Gazimağusa Belediyesi’nin bu yıl 17.’sini düzenlediği Uluslararası Mağusa Kültür-Sanat Festivali’nde, hit şarkılarını bir arada toplayarak 30 yıllık kariyerini özetlediği 'Un Ramo De Rosas (Bir Gül Demeti)' albümünün dünya turnesi kapsamında ünlü sanatçı Lus Casal yarın (9 Temmuz) saat 21:00’da Salamis Antik Tiyatro’da sahneye çıkıyor.

Pedro Almodovar'ın “Yüksek Topuklar” filminin unutulmaz sesi Luz Casal 'La Pasion (Tutku)' albümü ile Latin Amerika’nın en güzel şarkılarını hayranları ile buluşturup büyük bir başarıya imza attıktan sonra 'Piensa En Mi', 'Gracias A la Vida',' Historia De Un Amor','Amado Mio', 'Entre Mis Recuerdos' ve '18 Anos' gibi ölümsüz hit şarkılarını bir arada toplayarak 30 yıllık kariyerini özetlediği 'Un Ramo De Rosas (Bir Gül Demeti)' albümünün dünya turnesi kapsamında Mağusa’ya geliyor. 2009 yılında Fransa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan devletin Sanat Nişanı ile ödüllendirilen Luz Casal, İspanya dışında da çok seviliyor. Luz Casal, 2011'de çıktığı dünya turnesi kapsamında Kanada, Bahreyn, Yunanistan, Portekiz, Fas, Tunus, Belçika, Monako, Avusturya, İsviçre, Şili, Kolombiya, Meksika'da konserler verdi.

İlk single çalışması olarak El Ascensor (Asansör) yayınlanır yayınlanmaz 1980 yılında Eleştirmenler Özel Ödülü’nü kucaklayan sanatçı 2 yıl sonra ilk albümü yayınlandığında İspanyol müzik arenası için yeni bir tarz doğurdu. İlk albümünün şarkıları Ciudad Sin Ley (Kanunsuz Şehir) ve No Aguanto Más (Daha Fazla Dayanamayacağım) çoktan birer hit olmuşlardi.

Sanatçı bu albümündeki Eres Tú (Sensin) adlı aşk şarkısıyla müziğinin çeşitliliği konusunda da ipucu vermeye başladı. Sanatçı ikinci albümü Los Ojos del Gato (Kedinin Gözleri) yayınlandıktan hemen sonra İspanya’nın en ünlü turnelerinden biri olanEl Rock De Una Noche De Verano’dasahneyi İspanyol rock müziğinin ünlü isimleri Leño ve Miguel Ríos ile paylaştı.

1985 yılında Luz III adını verdiği albümü de Rufino ve Hechizado gibi şarkılarla ününe ün katan sanatçı,1989 yılında yayınladığı Te Dejé Marchar (Gitmene İzin veriyorum) ve No Me Importa Nada (Hiç Bir ŞeyUmrumda Değil) şarkılarıİspanyol müziğinin en önemli şarkılarından ikisi olarak gösterilmeye başlandı. Bu noktada Pedro Almodóvar’ın teklifiyle yönetmenin Tacones Lejanos (Yüksek Topuklar) filminde bir Agustín Lara klasiği Piensa En Mí (Beni Düşün) ve Mina şarkısı Un Año De Amor (Bir Aşk Yılı) şarkılarını söyleyince uluslararası ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi. Bir yandan Fransa’da da başarılı olmaya başlayan sanatçı birbirinden ünlü festivallerle ününü Güney Amerika’ya kadar taşıdı. 1995 yılında yayınladığı Como La Flor Prometida (Söz vermiş çiçek gibi) albümü 800,000 kopyadan fazla satarak kariyerinin en başarılı albümü oldu. Sanatçının son stüdyo albümü La Pasión (Tutku) Latin Amerika’nın en büyük şarkılarına güzel bir yolculuk yapıyor. Luz Casal 'La Pasion' albümüyle Fransa ve İspanya’da 300.000'den fazla satarak haftalarca listelerde bir numara oldu. Los Angeles’ta kayıtları yapılan albüm ülkemizde de yayınlanırken, albümü ünlü caz plak şirketi Blue Note Amerika’da da yayınladı.

Festivalin finali 15 Temmuz’da Natalie Maria Cole konseri ile yapılıyor

Kurumsallaşan yapısı, uluslararası boyutu ve sanat kalitesi ile tüm Kıbrıs adasının kendi alanında en büyük festivali durumuna gelen 17. Uluslararası Mağusa Kültür-Sanat Festivali, 11 Temmuz’da yerli gruplarımızdan Erkan Erzurumlu ve Grubu’nun konserinin ardından 15 Temmuz’da Amerikalı sanatçı Natalie Maria Cole konseri ile sona eriyor.


Editör: TE Bilisim