Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Diyalog TV’nin yayınlarını "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret" gerekçesiyle durdurdu...

DiYALOG TV MiLLi DEĞERLERE SAYGILI

Diyalog TV, KKTC kamuoyunda milli değerlere saygılı, KKTC ve Anavatan Türkiye'nin hak ve çıkarlarını gözeten yayınlarıyla biliniyor.

Kapatma kararı sonrası kanalın Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar Tayyip Erdoğan'a seslenerek “Bizim yayın politikasında Anavatan’a saldırmak yoktur” dedi.

TiBUK ELEŞTiRi DOZUNU KAÇIRDI

Diyalog TV'nin milli duruş ve tavrı sadece, Besim Tibuk ekranlara çıktığı esnada bozuluyor.

Hasan Erçakıca ile birlikte Besim Tibuk'un 'Dünyaya Bakış' isimli programlarında özellikle Tibuk'un, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştirileri dozu yükseliyor.

Tibuk en son, elinde tespih ile KKTC’nin Türkiye’ye ulaşım başta olmak üzere birçok konuda bağlı olduğunu ve KKTC’yi kazıkladığını, Türkiye’nin KKTC’ye yeteri kadar yardım etmediğini iddia etmiş ve Türkiye’yi yönetenlere “yarı cahil” ifadesini kullanmıştı. Tibuk, KKTC’nin İngiltere’ye bağlanmasını da isteyerek tepkileri üzerine çekmişti.

RTÜK'ün açıklamasına göre "Dünyaya Bakış" programında Besim Tibuk'un bazı ifadelerinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret niteliği taşıdığına ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına ve bölünmez bütünlüğüne zarar verdiğine hükmedildi.

Diyalog TV'nin 6112 sayılı Kanun'un 29. maddesinin 3. fıkrasına aykırı şekilde izinsiz ve lisanssız şekilde Türkiye aleyhinde yaptığı programlar nedeniyle yayın hizmetleri iletiminin durdurulmasına karar verdi.

YYK NEDEN ZAMANINDA HAREKETE GEÇMEDİ?

Diyalog TV yayınları tamamen durdurulmak yerine sadece 'Dünyaya Bakış' programına yayın cezası verilemez miydi ?

Bu noktada gözler KKTC Yayın Yüksek Kuruluna (YYK) çevriliyor.

Diyalog Tv'ye RTÜK tarafından verilen ceza sonrası açıklama yapan YYK, “Muhatabımız ve kardeş kuruluşumuz olan RTÜK’ün, ülkemizi ilgilendiren bu tür kararlar öncesinde, bir devlet geleneği hassasiyetiyle, Kurul’umuza önceden bilgi verilmesi gerektiğine inanmaktayız” ifadesi kullanıldı.

RTÜK'ün önceden bilgi vermesi neyi değiştirecekti?

YYK'nin KKTC'de yayınlanan bir programda haberlere konu olmuş 'hakaret' içerdiği iddia edilen görüntülerden haberi yok muydu?

Peki YYK, bir devlet geleneği olarak Türkiye Cumhuriyetine yönelik hakaretlerin edildiği bir programa RTÜK'ü beklemeden bir uyarı, bir ceza veremez miydi?

KKTC TV'lerinden Türkiye Cumhuriyetine ve yöneticilerine hakaret etmek serbest mi? Bir yaptırımı cezası yok mu?

YYK zamanında önlem alsaydı RTÜK böyle bir yayın kesme kararına ihtiyaç duyar mıydı?

Bu sorulara verilebilecek yorumları okuyucularımızın takdirine bırakıyoruz.

SİYASİLER FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Diyalog TV 'nin uydu yayınlarının kesilmesi KKTC'de siyasilerin duruşlarına da yansıdı.

İktidar ortakları hemen hemen her gün Diyalog TV ekranlarında boy gösterirken kapatma kararı sonrası büyük bir sessizliğe büründü.

İlk açıklama ve tepkilerden birini gösteren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı oldu. Akıncı, Eğer gerçekten hakaret söz konusu ise elbette bu onaylanamaz; ne var ki bir programda birisinin sarfettiği söz, bir kanalın tümüyle uydudan engellenmesi sonucunu doğurmamalı. Bu konu bizdeki Yüksek Yayın Kurulunun konumunu; bu kurulun RTÜK ile olan ilişkilerini yeniden düşünmemizin gerekliliğini de ortaya koymaktadır. ifadelerini kullandı.

TATAR'DAN 'HAKARET' VURGUSU

Başbakan Ersin Tatar eleştiriler üzerine yaptığı açıklamada “Demokrasi, insan hakları Anayasal özgürlükler bizler için esas ve vazgeçilmezdir ama bu kişi ve kuruluşlara başkalarına hakaret etme, Anayasa ve yasaların dışına çıkma hakkı sağlamaz” ifadelerini kullanarak tavrını belli etti.

Diyalog TV'nin çizgisine uzak bir çok vekil ve siyasinin ise Diyalog TV'ye destek vermesi dikkatlerden kaçmadı.

iNGiLTERE'DEN UYDU KİRALASIN

Bazı köşe yazarları da Diyalog TV'nin yayınlarının durdurulmadığını sadece Türksat üzerinden yayın yapmasının engellendiğini vurgulayarak, Besim Tibuk'un "İsterim KKTC İngiltere'ye bağlansın” sözüne atıfta bulunarak kendisi İngiltere'den uydu kiralayarak yayınlarına devam edebili yorumlarında bulundu.

OLAN BASIN EMEKÇİLERİNE OLDU

Sonuç olarak 'filler tepişti çimenler ezildi'

50'ye yakın günahsız basın emekçisi iş kaygısı yaşıyor hatta göz yaşı döküyor...

Diyalog TV çalışanları kanallarının uydu yayınlarının yeniden açılmasını bekliyor.

Editör: TE Bilisim