Yakın Doğu Üniversitesinde görevlendirilen Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal Fakültenin Kurucu Dekanı olarak atanmıştır.

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla Dairesi Müdürlüğü’nde yapılan açıklamaya göre, İngilizce Hazırlık Okulu’na kayıtlı 11 öğrencisi ile 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında akademik hayatına başlayan Veteriner Fakültesi 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında İngilizce Hazırlık Okulu, 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıfa kayıtlı toplam 98 öğrencisi ile lisans eğitimine devam etmektedir.

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi ÖSYS sınavından Sayısal MF-3 puan türü ile öğrencilerini kabul etmektedir. ÖSYM tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne 100 öğrenci kontenjanı tanınmıştır. YDÜ Veteriner Fakültesi ÖSYS sınavında öğrencilerine %25 - %50 arasında değişen burs imkânları sunmaktadır. Yine Dikey Geçiş Sınavı ile sayısal puan türünden öğrenci kabul eden Veteriner Fakültesi’ni tercih eden öğrencilerimize %50 burs imkânına ek olarak, ilk 3 tercih içerisinde yapılan seçimlerde ekstra %15 burs imkânı sunmaktadır. Bunlara ek olarak KKTC vatandaşlarına yapılan özel yerleştirme sınavı ile öğrenci kabul eden fakülte, yine KKTC öğrencilerine de %50 burs imkânı sunmaktadır.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile imzalanan protokol gereğince Fakültemiz eş zamanlı olarak Veteriner Hekimliği Doktora eğitimini de sürdürmektedir.

Fakültemizin gerek akademik yapılanması gerekse ders programları Avrupa’da Veteriner Hekimlik eğitimini standardize ederek düzenleyen ve eğitim kurumlarını akredite eden Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği’nin, kısaca EAEVE ve Avrupa Veteriner Hekimler Federasyonu’nun, kısaca FVE, direktifleri ve standartları göz önünde bulundurularak düzenlenmektedir.

Bu bağlamda, Yakın Doğu Üniversitesi öncelikli ve ilk hedefi mümkün olan en kısa sürede EAEVE/FVE akreditasyonunu alarak öğrencilerimize Avrupa normlarında bir lisans eğitimi vermek ve onlara akredite olmuş bir Veteriner Fakültesinden mezun olma ayrıcalığını yaşatmaktır.

Veterinerlik Fakültesinde verilmekte olan Lisans ve Doktora eğitimleri, Yakın Doğu Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi arasında imzalanmış bulunan “Bilimsel İşbirliği ve Akademik Danışmanlık Protokolü” uyarınca EAEVE/FVE tarafından akredite edilen ilk Türk Veteriner Fakültesi olan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinin Öğretim Üyeleri tarafından yürütülmüştür. Halen verilmekte olan lisans eğitiminde temel bilimler ve klinik öncesi bilimler bölümlerine ait mesleki dersleri vermek üzere yaklaşık 80 civarında Öğretim Üyesi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından görevlendirilmiştir.

İçerisinde Fakültenin tam teşekküllü Hayvan Eğitim Hastanesinin de bulunduğu Eğitim Binasının temeli 18 Şubat 2013 tarihinde atılmıştır. İnşaatı devam eden Hayvan Eğitim Hastanesi ile birlikte Eğitim Binasının Eylül 2013 tarihinde faaliyete geçmesi hedeflenmektedir.

Eğitim Binasında tasarlanmış olan değişik büyüklükteki altı anfi, tam donanımlı üç multidisiplin ve bir mikroskopi laboratuvarı ile öğrencilerimizin Temel Veteriner Tıp Bilimleri, Klinik Öncesi Bilimler, Klinik Bilimleri, Hayvan Besleme ve Zotekni ile Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümlerine ait teorik ve pratik lisans dersleri çağın gerekleri ve ülke öncelikleri göz önünde bulundurularak verilmeye başlanacaktır.

Bina içerisinde tasarlanan Hayvan Eğitim Hastanesinde ise öğrencilerimizin kedi ve köpek gibi pet hayvan hekimliğine ilişkin klinik uygulamaları yaptırılacaktır. Poliklinik ve yataklı hasta hizmeti vermek üzere tasarlanan Eğitim Hastanesinde yer alacak olan dört genel ve bir özel (göz, diş, kulak hastalıkları, vb.) muayene odası, merkezi tanı laboratuvarı, görüntüleme merkezi, birisi yumuşak doku birisi de ortopedik cerrahide kullanılmak üzere iki ameliyathane, post-operatif yoğun bakım ünitesi ve hospitalizasyon ünitesinde öğrencilerimizin her türlü medikal ve cerrahi uygulamalarda bulunmaları sağlanırken bir yandan da pet hayvan sağlığına ilişkin topluma hizmet verilecektir.

Veteriner Fakültesine ait Şirinevler’deki Havva Hanım Eğitim-Öğretim, Uygulama ve Araştırma Çiftliğinde öğrencilerimizin sığır, koyun, keçi gibi çiftlik hayvanı yetiştiriciliği ile ilgili uygulamalarının yanısıra burada inşa edilecek olan Büyük Hayvan Kliniğinde de klinik eğitimleri yürütülecektir. Girne Arapköyde yapımı tamamlanan merkezde ise öğrencilerimizin at hekimliği ile ilgili uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Böylece ana eğitim binamız, küçük hayvan ve büyük hayvan kliniklerinden oluşacak olan Veteriner Eğitim Hastanesi, ve Eğitim-Öğretim, Uygulama ve Araştırma Çiftliğinden meydana gelecek olan eğitim kompleksimizde öğrencilerimize Veteriner Hekimlik mesleğinin ve sanatının bütün incelikleri tüm detayları ile verilecektir.

Öğrenci merkezli çağdaş bir eğitim sisteminin uygulanması ile Temel Veteriner Tıp Bilimleri, Klinik Öncesi Bilimler, Veteriner Klinik Bilimleri, Zootekni ve Hayvan Besleme ile Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümlerinden oluşan akademik yapılanma içinde öğrencilerimizin üst düzeyde aktif katılımı ile eğitilmeleri ve mesleği öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Müfredatımızın ayrılmaz birer parçası olan acil klinik, gezici klinik, staj, mezbaha çalışmaları ve çiftlik ziyaretleri gibi destek faaliyetler ile öğrencilerimizin olabildiğince pratik yapmaları da sağlanacaktır.

Fakültemizin ev sahipliğinde üç adet bilimsel toplantı gerçekleştirilmiştir. Lisans ve Doktora öğrencilerimizin de aktif olarak katıldıkları bu toplantılardan ilki 5-7 Ekim 2010 tarihinde Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Derneği ile ortaklaşa düzenlenen IX. Uluslararası Katılımlı Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi olmuştur.

Toplantılardan ikincisi ise dünyada üniversiter anlamda Veteriner Hekimlik eğitimine başlanmasının 250’nci yıldönümü nedeniyle benimsenen Dünya Veteriner Hekimliği Yılı VET-2011 kutlama programı çerçevesinde KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği ve Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Sendikası ile 13 Ekim 2011 tarihinde ortaklaşa düzenlenen Gıda Güvenliğinin Sağlanmasında ve Zoonozlarda Veteriner Hekimin Rolü başlıklı panel olmuştur.

Üçüncüsü ise Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği ile beraber 25-26 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenen ve Hasvet Firmasının sponsorluğunda konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer AYTUĞ tarafından verilen Olgularla Biyokimyasal Analizlerin Klinik Yorumlanması konulu eğitim semineri olmuştur.

Klasik Veteriner Hekimlik eğitiminin yanısıra Fakültemiz bu tip bilimsel toplantılarla öğrencilerini, meslek camiasını ve kamuoyunu güncel mesleki konularda bilgilendirmeyi sürdürecektir.
















 
Editör: TE Bilisim