DAÜ Öğretim Üyesi Hasan Ulaş Altıok, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Gürkan Kumbaroğlu'na elektrik konusunda yaptığı açıklamadan dolayı tepki göstererek söylediklerinin gerçek olmadıklarını söyledi.

İşte o paylaşım:

"Bir hocamız TC’den kablo ile elektrik gelmesi durumunda KKTC’deki elektrik fiyatlarının yarıya düşeceği yönünde bir açıklama yaptı. Okuyunca gerçekten çok üzüldüm. Eğer aşağıda rakamlar kullanarak yönelttiğim sorunun cevabını bizlere net olarak ve yine rakamlarla açıklayamazsa, kendisini bilerek ve isteyerek Kıbrıslı Türkleri aldatmaya yönelik açıklama yapmaktan özür dilemeye davet ediyorum.

- Şu an mevcut ortalama fiyat (ve maliyet) 98 kuruş/kWs.

- Bunun yaklaşık 68 kuruşu üretim, yaklaşık 30 kuruşu ise üretim dışındaki maliyetler. Yani iletim, dağıtım, vs.

- Hocamızın iddiası fiyatın 49 kuruşa (98/2) düşeceği yönünde. Yani 30 kuruşluk üretim dışı maliyetler, kablo ile elektrik gelmesi durumunda da olacağına göre (en azından bu maliyetlerin kablo projesi ile doğrudan alakası olmadığına göre), hocamız aslında şu an 68 kuruş olan üretim maliyetinin 19 kuruşa (49-30) düşeceğini iddia etmektedir.

- Kendisine sorumuz şu: nasıl olacak da ortalama 7 dolar sent (bugün itibarı ile yaklaşık 38 kuruş) olan TC toptan satış fiyatı, yaklaşık 500,000,000 dolar civarında bir yatırım gerektiren kablo maliyetinin kWs fiyatı (ki bu da 15 yıl geri ödemeli yaklaşık 14 kuruş civarındadır), kablonun yıllık bakım-onarım maliyetleri, ülkemizde üretim yapan santrallerin amortisman ve bakım-onarım giderleri, üretimde görev yapan KIB-TEK çalışanlarının maaş giderleri, yedek soğuk gücün sermaye maliyeti, vs. toplandığında 19 kuruş bulunabiliyor?

Hocamızdan bu soruya rakamlarla çok net bir yanıt vermesini bekliyoruz. Ya da çok net bir özür..."

Editör: TE Bilisim