Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’den (CTP-BG) yapılan vatandaşlık açıklamaları ülkemizde yeni bir tartışma konusunu daha tetikledi. Vatandaşlık hakkına başvuru için 10 yıllık bir süreye ihtiyaç olacağı yönündeki açıklama ülkemizdeki diğer uyruklu yurttaşların da tepkisine neden oldu.
Konuk olduğu Günaydın Ada programında vatandaşlık konusundaki uygulamanın ve hükümetten yapılan açıklamaların yanlışlığına dikkat çeken Hataylılar Derneği Başkanı Bertan Zaroğlu, veryansın etti.

ANAYASA’NIN İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ VE SEKİZİNCİ MADDESİNE AYKIRI:

Gerek İçişleri Bakanı gerekse de CTP’li vekillerin dile getirdiği açıklamaları üzücü olarak değerlendiren Zaroğlu, bu açıklamaların anayasaya aykırı olduğunu da savundu. Özellikle 10 yılın sonunda başvuru hakkı kazanacak kişilerin ilk seçimlerde oy kullanmama şartının anayasaya aykırı olduğunu belirten Zaroğlu; “Anayasanın ikinci, üçüncü ve sekizinci maddeleri bu konuyu işler ve vatandaşlar arasında ayrımcılık yapılmamasına hükmeder. Oysaki bu uygulama bu maddeyi çiğnemek anlamındadır ve popülist bir politikadır” dedi.

HER HÜKÜMET KENDİ POLİTİKASINI YAPIYOR:

Her gelen hükümetin kendisine göre bir vatandaşlık politikası izlemesini de eleştiren Zaroğlu, bu konunun bir standarda bağlanması gerektiğini ifade etti. “Neden her gelen hükümet kendi vatandaşlık politikasını oluşturuyor?” diyen soran Zaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir önceki hükümette af yasası vardı. İçişleri Bakanlığı hepimizi davet etti ve hep birlikte yaptığımız çalışmalarla başarılı bir sonuç elde etmiştik. Bunu bildiğimiz için hep birlikte bir araya gelip ortak bir konsensüs sağlanacağını düşündük ama bugünkü açıklamalar hükümet programının tam aksidir. Bu konuyu gerçekten anlayamıyoruz. Neden her gelen hükümet ayrı bir uygulama yapıyor? Kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. UBP geldi X politika izledi, CTP geldi başka, diğerleri gelecek başka davranacak. Bu toplumu huzursuz etmeye kimsenin hakkı yoktur.”
ON BİNLERCE KİŞİ SOKAKLARA DÖKÜLECEK

Yaşanılan bu gelişmeler karşısında sessiz kalmayacaklarını savunan Zaroğlu, gerekli hukuki girişimi gerçekleştireceklerini söyledi.
“Hukuki olarak tüm yollar başvuracağız” diyen Zaroğlu, insanların haklarını alabilmeleri için eylem de dahil her türlü girişimi yapacaklarını vurguladı. Son iki üç gündür birçok görüşme yaptıklarını ifade eden Zaroğlu, bunun hiç azımsanmayacak bir eylem olacağını ve on binlerce kişinin sokaklara dökülebileceğini savundu.

BAKANDAN TELEFON BEKLİYORUZ

Konunun geniş ölçekte tartışılması gerektiğini vurgulayan Zaroğlu, bakanlıktan davet beklediklerini de belirtti.
Zaroğlu, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ve diğer ilgili taraflarla bir araya gelerek bu sorunu çözmeye çalışacaklarını da ifade etti.
Zaroğlu; “Ben televizyonlara çıkıp bu konudaki eleştirilerimi dile getiriyorum. İlgili maddelerle ispat ediyorum. Bir diğer kanalda CTP’li yetkililer çıkıp farklı şeyler söylüyor. Bu çok yanlış. Bu olay hep böyle gidecek. Ben toplumun her kesiminden, siyasi partilerden, Türkiyeli yurttaşlarımı temsil eden kesimlerden temsilcilerle bir araya gelinmesi taraftarıyım. Ortak bir karar üretmemiz şarttır. Bunu yapması gereken de şu andaki İçişleri Bakanımızdır. Biz kendisinden telefon bekliyoruz. Bizleri çağırsın ve ortak aklı yaratalım” dedi.
 
Editör: TE Bilisim