“DÜNYANIN, İNSANLIĞIN VE LEFKOŞA’NIN GELECEKTE DE VAR OLABİLMESİNİN EN ÖNEMLİ ŞARTLARINDAN BİRİ, SAĞLIKLI BİR ÇEVRENİN TEMİNİNDE SORUMLULUK ÜSTLENEN YEREL YÖNETİMLER VİZYONUDUR”

“Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferansı'nda alınan kararla ilan edilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü, hepimiz için hayati önemi olan ‘yaşamın devamlılığını’ vurgulamaktadır. Çünkü çevresiz bir hayat düşünülemez, sürdürülemez.
Bireylerin huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir çevrede yaşamlarının temini, zannedilenin ötesinde bir yönetim vizyonu gerektirir.
Sağlıklı bir çevre, tüm dünyada en başta yerel yönetimlerin sorumluluğunda gelişen, çerçevesi çizilen, denetlenen bir kültürdür aynı zamanda. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün biz Lefkoşa halkı için anlamı daha da büyüktür.
Keşke bugün 5 Haziran vesilesi ile küresel ısınma gibi dünya çevre sağlığını tehdit eden konulara dikkat çekerek ne denli Akdeniz’li olduğumuzu ortaya koyabilseydik.
Biz Kıbrıs’ta, Akdeniz’in en güzide sularında, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da hepimizin bildiği gibi çok temel çevre sorunlarıyla iç içe hatta bireysel sağlığımızı tehdit eden oldukça basit bir “çöp” sorunuyla maalesef hâlâ iç içeyiz. Oysa yaşayan ve yaşanacak kentler yalnızca çevresiyle bilinir ve tanınır.
Dünyanın, insanlığın ve Lefkoşa’nın gelecekte de var olabilmesinin en önemli şartlarından biri, sağlıklı bir çevrenin temininde sorumluluk üstlenen yerel yönetimler vizyonudur.
Çevre, elbette sadece kamunun değil, herkesin sorumlu olduğu yaşam alanıdır. Gelecek kuşaklara bozulmamış, sağlıklı bir çevre bırakmak, temel sorumluluğumuz olmalıdır.
Başkent Lefkoşa’da çevre konusunda da geçmişte izimiz, geleceğe sözümüz var.
Bu önemli gün vesilesiyle, insanların çevre konusundaki bilincinin ve duyarlılığının artması ve gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakabilmek dileği ve duyarlılığıyla Dünya Çevre Günü’nü kutluyorum.
Kemal Deniz Dana”
 
Editör: TE Bilisim