Ünsal, Güney Kıbrıs’a gönderilen tüm tarımsal ürünlerin AB uzmanlarınca denetlendiğini, denetimden geçmeyen hiçbir ürünün sınırı geçemediğini de hatırlattı.

Ünsal, Rum Patates Üreticileri Koordinasyon Örgütü Başkanı Nikos Vasilas’ın “KKTC hükümetinin ürün yetiştiricilerine verdiği teşvik priminin haksız rekabet yarattığı ve Kuzey’den Güney Kıbrıs’a giden ürünlerde yasaklanmış ilaçlar kullanılmış olabileceğine” ilişkin iddialarını  yazılı açıklamayla yanıtladı.

Rum tüccarın KKTC’den yasal yollarda patates ithal etmesi üzerine Güney Kıbrıs’ta başlatılan kampanyaya dikkat çeken Ünsal,  AB’da yasaklanmış herhangi bir tarımsal ilacın KKTC’ye ithalinin yasak olduğunu vurguladı. Ünsal, “AB’da kullanılmayan ilacın KKTC’de üretilen ürünlerde kullanılması mümkün değil” dedi.

Ünsal, Yeşil Hat Tüzüğü kuralları gereğince Güney Kıbrıs’a gönderilen tüm tarımsal ürünlerin AB uzmanlarınca denetlendiğine, denetimden geçmeyen ürünün sınırı geçemediğine de dikkat çekti.

Patates ürününün de aynı şekilde AB uzmanlarınca denetlenip mühürlendikten sonra gönderilebildiğini anlatan Ünsal, bu çerçevede AB Uzmanı Bartel De Muynck’ın 25–26 Eylül’de ve bugün denetimler yaptığını vurguladı.

Ünsal, “Vasilos’un ifadeleri AB uzmanlarına duyulan güvensizliği ortaya koymaktadır” dedi.

“HÜKÜMETİN VERDİĞİ DESTEK AMBARGOLARIN SONUCU”

Tarım Dairesi Müdürü Ünsal, Rum Patates Üreticileri Koordinasyon Örgüt Başkanı Nikos Vasilas’ın, ”KKTC hükümetinin ürün yetiştiricilerine verdiği teşvik priminin haksız rekabet yarattığına” ilişkin iddialarını yanıtlarken de, KKTC hükümetinin ihracata verdiği desteğin, ülkeye uygulanan ambargolar nedeniyle oluşan maliyet farkının giderilmesine yönelik olduğunu vurguladı.
Ünsal, Rum yönetimi tarafından uygulanan ambargolardan oluşan maliyet farkını gidermeye yönelik üreticilere verilen desteklerin Kuzey ve Güney arasında haksız rekabet koşulları oluşmasına neden olmasının mümkün olmadığını da ekledi.

KKTC’den patates alan ve bunu yasal yollarla ihraç eden Rum tüccar, Güney Kıbrıs’ta aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup tarafından protesto edilmişti.

Editör: TE Bilisim