Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Cumhuriyetçi Türk Partisi ile Ulusal Birlik Partisi Hükümeti’nin AKSA şirketine, yasak olmasına rağmen yüzde 3.5 oranında kükürt içeren yakıtı tahliye etmesi için onay vermesinin, hükümetin acizliğinin ve halkın sağlığına önem vermediğinin en somut göstergesi olduğunu ileri sürdü.

TDP ülkede kesintisiz elektriğe ihtiyaç olduğunu, ancak temiz hava ve buna bağlı olarak sağlık koşullarının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı ve siyasi irade olması halinde de hem kesintisiz elektriğin hem de temiz ve sağlıklı havanın mümkün olabileceğini ifade etti.

TDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, hükümetin, toplumu zehirli havaya mahkum ettiği savunuldu.

KKTC’de yenilenebilir enerji rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin artırılması gerektiği kaydedilen açıklamada, yenilenebilir enerji santrallerinin kurulmasının devlet politikası olması ve teşvik edilmesi gerektiği vurgulanan TDP açıklamasında, hava kalitesinin, çevre ve insan sağlığı ile direkt ilgili olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Ercan Havalimanı’nın devredilmesinin ardından yaşanan gelişmeler ile AKSA özelindeki gelişmelerin, özelleştirmeleri bugüne kadar sihirli formül olarak dayatan anlayışın, Kıbrıs Türk halkını nereye sürüklediğinin göstergesi olduğunu da kaydedildi.

İDRİS : “HÜKÜMET TOPLUMU ZEHİRLİYOR”

Açıklamada, TDP Genel Sekreteri Asım İdris’in yakıt konusuyla ilgili olarak TDP Çevre ve Doğal Kaynaklar Komitesi’nin bu konuda bir çalışma yaparak raporu Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) ilettiğini belirttiği de yer aldı.

Yüzde 1’in üzerinde kükürt ihtiva eden yakıtın ülkeye sokulmayacağıyla ilgili olarak daha önce de kararlar alıp bunların iptal edildiğini hatırlatan İdris, Çevre Koruma Dairesi’nin, AKSA Elektrik Santralinde geçtiğimiz Aralık ayında yaptığı incelemede azot oksit ve kükürtdioksit arıtma sistemlerinin devre dışı kaldığını tespit ettiğini savundu. İdris, “Söz konusu şirket, tıpkı devletin Teknecik’e filtre takmayarak yaptığı gibi toplumu zehirliyor, hükümet ise buna boyun eğiyor” dedi.

Bilimsel araştırmalara göre azotoksitin ciğerleri tahrip ettiğini, düşük dozda bronşite ve daha yüksek dozda alındığında ise ölümlere neden olabileceğini belirten İdris, bir azot oksit olan nitrojen dioksit (NO2) solunmasının da kalp, akciğer ve karaciğer rahatsızlıklarına ve solunum yolu hastalıklarına, bilinç kaybına kadar varan ciddi hastalıklara yol açtığını da kaydetti.

İdris, Fosil yakıt kullanan elektrik santrallerine baca gazı filtrasyon ve arıtma sistemlerini kurarak sadece kükürt dioksit değil, azot oksitler, karbon monoksit, ozon, hidrokarbonları ve patikül maddelerin de kontrol altına alınmasının elzem bir gereklilik olduğunu da ifade etti. 
Editör: TE Bilisim