K.T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve KTEZO Güzelyurt – Lefke ilçesi’nin birlikte düzenlemiş olduğu toplantı dün gerçekleşti. Esnaf ve Zanaatkarların katılımının yüksek olduğu toplantıya, bölge üretici birlikleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanısıra, bölge Milletvekilleri de katıldı. Toplantı KTEZO Güzelyurt – Lefke İlçesi Sözcüsü Ali Volkan’ın bölge sorunlarını ifade eden konuşmasıyla başladı. Ali Volkan konuşmasında kar topu gibi büyümeye başlayan sorunların 1990’lı yıllardan bugüne sürdüğünü, Kıbrıs sorunu yanında, kötü yönetimlerin de buna neden olduğunu belirtti. Yaşananların kader olmadığını, birlikte ve bilinçli bir hareketle sorunların asgariye çekilebileceği mesajını veren Volkan, yapılan toplantının umut verici olduğunu ortaya koydu.

Ardından konuşmasını yapan KTEZO başkanı Hürrem Tulga, umutsuz olunmamasını, iyinin de kötünün de insanların eseri olduğunu vurguladı. Örneklerle konuşmasını sürdüren Tulga, narenciye’de 10 bin ton ürünün dalında kalmasının turizmde, yerli pazarda meyve suyu tüketiminin sağlanmasıyla rahatlıkla sorun olmaktan çıkarılabileceğini, bu yolla ekonominin toplumsal kalkınmanın sağlanabileceğini ifade etti. Bunların niçin yapılamadığını da sorgulayan Hürrem Tulga, ambargo, kısıtlılık, tanınmamışlıktan hergün söz edildiği halde, en azından üretilebilen, üretilen ürünlerin tüketimini yapmak için politika geliştirilmediğini vurguladı. Kalite ve standartları da gözeterek, ülkede üretilen tüm ürünler için gerekirse fon konmasını savunarak, bu fonun ilgili üretim alanının geliştirilmesinde kullanılmasını talep etti.

Bölge Esnaf, Zanaatkarlar ve Milletvekillerinin de görüşlerini dillendirmesiyle süren toplantıda, üniversite; kent ilişkisinin sağlanması, bu noktada taşımacılığın sistemli bir şekilde ele alınması, kent çarşı alanlarını çekim merkezi olacak şekilde ele alınması, Pazar yerlerinin denetimi yanında, kent çarşı alanlarının, sigorta, vergi, kredi sorunlarının derhal çözümlenmesi en çok öne çıkan konular oldu.

Toplantı sonunda, önümüzdeki 10 gün içerisinde bölge Vergi,Sigorta, Çalışma, Tarım dairelerinin temsilcilerinin yanısıra Maliye bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı , Tarım ve Doğal kaynaklar bakanlığının temsilcilerinin de katılacağı kitlesel yeni bir toplantı yapılmasına karar verildi. Ayrıca organizasyon ve örgütlenme çalışmalarını sürdürmek ve tamamlamak üzere 12 kişi belirlendi.

 
Editör: TE Bilisim