Lefkoşa’dan Anadolu Ajansı’nın canlı yayınına katılan Oktay, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki duruşunun net olduğunu söyledi.

Oktay, “1571’den beri bizim olan bir adadan bahsediyoruz” diyerek Kıbrıs Türklerinin var oluş mücadelesine işaret etti.

Kıbrıs Türklerinin kendi bölgelerinde KKTC adıyla devletini kurduğunu, bağımsız bir yapıları olduğunu ifade eden Oktay, 50-60 yıldır görüşmelerin oyalama taktiği olduğunu, çözümsüzlüğün çözüm haline getirildiğini, Kıbrıs Türklerinin asimile edilmesinin, yok edilmesinin, etnik temizliğin hedeflendiğini söyledi.

Erhürman: Sayın Tatar’ın bir söylediği, diğer söylediğini tutmuyor Erhürman: Sayın Tatar’ın bir söylediği, diğer söylediğini tutmuyor

“Türkiye Cumhuriyeti  olarak buna müsaade etmeyiz” diyen Oktay, 60 yıl süren federal çözüm çabalarına artık yeter diyerek yeni bir öneri sunduklarını, dada Güney Kıbrıs Rum kesimi ve KKTC olduğunu, bu iki yapının konuşması gerektiğini belirtti.

“Egemen eşit statü olarak tanınan bir yapı olması lazım. Gerçek çözüm budur” diyen Oktay, adanın zenginliklerinin de adada yaşayan Türk ve Rumların refahı için kullanılacağı bir çözüm önerdiklerini söyledi.

Oktay, “Ama buna ısrarla yanaşmak istemeyen Rum kesimi var” dedi.

Editör: Haber Merkezi