2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Tarihin en kötü, en başarısız hükümeti maalesef Türkiye tarafından destekleniyor” dedi. Talat, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’taki iktidara destek olmasının normal olduğunu ancak UBP’nin başkanının kim olacağıyla ilgili müdahaleleri doğru bulmadığını kaydetti.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendiren Talat, başkent Lefkoşa’ya ülkenin her yerinden insanlar geldiğine işaret ederek, Lefkoşa’nın önemini vurguladı ve sorunların hiç bekletilmeden çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Talat, ancak “hükümetin olmaması nedeniyle Belediyede ortaya çıkan hiçbir soruna el atılamadığını” kaydederek, Belediyede çok uzun zaman önce erken seçime gidilmesinin şart olduğuna, ancak şimdiki aşamada sürüne sürüne seçim arifesine gelindiğini belirtti.

“EN KÖTÜ, EN BAŞARISIZ”

“Tarihin en kötü, en başarısız hükümetinin, maalesef, Türkiye tarafından desteklendiği bir gerçektir” diyen Talat, gözlemlediği kadarıyla Türkiye ile Eroğlu’nun ilişkilerinin iyi olmadığını ve bu yüzden Eroğlu’na karşı Hükümetin desteklendiğini söyledi.

Talat “Ancak bu doğru mu? Değildir. Türkiye bu kadar küçük işlerle uğraşmamalıdır” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ TARAF YAPTILAR”

Büyük ülke olarak Türkiye’nin iktidara destek olmasının normal olduğunu belirten Talat, “Benim itirazım, UBP’ye kimin başkan olacağı konusunda yapılan müdahalelerdir” diye konuştu.

Talat, 2004’ten 2009-2010’a kadar Türkiye ile KKTC arasında neredeyse hiçbir önemli sorun yaşanmadığını belirterek, bir de şimdiki ortama bakılmasının istedi. UBP zihniyetinin kendi yapamadıklarını ya da kötü yaptıklarını Türkiye’nin üstüne yığmaya çalıştığını söyleyen Talat, UBP’nin daha da ileri giderek Türkiye’yi kendi iç kavgasına bile taraf yaptığını kaydetti.

TAŞIMA SUYLA…

Muhalefetle ilgili bir soruya yanıt veren Talat, muhalefetin muhalefet yapmaktan başka bir durumu olmadığını belirterek, ancak bugünkü durumun başka ülkede olması halinde böyle bir hükümetin çok kısa sürede gideceğini belirtti. Talat, “bizde taşıma su ile değirmen döndürülüyor” diyerek, bu nedenle muhalefetin de istenildiği gibi etkili olamadığını anlattı.

Talat, bu aşamada, uygun koşullar oluşuncaya kadar, yapılması gerekenin, Kıbrıs Türk halkının tükenmemesi, kimliğinin erozyona uğramaması için, halkı canlı tutmak olduğunu kaydetti.

“BÖYLE BİRŞEY OLMAZ”

2. Cumhurbaşkanı Talat, Lefkoşa’nın koktuğunu, ülkenin perişan olduğunu ama yapılan bazı anketlerde UBP’nin hala birinci parti çıktığına dikkat çekti ve “Böyle bir şey olamaz” dedi. 2. Cumhurbaşkanı Talat, bunun sosyo-psikolojik bir durum olduğunu ve bilimsel bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

“PARALARIN NEREYE HARCANDIĞINI BİLMEK TÜRKİYE’NİN HAKKI”

Vatandaşlardan gelen soruları da yanıtlayan Talat, Türkiye ile KKTC arasında protokollerin yapılmasının doğal olduğunu anlattı ve Türkiye’nin verdiği paraların nereye harcanacağını bilmesinin hakkı olduğunu belirtti. Önemli olanın yapılan protokolün sahipliğinin ve Kıbrıs Türk insanına yapacağı katkının olduğunu ifade etti.

ELEKTRİK KURUMU VE ERCAN

Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Talat, stratejik konumdaki bu kurumun özerkleştirilmesini ve EL-SEN’in son eyleminde görülen yararın, kalıcı uygulama haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Talat, elektrik ücretini ödemeyenlerin akımının otomatik olarak kesilmesi için teknolojiye başvurulabileceğini ve örneğin Kurumun AB desteğiyle aldığı akıllı sayaçların bu amaçla kullanılabileceğini söyledi.

Ercan Havaalanı’nı Türkiye’den bir şirketin aldığını kaydeden Talat “Ercan’ı uluslararası bir şirket alsaydı bu iyi ve anlamlı olurdu” dedi. Talat, esas konunun sadece havaalanının temiz olması, yenilenmesi değil, uluslararası boyuta taşınması olduğunu bunu da ancak üçüncü bir ülke şirketinin yapabileceğini anlattı.

“TÜM İKTİDARLAR AYNI MI?”

Türkiye’nin KKTC’de her şeyi yaptığı bu yüzden hangi iktidar gelirse gelsin hepsinin de aynı olduğu şeklindeki bir soru üzerine Talat, bu soruyu soranlardan 2009-2010’dan önceki dönem ile şimdiki dönemi kıyaslamalarını istedi.

“YARIN NE OLACAK?”

Ülkede kaos olduğunu ve tek tek bireylerin psikolojilerinin kötüleştiğini kaydeden 2. Cumhurbaşkanı Talat, yarın ne olacağının bilinmediği bir dönem yaşandığını ifade etti. Kıbrıslı Türklere kendi kimliklerinin yetmediğini, bu nedenle ya “Kıbrıs” ya da Türkiye kimliğine sığındıklarını belirten Talat, böyle bir durumun aidiyet karmaşası ve psikolojik kaos yaşattığını belirtti.

ULUSLARARASI HUKUK

Başka bir soruyu değerlendiren 2. Cumhurbaşkanı, bu kaotik ortamdan kurtulmanın yolunun uluslararası hukukun ve Avrupa hukukunun içine girmek olduğunu söyledi. Bu çerçevede kurallara uymanın herkes için; vatandaş, kurumlar ve devlet için; şart olacağını anlatan Talat, çevreyi temiz tutma zorunluluğunu buna örnek gösterdi. Talat, AB üyesi ülkelerde, bunu yapmayanların büyük cezalarla karşılaştığını, dolayısıyla caydırıldığını belirtti. Kurallara uymayan devletse AB Komisyonu tarafından, vatandaşsa devlet ve yerel yönetimler tarafından hesaba çekildiklerini anlattı. Talat, belki bunun her derde deva olmadığını, ancak çok önemli olduğunu vurguladı ve bunu algılayacak bir iktidar gelinceye kadar halkı diri tutmanın bir görev olduğunu kaydetti.

En acil ihtiyacın hukuk ve adalet olduğunu anlatan 2. Cumhurbaşkanı Talat “Bu ülkede adaleti sağlayan iktidar, ilelebet anılacak” dedi.

“BİRAND KIBRIS SORUNUNUN DOĞRU ANLAŞILMASINA BÜYÜK KATKI YAPTI”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ünlü gazeteci Mehmet Ali Birand’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Birand’ın Türkiye siyasileri ve aydınları arasında Kıbrıs sorununun doğru anlaşılmasında büyük katkıları olduğunu söyledi.

Talat, Birand’ın Kıbrıs sorununun çözümüne ve Türkiye’nin AB politikalarına büyük destek verdiğini, tabuların yıkılmasında büyük cesaret gösterdiğini, gazeteciliğinin yanında bir aktivist gibi çalıştığını, vefatının büyük bir kayıp olduğunu anlattı. Talat “Bir dostumuzu kaybettik” dedi.

Editör: TE Bilisim