Yeşilırmak- Yedidalga Üreticiler Birliği 3. Verigo Festivali gerçekleştiriliyor.

Lefke Belediyesi, LAÜ, Yedidalga Muhtarlığı ve Yeşilırmak Muhtarlığı’nın katkılarıyla düzenlenen festival, Yedidalga Halk Plajı’nda yer alıyor.

Bölgenin ve bölgedeki ürünlerin tanıtılmasına katkı koymak ve verigo cinsi üzüm üretimini artırmak amacıyla gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek olan festivalin açılışı, törenle yapıldı.

Yeşilırmak- Yedidalga Üreticiler Birliği Başkanı Cavit Atalar, Yedidalga ve Yeşilırmak köylerinin KKTC’nin en büyük üretim bölgesi olduğuna işaret ederek, festivali, kültürel mirası geleceğe taşımak ve tamamen yerli ürünleri sunmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Yedidalga Muhtarı Güner Sergil de bölge üreticilerinin bilinçli üretime geçtiğine dikkati çekerek, Yedidalga’da üretilen verigo üzümün rahatlıkla tüketilebileceğine vurgu yaptı.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da bölgenin az nüfusa göre büyük üretim yaptığını belirterek, yerli üretimi destekleyen ve geliştiren etkinliklere katkı koymaya devam edeceklerini söyledi.

Güzelyurt Kaymakamı Tevfik Direnç de ülkemizdeki ürünlerin ülke içinde ve yurt dışında pazarlanmasının önemine işaret ederek, bölgedeki su kaynaklarının üreticilere daha verimli şekilde ulaşması için çalıştıklarını kaydetti.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de üreticilerin sorunlarının çözülmesinin önemine vurgu yaparak, festivalin hayırlı olmasını diledi.

2.’nci Cumhurbaşkanı ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da ülkemizde üretimin düzgün planlamaya ihtiyacı olduğunu kaydederek, üretimin sertifikalandırılması, hal yasası gibi konuların üretici kadar tüketici sağlığı için de önemli olduğunu söyledi.

Talat, Kıbrıs sorununun kritik günlere doğru ilerlediğini belirterek, eğer çözüm yolu açılacaksa, bölgenin öneminin giderek artacağını ve üretimin geliştirilip yeni şartlara adaptasyonu için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

3.’ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da bölge insanının üretimine ve toprağına sahip çıkmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Bu tip festivallerle ürünlerin tanıtıldığını kaydeden Eroğlu, festivalin, giderek azalan verigo üzüm üretiminin artmasına katkı sağlamasını diledi.

Konuşmaların ardından Halk Dansları gösterisi sunuldu ve kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi.

Festival, yarın da gün boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek.
Editör: TE Bilisim