Belediye Emekçileri Sendikası’ndan (BES) istifa eden Mustafa Yalınkaya, BES başkanlığı’na yeniden aday olan Savaş Bozat aleyhinde şok iddialarda bulundu.

25 Haziran tarihinde oybirliğiyle istifa eden BES yönetiminde yaşanan anlaşmazlıkları ortaya seren bu iddialar çok tartışılacak türden.

Rana SARRO'nun haberi...

Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) çalışanların maaş alamaması üzerine, uzun bir dönem türlü grev ve eylemler gerçekleştiren Belediye Emekçileri Sendikası (BES) yönetim kurulunun istifasının ardından, sendika içinde dönen gizli kalmış bazı gerçekler de ortaya çıktı.

BES’in yönetim kurulu başkanlığından istifa eden Mustafa Yalınkaya, kısa süre öncesine kadar aynı sendikanın yönetiminde bulunduğu ve hükümete karşı birlikte mücadele ettiği Savaş Bozat hakkında çapıcı iddialarda bulundu.

Yalınkaya, Savaş Bozat’ın BES Başkanlığı’nı yaptığı dönemde, sendika yönetimine ve çalışanlarına ihanet ettiğini savundu.

Ülkeyi ayağa kaldıracak olan iddia ve itiraflarında Yalınkaya, Savaş Bozat’ın dönemin Başbakanı İrsen Küçük ile anlaşarak, kendi çalışanına grev yasağı aldırdığını ileri sürdü.

Sendikanın istifasının, yönetimde baş gösteren anlaşmazlıklar nedeni ile gündeme geldiğini de itiraf eden Yalınkaya, çalışanlardan gizlenen gerçekler olduğunu söylediği açıklamalarda bulundu.
“Personelin aile yardımlarına karşı çıkıldı”

Mustafa Yalınkaya, Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Salih Ozanoğlu ile ilgili de bazı iddialarda bulunarak, Toplu İş Sözleşmesi’ne yeni katılan personele BES Yönetim Kurulu Üyesi Salih Ozanoğlu’nun da ihanet ettiğini ileri sürdü.

Yalınkaya, “Salih Ozanoğlu Toplu İş Sözleşmesi’nden yararlanmayan memur ve işçi personele ‘Aile yardımlarının ödenmesi konusunda karşı durmuş ve aile yardımlarının bu personele ödenmemesi gerektiğini savunmuştu” dedi.

Personelin büyük çoğunluğunun, çalışanların bu haklardan yararlanması konusunda ısrarcı durması üzerine bu hakların alındığını anlatan Yalınkaya, bunun Toplu Sözleşmeye yeni dahil edilen personele yapılan bir ihanet olduğunu savundu.

“Bozat 123 personelin durdurulmasını onayladı”

Öte yandan, BES Başkanı Savaş Bozat’ın, Mayıs 2012’de yapılan grevler esnasında dönemin Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları ile anlaşarak, 123 geçici personelin durdurulmasını, onayladığını iddia eden Yalınkaya, şöyle konuştu:

“Lefkoşa Türk Belediyesi’nin yapılanması için Ziraat Bankası’ndan alınacak kredi konusunda gerek duyulan tasarruf tedbirleri için, 123 geçici personelin durdurulmasını, yönetim kurulundan habersiz onayladı. Buna biz engel olmuştuk. Bunları sonradan bizlere kendisi itiraf etti. Cemal Bulutoğluları da, sendika ile anlaştığını basında açıklamıştı tabii, ancak bu konudan yalnızca Bozat’ın haberi vardı” dedi.



“Kurultay için grev yasağı aldırdı”


Savaş Bozat’ın, Ekim ayında LTB’de çıkılan genel grevin üçüncü gününde, dönemin Başbakanı İrsen Küçük ile anlaşarak, kendi çalışanına grev yasağı aldırdığını da ileri sürdü.

Yönetimin ve çalışanın grevi sonlandırmayacağını bilen Bozat’ın, hükümete grev yasağı teklifinde bulunduğunu savunan Yalınkaya, bunun çalışana yapılan en bariz ihanet olduğunu savundu.

Yalınkaya, “Ulusal Birlik Partisi’nin Kurultayı nedeni ile Şerife Ünverdi’nin odasında, İrsen Küçük’ü arayarak, grev yasağı koymasını talep etti ve aksi takdirde çalışanı içeriye koyamayacağını söyledi ve aynı gün Bakanlar Kurulu’nun grev yasağı koymasına sebep oldu. Bize tüm bunları aylar sonra itiraf etti” dedi.

“Çalışanların darp edilmesine sebeptir”

Mustafa Yalınkaya iddialarının dozunu daha da artırarak, grev döneminde Meclis önünde yaşanan olaylarda çalışanların polis tarafından darp edilmesinin, Savaş Bozat’ın talep ettiği grev yasağı nedeni ile yaşandığını da ileri sürdü.

Bu iddialarını zamanında neden açıklamadığı sorusuna karşılık ise Yalınkaya, “Süreç devam ederdi. Sırf başarıya ulaşmak için ‘kol kırılır yen içinde kalır’ diye düşündük. Belki de hata yaptık, biz de burada hatalı olabiliriz” dedi.

“Yeniden aday olmayacaktı”

Savaş Bozat’ın sendika yönetimi ile birlikte istifa etme kararı alırken başkanlığa yeniden aday olmayacağı sözünü verdiğini de söyleyen Yalınkaya şöyle konuştu:

“İstifa ederken anlaşmamıza göre sendika başkanlığına yeniden aday olmayacaktı ancak aday oluyor. Salih Ozanoğlu , ayrıca kendisinin istifa etmesi halinde yönetimin düşebileceğini ve mevcut yönetimin yerine Başkana yakın yeni bir yönetimin seçilmesi teklifini de Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu’na yapmıştı. Başkan Kadri Fellahoğlu’nun ise, bu konuyu şiddetle reddetmesi takdire şayandır.”

Bilindiği gibi, Belediye Emekçileri Sendikası Yönetim Kurulu, 25 Haziran tarihinde oybirliğiyle istifa ederek, 13 Temmuz’da olağanüstü genel kurula gitme kararı almıştı. 
Editör: TE Bilisim