiğini, çalındığını görmekteyiz. Hurda bakır ticareti hükümetimiz ve gerekli makamlar tarafından daha sıkı denetim altına alınmalıdır. Bu sorun da ihraç noktalarında çözülmektedir. Sorunlar ciddi denetimlerin getirilmesiyle çözülebilir. Dolayısıyla bu noktada ivedilikle çözümün getirilmesi gerekmekte ve Birlik olarak elimizden geldiğince bu konunun üstüne gitmekteyiz. Gümrük memurlarına ve polise önemli görevler düşüyor. Bu konuda çeşitli temaslar yaptık ve programa uygun ilerliyoruz. Umarım daha da iyi sonuçlar alırız.
Aziz Limasollu kimdir?
1966 yılında Limasol’a bağlı Kandu köyünde doğdu. Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi elektronik bölümünden 1984 yılında mezunu oldu. Özel bir şirketi var ve elektrik altyapı işleriyle uğraşıyor. Narenciye Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu’nda 2 dönem ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Meclisi’nde de 3 dönem görev yaptı. Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği’nin yasal bir kimliğe kavuşmasında büyük emekleri geçen Limasollu KTEMB Yönetim Kurulu’nda çeşitli kademelerde görev yaptı. Şimdi de Birliğin 7. dönem Başkanlık görevini yürütmektedir.
.jpg)