Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan ve Gökhan Altıner'in hazırlayıp sunduğu Sabah Postası isimli programa konuk oldu.

"ŞAMPİYON MELEKLERİMİZ DOLAYISIYLA ACIMIZ BÜYÜK"

Türkiye’de 6 Şubat tarihinde yaşanan depreme işaret eden Üstel, “51 bin küsür insan hayatını kaybetti... Biz 49 insanımızı kaybettik 35’i şampiyon meleklerimiz dolayısıyla acımız büyük” dedi.

Üstel, hayatını kaybedenlere rahmet ailelerine ise sabır dilediğini söyleyerek, ilk günden beri Türkiye’ye ne konuda ve nasıl yardım edebiliriz düşüncesinde olduklarını ifade etti.

“Ülkemiz adına tüm insanlarımızın yardımlarını gönderdik, arama kurtarma ekiplerimizi gönderdik... Başka ne yapabiliriz diye düşündük çünkü çok büyük bir felaket yaşandı” ifadelerini kullandı.

Ekonomik platform ve dayanışma platformu oluştuğunu dile getiren Üstel, prefabrik ev yapımı için sözlşeme yaptıklarını bin evin, 500 tanesinin hükümet olarak üstlenildiğini kaydetti.

“DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERİN HARÇLARI, ÜNİVERSİTELER TARAFINDAN KARŞILANDI”

Üstel, “11 ilde bizim üniversitelerimizde okuyan 11 bin öğrencimiz var. Öğrencileri getirmek için adımlar attık” şeklinde konuşan Üstel, üniversitelerinde büyük fedakarlıklar yaptığını depremzede öğrencilerin harçlarını okullar tarafından karşılandığını dile getirdi.

Bilim insanlarının ise Kıbrıs’ta deprem olabilir şeklinde konuştuğunu ifade eden Üstel, bunu zaten bildiklerini Kıbrıs’ta geçmişte de depremler olduğunu söyledi.

“Ülkemizde bu konuda önlemler alınırdı ama bundan sonraki süreçte çalışmalar yapmak gerek” diyen Üstel, bir kaynak oluşturmaları gerektiğini düşündüklerinden bahsetti.

“OKULLARIMIZI TEST ETTİK VE BAZI BİNALARIN DEPREME DAYANIKLI OLMADIĞINI GÖRDÜK”

Bütün bunları yaparken depremde hayatını kaybeden çocukların acısının hep içlerinde olduğuna değinen Üstel, “Okullarımızı test ettik ve gördük ki bazı binalar dayanıklı değil hemen tedbir aldık” dedi.

Prefabrikler yaptıklarını ifade eden Üstel, sıfırdan okul yapılması için çalışmalar başlattıklarını dile getirdi.

Kaynak için bir yasa yaptıklarını ve meclise getirdiklerinin de altını çizen Üstel, bir AD-HOC komite kurulduğunu ve ilgili yasayı bitirerek bir takım çevrelerle istişare ettiklerini kaydetti.

“KAYNAĞIN TAMAMI EĞİTİME, SAĞLIĞA, SİVİL SAVUNMAYA VE İTFAİYEYE GİDECEK”

Depremden kaynaklı maaş kesintilerine işaret eden Üstel, “Herkes için kayıp getirmeyecek ve kaynağın tamamen eğitime, sağlığa, sivil savunmaya, itfaiyeye gideceğini söyledik” şeklinde konuştu.

“MAAŞ KESİNTİLERİ GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖREDİR”

Yaptıkları depremden kaynaklı maaş kesintileri ile ilgili yasada, gönüllülüğün esas olduğuna vurgu yapan Üstel, “15 bin TL altında maaş alanlara kesinti yok... 15 bin TL ile 55 bin TL arası maaş alanlardan yüzde 2 kesilecek 1 aylağına... İstemeyenler ise 15 gün içerisinde Maliye Bakanlığı’na dilekçe verebilir” ifadelerini kullandı.

Az alandan az keseceklerini çok alandan ise çok keseceklerini kaydeden Üstel, “55 bin TL ve 75 bin TL arasında maaş alanlardan da yüzde 2 kesilecek, 75 bin TL ve yukarısından ise yüzde 5 kesilecek” diyerek, bu kişilerinde kesintilere mecbur bırakılmadığını söyledi.

Bütçeden kısıtlamalar yaptıklarını vurgulayan Üstel, ek vergilerden de bir rakam biriktirdiklerini ve  ortalama ‘1 milyar’ civarında bir rakam toplamayı beklediklerini dile getirdi. Üstel, “Toplanan para tamamen okullarımıza ve denetleme komitesinden çıkacak öncelik sırasına göre aktarılacak” dedi.

‘Hükümete güvenmiyoruz’ şeklinde bir seromoni çıktığını dile getiren Üstel, bunu söyleyenlerin neye dayanarak bu şekilde konuştuklarını sorguladı.

“Senelerdir Cumhuriyet Meclisi’nin raflarında kalan yasaları biz geçirdik” şeklinde konuşan Üstel, söyledikleri her şeyi yaptıklarının özellikle altını çizdi.

“YARIN FUAT OKTAY İLE MALİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALAYACAĞIZ”

Yarın Türkiye Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay’ın Kıbrıs’a geldiğini ifade eden Üstel, “2022-2023 Mali İş Birliği Protokolü bitecek 2023-2024 Mali İş Birliği Protokolü imzalanacak” dedi.

Üstel, Türkiye’nin yaşamış olduğu deprem felaketine rağmen Mali İş Birliği Protokolü’nü aksatmadıklarını ve istedikleri rakamları koyduklarını kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel sözlerine şu şekilde devam etti:

“Güzelyurt hastanesi’ni de protokole koyduk, Girne Hastanesinin bütün mefruşatını, Karpaz Hastanesi senelerdir konuşuluyor ancak sağlık ocağı bile yok... Kısmetse önümüzdeki dönemde yapacağız. Türkiye siz yapabildiğinizi yapın biz de istediğiniz kadarını yapacağız dedi, ben buradan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yürekten teşekkür ediyorum... Mali İş Birliği Protokolü’nün içeriğini halkımız ile de paylaşacağız. Türkiye bize her türlü mali desteği verdi. 500 yataklı hastanenin de ihaleye çıkılması için startı verildi.” 

Hafta sonuna kadar yer yer sağanak bekleniyor Hafta sonuna kadar yer yer sağanak bekleniyor

Editör: Haber Merkezi