Serakıncı, “Böylesine hassas olan insani konularda kişilerin, kurum ve kuruluşların çok daha hassas olmaları gerekir” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, YDÜ Hastanesi Tıbbi Genetik ve Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalları Başkanı Prof. Dr. Serakıncı, DNA analizinin organ doku hücre naklindeki yeri ve nasıl olması gerektiği konusunda açıklama yaptı.

“DNA ANALİZLERİ KULLANILIRKEN İNSANIN EVRENSEL HAKLARI DİKKATE ALINMALI”

DNA analizlerinin olur olmaz yerde kullanılmasının etik olmadığını ve pek çok sakıncası olduğunu ifade eden Serakıncı, DNA analizlerinin kullanılırken insanın evrensel haklarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

“DNA NEDEN HER YERDE KULLANILMAZ?”

DNA’nın her yerde kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirten Serakıncı, DNA’nın neden her yerde kullanılamayacağını ise; “aile kurumunu bozmaya veya zedelemeye yönelik taşıdığı riskler, insan özlük haklarına yapılabilecek saldırılar, sağlık sigorta poliçelerinde getirebileceği kısıtlamalar ve sorunlar, yaratacağı psikolojik etki ve sorunlar” şeklinde sıraladı.

“DNA’NIN OLUR OLMAZ YERDE KULLANILMAYA ÇALIŞILMASI...”

“Bu listeyi daha da genişletmek ve detaylandırmak mümkündür” diyen Serakıncı şunları belirtti:

“Gelmek istediğim nokta; insan yaşamında genetik ve DNA’nın önemli bir yer tutması ve bulgu olmasına rağmen gelişigüzel ve ilerisi düşünülmeden olur olmaz yerde kullanılması tıpkı çok modern bir arabayı acemi bir şoföre teslim etmek gibidir ve onun beraberinde getireceği riskleri yaşamayı göze almaktan farksızdır.”

“DNA GİBİ HASSAS KONULARIN DAHA DA SINIRLANDIRILMASI TARTIŞMASI...”

Serakıncı, bugün, ABD ve hatta dünyada DNA gibi önemli konuların kullanım alanlarının daha da sınırlandırılması konusunda “ciddi” tartışmalar yapıldığını da anlattı.

“DNA TESTLERİ HANGİ DURUMLARDA YAPILMAKTADIR?”

DNA testlerinin yapılmasını gerektiren durumlara ana başlıklar halinde değinmekte yarar bulunduğunu kaydeden Serakıncı, bunları şöyle sıraladı:

“1- Bugün DNA analizi mümkün olan genetik hastalıkların tanı ve takibi

2- Adli Tıp ve kimlik tespiti

3- Babalık ve analık ( ebeveyn) teyidi”.

DNA TESTLERİNİN YAPILMASI NASIL MÜMKÜNDÜR...

Serakıncı, “DNA testlerinin reşit bireylerin yani rüştünü ispatlamış kendi kararlarını özgür iradesi ile verebilecek olanların yalnızca kendilerini ilgilendiren konular ile sınırlı olan talepleri ile mümkün olduğunu” kaydetti.

ADLİ DURUMLARDA DNA TESTLERİ...

Adli durumlarda ise; konunun daha da titizlikle ele alınmakta ve sadece mahkeme kararı ve/veya talebiyle yapılmasının dünyada kabul gördüğünü anlatan Prof. Dr. Serakıncı, “İnsani ve etik normların bir gereğidir. Böyle olması da kaçınılmazdır ve yerindedir. Bunun nedeni, daha önce de belirttiğim gibi insana ve insan haklarına verilen değerdir” diye konuştu.

“’YASAL ÇERÇEVEDE SORUN YOKTUR’ DENİLMESİNE RAĞMEN...”

“Bütün bu belirtilenlere rağmen bugün gündemi meşgul eden bir konuda, resmi olarak ‘yasal çerçevede sorun yoktur’ denilmesine rağmen, böylesine özel bir testin talep edilmesi ve özellikle insan haklarının göz ardı edilerek talep edilmesi düşündürücü olmakta ve kanun önünde bir gerekçeden çok kişisel sebepler mi var sorusunu akla getirmektedir” diyen Serakıncı, “bunun yanında genel etik normların ihlal edilmesi ve insan özlük haklarına saldırılmasının etik olmadığını” kaydetti. Prof. Dr. Nedime Serakıncı, “Doğabilecek sorunların iyice hesaplanarak yapılması gerekmektedir” dedi ve şunları ifade etti:

“Böylesine hassas olan insani konularda kişilerin, kurum ve kuruluşların çok daha hassas olmaları gerekir. Bu bağlamda uluslararası organ doku ve hücre nakli için gerekli laboratuar testleri incelendiğinde, bu testler içerisinde DNA analizinin yer almadığı anlaşılmaktadır”.

Editör: TE Bilisim