Bakanlık önünde yer alan eylemde, okula gönderilmeyen öğrenciler de yer aldı. Kumyalı İlkokulu Okul Aile Birliği, öğretmen eksiği nedeniyle 26 Eylül itibarıyla velilerin çocuklarını okula göndermemeye başladığını ifade etti.

Eylem’in ardından Milli Eğitim ver Kültür Bakanlığı Müsteşarı Rauf Ataöv ile eyleme katılan heyet bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Kumyalı Okul Aile Birliği Başkanı Ahmet Öztürk, TAK’a yaptığı açıklamada öğretmen ihtiyacı karşılanıncaya kadar eylemlerinin devam edeceğini söyledi.

BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF

Kumyalı Okul Aile Birliği Başkanı Ahmet Öztürk, Müsteşar ile görüşmeden önce Bakanlık önünde yaptığı konuşmada, Kumyalı İlkokulu’ndaki öğretmen sayısının iki yıl önce altıya çıkarılarak, birleşmiş sınıf uygulamasının kaldırıldığını şimdi ise birleştirilmiş sınıflarda eğitimin geri getirilmesinin istendiğini söyledi.

Kumyalı İlkokulu ile aynı öğrenci sayısına sahip okullarda altı öğretmen bulunduğunu, Güzelyurt’ta 40 öğrencili bir okulun tüm sınıflarının ayrılmış olduğunu, Kumyalı İlkokulu’nda ise 62 öğrenci olmasına rağmen öğretmen sayısının bu yıl 6’dan beşe düşürüldüğünü belirten Öztürk, “Biz neden altıncı öğretmeni alamazken onlar alabiliyor?...Bizim çocuklarımız Karpazlı oldukları için geri mi kalmalı? Çocuklarımızın birleştirilmiş sınıflarda ders görmesini istemiyoruz. Öğretmen Kumyalıya gelinceye kadar eylemdeyiz” dedi.

ERKA

Okul Aile Birliği Üyesi Gönül Erka da birleşmiş sınıf uygulamasının son iki eğitim yılında Kumyalı İlkokulu’nda uygulanmadığını ve taleplerinin 5 olan öğretmen sayısının tekrardan altıya çıkarılması olduğunu söyledi.

ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ EKSİKLİĞİ

Ziyamet İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Emine Yıldızlı ise, Karpaz bölgesine hizmet veren, bu yıl 36 öğrencisi bulunan Okula bağlı Özel Eğitim Merkezi’nde üç olması gereken Özel Eğitim Öğretmeninin 2016-2017 eğitim yılının başında bire düştüğünü söyledi.

Öğretmen eksikliğinden dolayı özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların hiçbirinin okula gelemediğini kaydeden Yıldızlı, “Bizim çocuklarımızı zaten hayata eksik başladılar böyle devam etmelerini istemiyoruz..Bu okula sahip çıkılmasını istiyoruz” dedi.

ELCİL

Kıbrıs Türk Öğretmen Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de, bu çağda birleştirilmiş sınıflarda eğitim verilmesinin doğru olmadığını, özellikle Karpaz bölgesinin öğretmen eksikliğinden dolayı mağduriyet yaşadığını söyledi.

Karpaz bölgesindeki ilkokul ve okul öncesi eğitim kurumlarında 26 öğretmen eksiğinin bulunduğunu ifade eden Elcil, diğer taraftan 2016-2017 eğitim yılı için 6 özel eğitim öğretmeni istihdam edildiğini belirtti.

Ziyamet İlkokul Özel Eğitim Merkezi’nde iki özel eğitim öğretmenine ihtiyaç duyulduğunu, Gönyelide de özel eğitime ihtiyaç duyan 32 öğrencinin bulunduğunu kaydeden Elcil, 1430 öğretmen kadrosunun hepsinin dolu olduğunu, yapılması gereken yeni kadroların oluşturulup öğretmen istihdam edilmesi olduğunu söyledi.

ATAÖV

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Raif Ataöv ise Kumyalı İlkokulu’nda 14 birinci, 6 ikinci, 15 üçüncü, 5 dördüncü ve 10 beşinci sınıf, toplam 61 öğrencinin bulunduğunu, mevcut şartlarda 5 öğrencilik bir sınıfa bir öğretmen verme lüksünün bulunmadığını söyledi.

Mevcut düzenlemede öğretmenlerin çalıştığı yıllar arttıkça ders sayısının düştüğünü kaydeden Ataöv, bu düzenlemelerden dolayı öğretmen konusunda bir tıkanıklıkla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Yasada belirtilen kadroların da bugün dolu olduğunu kaydeden Ataöv, “Daha sonra kadro sayısına eğileceğiz” dedi.

Ataöv, Ziyamet İlkokulu Okul Aile Birliği’ne sınıf birleştirilmesi veya bir sınıfın öğrencilerinin Mehmetçik İlkokulu’na gönderilmesini önerdiklerini dile getirdi.
Editör: TE Bilisim