Yenilenen çehresiyle hizmet vermeye başlayan Diyabet Merkezi’ni ziyaret eden Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, ülke genelini kapsayan yeni bir “Diyabet Taraması” için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, ”14 Kasım Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Diyabet Merkezi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, ziyarette basına açıklama yapan Bakan Gülle, 11 yıldan bu yana hizmet veren Diyabet Merkezi’nin, ciddi bir tadilattan geçirilmesi için kısa bir süre önce çalışma başlattıklarını söyledi.

Gülle, “Diyabet Merkezi’mizin tadilatının 14 Kasım Dünya Diyabet Gününe kadar tamamlanmasını hedeflemiştik. Ne mutlu ki, bu hedefi gerçekleştirebildik ve böylesi bir anlamlı günde Diyabet Merkezimizi daha çağdaş bir görünüme kavuşturabildik” dedi.

Diyabet Merkezi’nin tadilatına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara, Kıbrıs Türk İç Mimarlar Odası’nın gönüllü ve ücretsiz katkı koyduğunu dile getiren Bakan Gülle, Diyabet Merkezi’nin fiziki altyapısının daha iyi ve çağdaş bir görünüme kavuştuğunu söyledi.

Diyabet Merkezi’nin altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini kaydeden Bakan Gülle, Diyabet Taraması çalışmasının en son 2008 yılında gerçekleştirildiğini kaydederek, ülkede yeni bir “Diyabet Taraması” yapılması için Sağlık Bakanlığı’nın çalışma başlattığını belirtti.

DİYABET ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR…

Diyabetin, çağın en önemli hastalıklarından birisi olmasına rağmen önlenebilir olduğuna da dikkat çeken Bakan Ahmet Gülle, doğru ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra, hareketli yaşam ve sporun, diyabet ve pek çok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynadığına işaret etti.

Obezite ve beslenme bozukluklarının çok küçük yaşlara indiğini de kaydeden Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın, Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, okul kantinleri aracılığıyla, sağlıksız ve fast-food tarzı beslenme alışkanlıklarının önüne geçilmesine yönelik çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Gülle, “Çocukların küçük yaşta sağlıklı beslenme alışkanlığını edinmeleri için okullarda ciddi çalışmalar başlattık. Bu çalışmalar gelişerek devam edecektir” dedi.

DİYABET EĞİTİMLERİ…

Diyabet hastalığı hakkında bireylerin küçük yaşlardan itibaren bilinçlendirilmesine yönelik hem devletin, hem de sivil toplum örgütlerinin çeşitli eğitim çalışmaları organize ettiğine de, dikkat çeken Bakan Gülle, bu çalışmaların önümüzdeki dönemlerde de sürdürüleceğini söyledi.

OYMACI

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’den sonra söz alan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Mustafa Oymacı da, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve ekibine teşekkür ederek, yakın bir süre önce Diyabet Merkezi’nde bir Uzman psikoloğun görev yapmaya başlamasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Diyabet hastalarının ilaç teminine ve tahlillerinin kolaylıkla yapılabilmesine yönelik Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı uygulamaların da memnuniyet verici olduğunu ifade eden Oymacı, otomasyon ve randevu sistemi konusunda Bakanlığın attığı adımları desteklediklerini belirtti.

SAV

Konuşmaların ardından Sorumlu Hekim Dr. Hasan Sav, Bakan Gülle ve beraberindeki heyete Diyabet Merkezi’ni gezdirerek, sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Merkez’de “Beslenme ve Diyet”, “Göz” ve “Ayak Bakım” ünitesinin yer aldığını ifade eden Sav, gebe diyabetiklerinin tetkiklerinin, tüm şeker yükleme testleri ve özel endokrin testlerinin Merkez’de yapılmakta olduğunu söyledi.

Dr. Hasan Sav, Merkez’de, Sertifikalı Uzman Diyabet Hemşirelerinin “İnsülin Kalemi” ve “Kendi Kendine Takip” eğitimleri de verdiğine işaret ederek, Diyabet Merkezi’nin Sağlık Bakanlığı’nın destekleriyle hasta ve hasta yakınlarına yönelik eğitsel ve bilimsel çalışmalar da gerçekleştirdiğini ifade etti.
Editör: TE Bilisim