Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile birlikte dün düzenlenen ortak basın toplantısının ardından, önce Akdağ’ın makam odasında ardında ise heyetler arası 3.5 saat süren geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi.
Sucuoğlu, Türkiye’nin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu, Türkiye’de şu anda yürütülen sağlık sisteminin her vatandaşa eşit hizmet anlayışı ile kaliteli bir şekilde yapıldığını belirterek, ülkemiz gerçeklerini göz önünde bulundurarak Türkiye’deki sağlık siteminden faydalanmak istediklerini söyledi.
Sucuoğlu,Ankara’da çok verimli görüşmeler yaptıklarını, Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile tam bir mutabakat içerisinde olduklarını belirtti.
Sucuoğlu Ankara’daki temaslarında Genel Sağlık Sigortası, Lefkoşa’ya yapılması düşünülen yeni hastane binası, doktor alanında yaşanan sıkıntılar, randevu sistemi, otomasyon sistemi ve sağlık çalışanlarının eğitimlerini kapsayan konuları ele aldıklarını da ifade etti.
Türkiye Sağlık Bakanı Akdağ’ın uzun yıllar Sağlık Bakanlığı görevlerinde bulunduğunu ve oldukça tecrübe sahibi olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, sağlık sistemi konusunda Akdağ’ın tecrübelerinden yararlanarak KKTC sağlık siteminin hizmet kalitesini yükseltmek istediklerini söledi.
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu Lefkoşa’ya yapılması düşünülen yeni hastane binası ile ilgili olarak da hazırlanan proje çalışmalarını Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile paylaşarak proje hakkında görüşmede bulundu.
Sucuoğlu hastane binası için BRT tesislerinin yanında 270 dönümlük bir araziyi Sağlık Bakanlığı olarak aldıklarını belirterek, günümüz koşullarına uygun çağdaş bir hastane binası yapma arzusunda olduklarını yineledi.
Sucuoğlu, yapılan proje çalışmalarında önümüzdeki 10 yılda yaşanac olan nüfus artışına göre bir çalışma yaptıklarını, gerek öğrenci, gerekse turist sayısını göz önünde bulundurarak hareket edeceklerini kaydetti.
Sucuoğlu, ayrıca 2014 yılında Türkiye Sağlık Bakanlığı ile yapılan ve yürürlülüğe girmeyen hizmet protokolü konusunun tekrardan işlevsellik kazanabilmesi için çalışma başlattıklarını da söyledi.

AKDAĞ: “KIBRIS TÜRK HALKI KALİTELİ SAĞLIK HIZMETİ ALACAK”

Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye ile KKTC arasında güçlü bir dayanışma bulunduğunu belirterek, iki ülkenin sağlık alanında çok büyük işlere imza atacağını ifade etti.
Akdağ, iki ülke arasındaki ilişkilerin, 2008 tarihine imzalanan "Sağlık İşbirliği Anlaşması" çerçevesinde yürütüldüğünü anımsatarak, bu kapsamda iki Bakanlık arasında gerçekleştirilen karşılıklı heyet ziyaretleri, sağlık personeli değişimi ve eğitimi, ücretsiz hasta tedavisi, ihtisas eğitimi gibi alanlarda kapsamlı ve verimli işbirliği faaliyetlerinin yapıldığını söyledi. Akdağ, bunun dışında 2014 yılında uzman eğitimi değişimini de kapsayan ek protokol ile bakanlıklar arasındaki işbirliğinin artırıldığını vurguladı.

YENI HASTANE İÇİN TAM DESTEK

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesinin 70’li yıllarda inşaa edildiğini ve günümüz şartlarına uygun hizmet veremediğini söyleyen Akdağ, KKTC halkının kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi için tam donanımlı ve fonksiyonel bir hastanenin şart olduğunu, bu konuda bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

TÜRKİYENİN RANDEVU SİSTEMİ KKTC’YE UYARLANACAK

Akdağ, Türkiye’de uygulanan ve hastaların daha iyi bir hizmet alabilmesi için oluşturulan randevu ve otomasyon sisteminin Kuzey Kıbrıs’ta da uygulanabilmesi için iki bakanlık arasında işbirliği yapacaklarını söyledi.
KKTC Hastanelerinde eksik olan cihazların giderilmesi ve bakım onarımı konusunda da her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını dile getiren Akdağ, Kıbıs’ta ki sağlık sisteminin tamamen yenilenebilmesi için çalışacaklarını ifade etti.

EKSİK BRANŞLAR İÇİN DOKTOR TAKVİYESİ

KKTC Sağlık Bakanlığı’nın tespit edeceği eksik branşlardaki doktor sıkıntısının giderilmesi için geçici olarak görevlendirmeler yapabileceklerini de söyleyen Akdağ, sağlık konusunun çok ciddi bir konu olduğunu, bu nedenle bu konuya hassasiyetle yaklaştıklarını kaydetti.

KKTC’YE TEKNİK HEYET GÖNDERİLECEK

Akdağ, bayramdan sonra KKTC’ye teknik bir heyet göndereceklerini, bu heyetin KKTC Sağlık Bakanlığı ile birlikte mutabık kalınan konularla ilgili detaylı çalışma yapacağını söyleyerek, Kıbrıs Türk halkının sağlık alanında en iyi hizmeti alabilmesi için olumlu katkılar koymaya devam edeceklerini belirtti.
Editör: TE Bilisim