Kamuda tasarruf ilkesini, koalisyon protokolünün en üst sıralarına koyan, ancak; uygulamada tam tersini yapan hükümet, “araba mı”, yoksa “4 tekerlekli bisiklet mi” olduğu bile belli olmayan 42 aracın alımı için, devletin kasasını tam 600 bin TL zarara uğratmıştır.

Ancak bununla da kalınmayıp, başbakan tarafından İhale savunulmak suretiyle, yanlışın üzeri, 2. Bir yanlış ile örtbas edilmek istenilmektedir.

Üstelik alınan 4 tekerli bisikletlerin bazıları, daha ilk günden arızalandığı için bu bisikletler, neden iade edilmemektedir?

Bilindiği gibi tanesi KDV hariç tam 4 bin dolara, yani yaklaşık 23 bin 136 TL’ye alınan bu araçların piyasa değerinin, ilgili internet sitelerinde, yaklaşık: 8 bin 937 tl, yani 1550 dolar civarında olduğu da görülmektedir.

Yani böylece, KDV hariç toplam değeri: 376 bin 404 TL olması gereken 42 elektrikli bisiklet için devlet KDV hariç, 971 bin 712 TL ödemiş ciddi oranda zarara uğratılmıştır.

Maliye bakanlığı müsteşarının, araçların ihaleye çıkılmadan alınmasının nedenini, ‘tek ithalatçı ve tek satıcı firma olmasından’ kaynaklandığı, şeklindeki açıklaması ise düşündürücü olmaktan ziyade, traji-komiktir.

Şimdi Sn. Başbakan' a sormak isterim ki;

1)42 adet ve ne olduğu belirsiz araca gerek var mıdır?

2)Bu araçlar yollarımıza uygun mudur?

3)“Bunları tek firma ithal ediyor” gerekçesi inandırıcı mıdır?

4) ihaleye çıkılsa, diğer araç ithal eden firmalar da bu araçların benzerlerini getiremezler miydi?

5)peki ama neden bu araçlar, emsal fiyatlarının çok üstünde bir fiyatla satın alınmıştır?

Ayrıca ve hepsinden önemlisi Sn. Tatar, bu araçlardan birini, aracın sağlamlığını göstermek amacıyla, ’Makam aracı’ olarak kendi kullanımına, bir diğerini, yardımcısı Dışişleri bakanına, Üçüncüsünü de, alımı gerçekleştiren maliye bakanına Makam aracı olarak tahsis etmeyi, Kamu da, yakıt tasarrufu yapmak amacıyla, düşünmekte midir? Umarım, sn. Başbakan bu sorulara açık ve net cevaplar verebilir..

Ayrıca, YDP olarak konunun bizzat takipçisi olacağımızın, kamuoyu tarafından bilinmesini de isterim.

Saygılarımla

Bertan Zaroğlu

YDP Genel Başkan Yrd. Ve Lefkoşa Mv.

Editör: TE Bilisim