İnananlar olarak temel gayemiz, farkında olarak veya olmayarak işlediğimiz hata ve günahlardan tövbe ederek kurtulmak, ilahi lütuf ve bereketlere erişebilmektir. Üç ayların girmesiyle yoğun şekilde idrak etmeye başladığımız bu mübarek gün ve geceler; Bizlere bu gayemize erme, özümüze dönme ve kendimizi yenileme fırsatı sunan, toplumda kardeşlik duygularının daha yoğun bir şekilde yaşanmasını sağlayan bereket dolu zaman dilimleridir.

Bütün Kandillerde olduğu gibi Berat Kandili de eşref-i mahlûkat olarak yaratılan bizlere, yüklendiğimiz görev ve sorumluluklarımızı yerine getirip-getirmediğimizi kontrol imkânı sağlar. Başka bir ifadeyle, Berat Kandili hayattayken mutluluğumuzun, öldükten sonra ise kurtuluşumuzun, Kur'an-ı Kerim'in ilahi mesajına uygun yaşayarak, hayatımızın çerçevesini bu rehberde öngörülen ahlaki erdemlerle belirleyerek mümkün olacağını yeniden hatırlatır. Bu nedenle, başkalarının hak ve hukukuna riayet etmenin, harama el uzatmaktan sakınmanın, kul hakkı yemekten kaçınmanın, emanete sahip çıkmanın temel dini görevlerimizden olduğunu daima hatırlamalı, varsa kırdığımız kalpleri onarmalı, gönüllerimizi kin, nefret ve intikam duygularından arındırmalıyız. Kur’an’ın öğütlediği yaşam tarzından sapmanın bizi ilahi mağfiretten uzaklaştıracağını bilmeli, bu gece vesilesiyle yaşam tarzımızı, sosyal ilişkilerimizi gözden geçirmeli, hata ve yanlışlarımızı, tövbe istiğfar ederek düzeltmeliyiz.

Bu gecelerin tam manasıyla tadına varabilmenin, yapılan ibadetlerden haz alabilmenin, ettiğimiz dualarımıza karşılık bulabilmenin, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in işaret ettiği evrensel ahlaki değerleri yaşamımıza dâhil etmekle mümkün olacağını unutmamalı, bu çerçevede her türlü şer, kötülük, zulüm ve adaletsizlikten uzak durmalı, kötülüklere karşı mücadelede en başta ve daima Allah’ın yardımını istemeli, ona sığınmalıyız. Peygamberimiz şöyle buyurur: “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve kullarına şöyle seslenir: “Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim."

Berat gecesini namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, tövbe istiğfar ve dua ederek, darda kalmış, öksüz ve yetimlerin hayatlarını kolaylaştırarak, hasta ve yaşlılarımızla alakadar olarak, anne-babamızla ilgilenerek, eş, dost ve komşularımızı unutmayarak, varsa kırgınlıklar karşılıklı helalleşerek geçirmenin, sevaba ve günahların bağışlanmasına vesile olacağını, “Bütün insanların günah işleyebileceğini, ancak faziletin ve hayrın tövbede olduğunu” unutmayalım.

İnsanlığın sürüklendiği şiddet sarmalından kurtuluşuna, ilerlediği karanlık yoldan dönerek aydınlığa çıkışına bu kandillerin aydınlatıcı olmasını diliyor, halkımızın, aziz milletimizin ve bütün İslam âleminin Berat Kandilini kutluyor, dünyada barış ve huzura vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Not: Berat Kandili dolayısıyla Lefkoşa - Hz. Ebubekir Camii’nde icra edilecek program 20.40’dan itibaren BRT 2'den canlı yayınlanacaktır.
Prof. Dr. Talip Atalay
Din İşleri Başkanı
 
Editör: TE Bilisim