Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ülkedeki bankaların iş adamlarına ve krediye ihtiyaç duyanlara tapu farkı gözetmeden kredi sağlamasını temenni etti.

Kuzey Kıbrıs’ta 1955’ten bu yana hizmet veren Türkiye İş Bankası’nın Taşkınköy şubesinin açılışında konuşan Eroğlu, “Bütün tapular KKTC hükümeti tarafından veriliyor. Bütün bankaların ipotek alırken bu gerçeği göz önünde bulundurması samimi arzumuzdur” dedi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, Türkiye İş Bankası’nın önümüzdeki dönemde tapular arasında ayrım yapmadan kredilendirmeye gitmesini diledi.

Kuzey Kıbrıs’ta 1955’ten bu yana hizmet veren Türkiye İş Bankası 15. şubesini Lefkoşa’nın Taşkınköy bölgesinde açtı.

Açılış törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Kadri Fellahoğlu, bazı milletvekilleri, iş adamları, bürokratlar, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, banka yetkilileri, çalışanları ve bölge halkı katıldı.

15 ŞUBE, 174 ÇALIŞAN

Açılış töreninde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kuzey Kıbrıs’ta 15 şubelik geniş bir ağ kurduklarını belirterek, çalışan sayılarının 174’e ulaştığını ifade etti.

Türkiye İş Bankası’nın 1955’te ilk şubeleşme çalışmalarına Lefkoşa’da başladığını hatırlatan Adnan Bali, KKTC’de faaliyet gösteren İş Bankası şubelerinin aktif büyüklüğünün 2012 yılsonu itibariyle 1. 4 milyar TL’yi aştığını belirtti.

Bali, “Aynı dönem itibarı ile Kuzey Kıbrıs’taki şubelerimizin kredi hacmi 568 milyon TL’ye, mevduat hacmimiz ise 770 milyon TL’ye ulaşıyor. Kuzey Kıbrıs’ın gelişimine olan katkılarımız sadece ödediğimiz vergilerle, istihdamla ve yarattığımız iş hacmiyle de sınırlı kalmıyor. KKTC’deki birçok üniversitede fiziki varlığımızla bulunuyoruz” dedi.

Türkiye Satranç Federasyonu sponsorluğunun yansıması olarak Kuzey Kıbrıs’ta satrancı desteklediklerini de belirten Adnan Bali, “Karneni Göster Kitabına Al Kampanyası” ile geçen yıl KKTC’de 14 bin kitap dağıttıklarını anımsattı.

Adnan Bali, Türkiye’de tamamlanan 81 İlde 81 Orman Projesi’nin ardından KKTC’de de 22 hektarlık sahada İş Bankası Ormanı kurduklarını ifade ederek, sosyal ve kültürel hayattaki faaliyetlerini sürdüreceklerini belirtti.

“BAŞARILARI BİZİ DE GURURLANDIRIYOR”

LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu da, 1955 yılında Kıbrıs’ta açılan Türkiye İş Bankası’nın Kıbrıslı Türklerle aynı kaderi ve geçmişi paylaştığını kaydederek, bunun manevi öneminden bahsetti.

Fellahoğlu, küreselleşen dünyaya ayak uyduran İş Bankası’nın başarılarının Kıbrıs Türk halkını da gururlandırdığını ifade etti.

“KKTC’YE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİYOR”

Maliye Bakanı Ersin Tatar da, Türkiye İş Bankası’nın topladığı mevduatı daha fazla krediye dönüştürerek KKTC ekonomisine önemli katkı sağladığını dile getirerek, banka yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür etti.

İş Bankası’nın Maliye Bakanlığı’na ödediği vergilere değinen Tatar, “Vergilerin giderek artmasını temenni ediyorum” dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından bugün düzenlenen KKTC’de köklü şirketlerin finansmana erişiminin nasıl ileriye götürüleceği konusunun irdelendiği “Küreselleşme Işığı Altında TC ve KKTC Ekonomileri ve Sermaye Piyasaları” konulu panelin sonuçlarını da değerlendiren Tatar şunları ekledi:

“Memnuniyetle belirtmek isterim ki panelde verilen mesajlarda İstanbul gibi önemli bir finans merkezinin KKTC’ye bakış açısı değişiyor, çünkü ülkemiz kabul görüyor. Türkiye Cumhuriyeti ile yaptığımız toplantı, işbirliği ve ekonomik işbirliği protokolünün sağlıklı şekilde ilerlemesi buraya güveni artırıyor.”

Tatar, İş Bankası’nın giderek düşen faizlerle uzun koşullarda kredi vermesinin finansmana erişim konusuna önemli katkı koyduğunu belirtti.

“FİNANSMANA ULAŞMAK KUZEY KIBRIS’TA ÖNEMLİ BİR SORUN”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, İş Bankası’nın KKTC’de olmasını bir kazanç olarak değerlendirerek, bankanın uluslararası marka niteliğinde olduğunu söyledi.

Gerek kurumsallaşma, gerekse hizmetleri ile Türkiye İş Bankası’nın sektörde önemli yer ettiğini kaydeden Akça, Kuzey Kıbrıs’taki en önemli sorunun finansmana erişimde yaşandığını söyledi.

“TAPULAR ARASINDA AYRIM YAPILMASIN”

Bankaların ve banka dışındaki diğer kurumların ekonomiyi kalkındıracak büyük yatırımlara kredi temin edemediğini ifade eden Halil İbrahim Akça, “Bazı firmalar borsa ile finansmana erişme yolu arasa da geleneksel olan firmaların finansmana banka yolu ile erişmesidir. İş Bankası’nı bu konudaki çalışmalardan ötürü tebrik ederim” diye konuştu.

Akça, Türkiye İş Bankası’nın önümüzdeki dönemde tapular arasında ayrım yapmadan kredilendirmeye gitmesini, uzun vadeli yatırım kredilerine ağırlık vermesi diledi.

“İŞ BANKASINI HER ZAMAN MİNNET VE ŞÜKRANLA ANARIM”

Başbakan İrsen Küçük de, KKTC’nin gelişen ekonomisinde bankacılık sektörünün de yer almasının umut vaat ettiğini kaydetti.

Küçük, Türkiye İş Bankası’nın Kıbrıs’ta şube açmasının tarihi bir önem taşıdığını ifade ederek, 1950’li yıllardaki zorlukları ve bankanın o yıllarda Kıbrıs Türk halkına sağladığı katkıları anımsattı.

İş Bankası’nı genç işadamlarının kredi ihtiyaçlarını karşılayan bir banka olarak hatırladığını ifade eden Küçük, “O yıllarda Kıbrıs Türk halkı hem morale hem de yatırıma ihtiyaç duyuyordu. 1958’li yılları yaşayan Bir Kıbrıslı Türk ve Lefkoşalı olarak bankanın ülke ekonomisine katkılarını hatırlamamak mümkün değil. Bu nedenle İş Bankası’nı her zaman minnet ve şükranla anarım” dedi.

Küçük, bankanın Kıbrıs Türk halkına verdiği kredileri ve yerli personel istihdamı destekleyen çalışma politikalarını takdirle izlediğini söyleyerek, banka yetkililerini ve çalışanları kutladı, yeni şubenin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

“MÜCAHİT BANKA…”

Meclis Başkanı Hasan Bozer de, Türkiye İş Bankası’nı milli mücadeleye destek veren “Kıbrıs mücahidi bir banka” olarak niteledi.

Bozer, bankanın milli mücadele yıllarında özel görevler üstlendiğini, ancak bunları açıklamasının mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye İş Bankası’nın dünyada itibar kazandığını ifade eden Bozer, “Birçok komşu ülke İş Bankası’nın kendi ülkelerinde şube açmasını talep ediyor” dedi.

“MİLLİ BİR BANKA…”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, İş Bankası’nı lise yıllarında tanıdığını, bankanın o yıllarda genç iş adamlarına kredi sağladığını anımsattı.

Türkiye İş Bankası’nın KKTC’de önemli işler yaptığının altını çizen Eroğu, “Özellikle 1950’li yılların ikinci yarısında, 1960’lı yılların başında, sonradan tanıdığımız bazı kişilerin banka memuru adı altında özel görevlerde bulunduğunu biliyorum. Çünkü bu kişilerin bir kısmını şahsen tanıma şansım oldu” dedi.

İş Bankası’nın milli bir banka olduğunu dile getiren Eroğlu, bankanın başarılı faaliyetleri sayesinde dünya ülkelerinde Türkiye’nin reklâmını yaptığını söyledi.

İş Bankası’nın KKTC’de açtığı şubeler ile önemli istihdamlar yaptığına değinen Eroğlu, verilen kredileri olumlu değerlendirerek iş kuranların da istihdam alanı yarattığını vurguladı.

“TAPU FARKI GÖZETMEKSİZİN…”

Eroğlu, ülkedeki bankaların KKTC iş adamlarına ve krediye ihtiyaç duyanlara tapu farkı gözetmeden kredi sağlamasını da temenni etti.

Derviş Eroğlu, “Şu tapu kabul edilir, bu tabu kabul edilmez” gibi ikili anlayışların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ederek, “Bütün tapular KKTC hükümeti tarafından veriliyor. Bütün bankaların ipotek alırken bu gerçeği göz önünde bulundurması samimi arzumuzdur” diye ekledi. 
Editör: TE Bilisim