aliye Bakanlığı önündeki eyleme katılanlar “Okullara para yok camilere para çok”, “Sayın Bakan özel okulların ortağı mısınız?”, “Öğretmenlerin ödeneğini çalan hırsız hükümet”, “200 camiye 480 imam, öğretmen fuzuli”, “Geleceğe değil, gericiliğe yatırım”, “Tatar Çiçeğin, Zeren kimin memuru?”, “Devlet okullarını ve çocuklarımızı sahipsiz bırakmayacağız” yazılı pankartlar taşıdı.

Eyleme katılan Karşıyaka İlkokulu öğrencileri ve velileri de, “Bakanım duy sesimizi gönder öğretmenimizi”, “Öğretmensiz eğitim olmaz”, “Siz dünün çocukları idiniz biz yarının geleceği olacağız. Geleceğimizle oynamayınız”, “Eğitim hakkımız uyan halkımız”, “Üç öğretmen aldınız üç öğretmen istiyoruz”, “Eğitimde tasarruf olmaz” yazılı pankartlar taşıyıp “öğretmen isteriz” sloganları attı.

Bu arada Öğretmen Akademisi mezunu bir kişi de eyleme, üzerinde diplomasının asılı olduğu ve içinde salatalık bulunan bir alışveriş arabası ile katıldı ve “Diplomalı hıyara gel”; “Atanamayan öğretmen hıyarı” diye slogan atarak salatalık ayıkladı.

GÖKÇEBEL: “2 YILDIR ÖĞRETMEN İHTİYACININ YARISI BİLE KARŞILANMADI”

Eylemde konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, “Öğretmen sendikaları eğitim için, kamusal eğitimi nitelikli hale getirmek için uğraşırken, koltuk derdinde olanlar bunları umursamıyor” dedi.

Okullarda öğretmen, müdür, müdür muavini, hademe ve altyapı eksiklikleri bulunduğunu söyleyen Gökçebel, “2 yıldır öğretmen ihtiyacının yarısı bile karşılanmadı. Maliye Bakanı, TC Elçiliği, hükümet, Eğitim Bakanı tasarruf edin diyor. Öğretmen işsiz, çocuklar öğretmensiz” diye konuştu.

Maliye Bakanı Zeren Mungan’dan randevu istediklerini ancak alamadıklarını dile getiren Gökçebel, “Çok yoğunmuşlar… Sizin, geleceğimizden daha önemli ne işiniz var! Ülke geleceğine katkı yapmayacaksanız o koltukta işiniz ne..?” ifadelerini kullandı.

Gökçebel, işe alınan öğretmenlerin kadrolanmadığını ve eski öğretmenlerle yeni öğretmenler arasında ayrımcılık yapıldığını da söyledi.

“Savcılıktan görüş almışlar, yasa şöyle böyle diyorlar. Ey yasaya uymayan anlayış..! Yasa okumasını bilmiyorsan, öğretmen sana öğretecek” diyen Gökçebel, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’ne devam eden bir öğrenciyi yanına çağırarak, bu okulda kimya, matematik, fizik gibi derslerin boş geçtiğini belirtti.

Bu ders kayıplarının bir bölümünün öğretmen eksikliğinden, bir kısmının da beceriksizlikten kaynaklandığını ifade eden Gökçebel, “Hasta olan, ödeneksiz izne çıkan, hamile olan ve maaşı kesilen öğretmen yerine bir buçuk aydır öğretmen almama anlayışı var” dedi.

Yeni yasal düzenlemelerin ardından işe alınmış bir öğretmeni de yanına çağıran Gökçebel, 2011 sonrası işe alınan öğretmenlerin bazı haklardan mahrum bırakıldığını anlattı.

VAROĞLU: “ÖĞRETMENLER İŞ BEKLİYOR”

KTÖS Başkanı Güven Varoğlu da, hükümetin, değişim yapacağını ve “Göç Yasası”nı ortadan kaldırıp öğretmenlere haklarını vereceklerini söyleyerek seçildiğini, ancak bugün öğrencilerin ve öğretmenlerin eylem yapma noktasına geldiğini ifade etti.

Okullardaki öğrenci sayılarının ve her öğrenciye kaç öğretmen düşmesi gerektiğinin hesaplandığını,  fazla görülen öğretmenlerin yerinin değiştirildiğini dile getiren Varoğlu, öte yandan camiler ve ilahiyat koleji için para harcandığını söyledi.

Varoğlu, “Bir Eğitim Bakanı düşünün, İlahiyat Koleji açılışına gitti, ‘kendimi bu ortamda yabancı hissediyorum’ dedi. Çok doğru söyledi… Biz Kıbrıslı Türkler de artık bu topraklarda kendimizi yabancı hissediyoruz”  diye konuştu.

2011 yılından sonra işe başlayan öğretmenlere ders yılı hazırlık ücreti ödenmemesi konusunda  yasalara dayanarak açıklama yapıldığını dile getiren Varoğlu, öte yandan emekli bir bakanın yararlanması için yasa değişikliği yapıldığını öne sürdü.

Varoğlu öğretmenlerin iş beklediğini dile getirerek, sorunlar çözülene kadar çaba sarf etmeye devam edeceklerini söyledi.

Varoğlu, Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) ve Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ)’in de eyleme destek verdiğini söyleyerek teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim