Latif Akça, Türkiye’deki yerel yönetimleri gezerek Kıbrıs’ta gelinen son durumla ilgili bilgilendirme ziyaretleri yaptıklarını anlattı. Akça, “Kıbrıs Türklerine Annan Planına ‘evet’ denmesi için türlü yalanlar söylendiğini fakat 10 yılda verilen sözlerin hiç birinin yerine getirilmediğini vurguladı. Bu yüzden halkın morali çöktü ve siyasete inancı kalmadı.Türkiye’nin de adadaki politikasının yanlış olduğunu vurgulayan Akça Türkiye bir an evvel Kıbrıs Politikasını bir daha gözden geçirmelidir dedi.

Akça AİHM kararlarının aleyhte sonuçlanarak Türkiye’nin cezalandırılmasına anlam veremediği gibi ne Türkiye’nin ne de KKTC devletinin bu konuda hiçbir dava açmadığını belirtti.AP milletvekilliği seçimlerini de değerlendiren Akça Rum yönetiminin Türk seçmenleri kendi seçmen listesine kaydetmesi OSMOSİS’dir.Rum yönetimi, AP tarafından gelen baskıları savuşturmak ve kendi egemenliğini dayatmak için insiyatif alarak ezber bozan bir adım attı: Türk seçmenleri kapsayan seçmen listesi hazırladı ve bu seçmenlerin kurulacak ayrı bir sandıkta oy kullanması için yasal düzenleme yaptı. Bu, Kıbrıs Türk Halkına, egemenliğimize, bağımsızlığımıza, devletimize, ayrı, eşit kimliğimize yönelik ağır bir saldırıdır dedi.

Biden’in adaya yaptığı ziyaret hakkında Biden’in yasadışı Rum yönetimini “ tanıdığımız tek meşru Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak nitelerken, bu gayrı meşru devleti “stratejik ortak” ilan ederken, KKTC Devletini yok sayması mı eşit yaklaşım?Biden’in Rum bayraklarına itiraz etmezken, Anastasiadis ve heyetiyle Rum Başkanlık sarayında ve Rum bayraklarının önünde görüşürken; Cumhurbaşkanı Eroğlu’na “Kıbrıs Cumhuriyeti içindeki Türk cemaati lideri” muamelesi yapması, Rum tarafının şartlarını ABD şartları olarak dayatarak, Cumhurbaşkanlığı şeref salonunda görüşmeyi reddetmesi, görüşmeyi kabul ettiği ikametgahta bayraklarımızın olmamasını şart koşması mı eşit yaklaşım?

Maalesef bu görüşmelerde Türkiye’nin telkini var diyen Akça Sayın Davutoğlu yaptığı açıklamada Joe Biden’in adaya ve KKTC’ye gelişinin çok önemli olduğunu iki tafada eşit davrandığını ifade etmesinin talihsiz bir açıklama olduğunu vurgulayarak bu mu eşit yaklaşım diye sordu.
Kıbrıs davasında Türk milletinin alanda kazanıp, masada kaybettirilmeye çalışıldığını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “Rauf Denktaş’ın mirasının Kıbrıs’ta yaşatılması, davanın gelecek nesillere iyi anlatılması, bizim tezlerimiz doğrultusunda bilgi aktarılması, yaşatılması ve yüceltilmesi gerektiğine inanıyoruz. İnşallah sizin bu çalışmalarınız önemli katkı koyar.”

Türkiye’nin inisiyatif alarak Kıbrıs meselesini aracı olmadan, Yunanistan’la direkt görüşerek çözmesi gerektiğini aktaran Sözlü, “Söz konusu gaz rezervlerini başkalarının sömürmesine izin verilmemelidir. Böyle bir yol takip edilmeli. ABD bu konuda inisiyatif aldı ve eminim ki bu süreçte Kıbrıs meselesi tahrik edilecektir.” ifadelerini kullandı.
 
Editör: TE Bilisim